Administratie locala

Ce s-a descoperit la ultima verificare Astăzi începe controlul anual al Curţii de Conturi la Primăria Constanţa

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local Municipal, că, începând cu 2 mai, la Primăria Constanţa va începe controlul anual al Curţii de Conturi. Verificarea vizează execuţia financiară a anului precedent.
 
Curtea de Conturi a publicat, în luna februarie a acestui an, un raport întocmit după controalele ce au avut loc în prima jumătate a anului trecut şi care vizau, printre altele, şi activitatea financiară a Primăriei Constanţa în 2015.
Printre abaterile constatate s-au numărat şi acordarea de bani unor asociaţii sau fundaţii, sume care au fost înregistrate în contabilitate pe cheltuieli, în mod eronat, la data alocării sumelor, şi nu la data prezentării rapoartelor de activitate şi a documentelor justificative. În altă ordine de idei, s-a constatat şi faptul că mai multe obiecte de inventar au fost înregistrate eronat în evidenţa extracontabilă. Au mai fost constatate nereguli şi în evidenţa economică a unor unităţi de învăţământ din municipiu, printre care se numără Şcoala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu“, Şcoala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu“, Colegiul Tehnic „Tomis“, Grădiniţa cu Program Prelungit „Azur“ şi Centrul Social.
 
Un alt aspect semnalat de Curtea de Conturi municipalităţii viza faptul că aceasta din urmă nu a exercitat dreptul de control asupra contractului de asociere încheiat pentru realizarea, administrarea şi exploatarea obiectivului de investiţii „Cimitir uman Baba-Novac“, fapt ce ar fi condus la diminuarea veniturilor obţinute de autoritatea publică locală cu suma estimată de 54.783 de lei.
Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că Primăria nu a procedat la recuperarea prejudiciului cauzat de lipsa din gestiune a şalupei „Selva“, cu valoare de inventar 74.689 de lei.
 
De verificările inspectorilor de la Curtea de Conturi nu a scăpat nici modul în care se acordă ajutoarele la încălzire, atât din partea Primăriei, cât şi din partea statului, şi aici fiind identificate nereguli. În 2015, municipalitatea a efectuat cheltuieli nelegale cu ajutoarele de încălzire a locuinţei de circa 2.073.706 lei. În acelaşi timp, echipa de audit a sesizat faptul că au fost efectuate cheltuieli nelegale de aproximativ 427.800 de lei pentru decontarea mai multor abonamente gratuite de călătorie în mijloacele de transport RATC, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de eligibilitate ale unor beneficiari.
 
Totodată, Curtea de Conturi a constatat alte cheltuieli nelegale, de circa 157.732 de lei, cu acordarea nejustificată a unor pachete cu alimente către persoane care nu puteau fi considerate defavorizate. Totodată, în 2015 au fost angajate nelegal cheltuieli de sponsorizare în valoare de 250.000 de lei pentru realizarea proiectului ediţiei a V-a a Sărbătorii Recoltei şi a Vinului Dobrogean. În total, pentru toate neregulile constatate, inspectorii Curţii de Conturi au calculat prejudicii de peste patru milioane de lei şi abateri financiar-contabile de aproape şase milioane de lei.
 
Citeşte şi: 
 
Camera de Conturi la Primăria Constanţa Nereguli, sume atribuite ilegal, sponsorizări, abateri financiare şi o şalupă dispărută (document)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

fani

01 May, 2017 23:38

Frectii cu "salupe" si abonamente RATC !Cum se justifica plata facuta in avans pentru firma ce modernizeaza Parcul arheologic , desi la data platii contractul nu putea fi incheiat datorita litigiilor in instanta ? Acolo-i paguba din banul public

Articole asemanatoare

Referire şi la Federaţia Română de Oină, de la Constanţa, în raportul public al Curţii de Conturi

20 Mar 2019 380

Raportul pentru anul 2017 Ce nereguli a descoperit Curtea de Conturi a României la Electrocentrale SA Constanţa

20 Mar 2019 775

Sala de sport de la Ciobanu, club privat de fitness pentru apropiaţii primarului! Inspectorii Curţii de Conturi, sfidaţi de primarul PSD

05 Mar 2019 713

UAT Constanţa, la judecată cu angajaţii Curţii de Conturi. Procesul se va rejudeca

02 Mar 2019 694

Litigiul ROMGAZ cu Curtea de Conturi a României, soluționat

20 Feb 2019 390

Curtea de Conturi, în control la Primăria Constanţa! Municipalitatea vrea să recupereze de la Herarconi peste un milion de lei

18 Feb 2019 629

Incompatibilitatea președintelui CJC, Horia Țuțuianu, pe înțelesul tuturor Firma familiei a înapoiat banii către CJC. Ce a decis ÎCCJ într-un caz similar al unui fost director al Neptun-Olimp SA! (documente)

07 Feb 2019 2613

Sunt primării în judeţele Constanţa şi Tulcea unde auditul intern este nefuncţional. Detalii din raportul Curţii de Conturi

04 Feb 2019 820

Unitatea Administrativ-Teritorială Constanţa, proces important cu cei de la Curtea de Conturi. Urmează pronunţarea

01 Feb 2019 428

UAT Hârşova a chemat la judecată Curtea de Conturi

10 Jan 2019 320

UAT Eforie, un nou proces la Tribunalul Constanţa

07 Jan 2019 355

La solicitarea UAT Constanţa O decizie a Curţii de Conturi, suspendată de Tribunalul Constanţa

17 Dec 2018 681

UAT Constanţa, în instanţă cu cei de la Curtea de Conturi. Dosarul, amânat pentru 2019

05 Nov 2018 296

Oraşul Techirghiol, semi-victorie la Curtea de Apel. A chemat la judecată Camera de Conturi Constanţa

31 Oct 2018 523

Tudorel Gurgu, primarul din Ciobanu, achitat definitiv

24 Oct 2018 1024