Administratie locala

Constanţa, oraş sufocat şi îmbâcsit! Consilierul Bogdan Bola lansează o provocare primarului Făgădău şi aleşilor locali PSD+PMP

Uniunea Europeană recomandă 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda 50 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Spaţiile verzi se referă la acele spaţii organizate sub formă de parcuri, grădini publice sau scuaruri publice, la terenurile bazelor şi amenajările sportive în cadrul localităţilor. Acestea nu se referă însă şi la lacuri, sere, pepiniere, grădini, terenuri agricole şi cimitire.
 
Situaţia nu este deloc roz nici măcar la nivel naţional, având în vedere că un raport recent efectuat de Banca Mondială arată că, din 40 de capitale de judeţ, inclusiv capitala României, doar nouă se încadrează în standardele recomandate.
 
Constanţa este, ca de obicei, în subsolul clasamentului. Potrivit datelor oficiale, în Constanţa sunt aproximativ 14,8 mp de spaţiu verde per cap de locuitor, oraşul fiind clasat spre coada unui clasament întocmit de specialişti ai Băncii Mondiale.
 
În realitate, afirmă consilierul judeţean liberal Bogdan Bola, „deja am scăzut la sub 13 mp pe cap de locuitor, cu extinderea mallului din parcul Tăbăcărie şi a autorizaţiilor de construire din ultima perioadă“.
 
Ca să vă faceţi o idee cu privire la cât de prost stă municipiul Constanţa la capitolul spaţii verzi, alesul judeţean face ad-hoc un top al oraşelor din România cu cele mai multe spaţii verzi.
Astfel, pe primul loc se află oraşul Baia Mare, cu 141 mp de spaţiu verde per cap de locuitor, urmat de Miercurea Ciuc - cu 46 mp, Bistriţa - 43 mp, Craiova - 39 mp, Suceava - 35 mp, Călăraşi - 29 mp. Cluj, Iaşi, Bucureşti şi Vaslui au peste 20 de mp pe cap de locuitor, mai susţine Bola.
 
Acesta aminteşte, pe această cale, de o iniţiativă depusă în 2017 de colega sa din PNL Constanţa Cristina Văsii, consilier local municipal. Proiectul liberalei viza ca orice persoană fizică sau juridică din municipiu care solicită autorizaţii de construire să fie obligată printr-o hotărâre de Consiliu Local Municipal să planteze pomi fructiferi/arbori în oraş.
 
„Ideea era una simplă, cu efect imediat, fiind deja implementată cu succes în mai multe primării din ţară. Din păcate, acest proiect a fost îngropat într-un sertar undeva“, conchide Bola, care le propune primarului Decebal Făgădău şi aleşilor locali PSD şi PMP să călătorească cu transportul în comun sau pe jos, la oră de vârf, poate aşa vor înţelege că avem un oraş îmbâcsit!
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Continuă lucrările de igienizare şi cosit a spațiilor verzi din Constanța

05 Jun 2019 461

Continuă lucrările de igienizare şi cosit în cartierele din oraşul Constanța

30 May 2019 399

Cine va desfășura activitatea de amenajare și întreținere spații verzi și parcuri în portul Constanța (document)

25 May 2019 846

Consiliul Judeţean Constanţa alocă zeci de mii de euro pentru întreţinerea spaţiilor verzi

03 May 2019 416

Continuă plantările de primăvară în municipiul Constanța. Ce spun reprezentanții Municipalității

08 Apr 2019 484

Mai avem nevoie şi de iarbă… În Constanţa se plantează arbuşti ornamentali

05 Apr 2019 468

Preşedinte USR Constanţa, despre Registrul spaţiilor verzi din Constanţa

22 Mar 2019 625

Direcţia Generală de Asistenţă Socială Constanţa cumpără serviciul de întreţinere a spaţiilor verzi (document)

18 Mar 2019 538

Constănţenii cer toaletarea unui nuc de pe strada Emil Racoviţă. Oferă umbră, dar poate fi periculos (galerie foto)

08 Mar 2019 1963

Constanța. Serviciul Gestionare Spații Verzi, acțiune de toaletare a arborilor pe traseul mijloacelor de transport în comun (galerie foto)

20 Feb 2019 449

Constanța. Serviciul Gestionare Spații Verzi, acțiune de toaletare a arborilor de pe marginea străzilor (galerie foto)

25 Jan 2019 599

Continuă lucrările de toaletare a arborilor în Constanța

22 Jan 2019 501

Interviu live cu primarul Decebal Făgădău Constanța merită mai mult decât critici, dar cum întâmpinăm totuși cei 100 de ani de România Mare? (video)

28 Nov 2018 3538

Făgădău - „Parcul Tăbăcărie, ultimul bastion al betoanelor. În mandatul meu spun NU tuturor cererilor de retrocedare sau de cumpărare!“

28 Nov 2018 2275

Ultimele zile de toamnă vin cu noi plantări de copaci în Constanța

26 Nov 2018 332