Administratie locala

Construcţii impunătoare, maşini scumpe şi datorii la apă Tentativă de debranşare la „casele mari” din Cuza Vodă (galerie foto)

Locuiesc în palate cu turnuleţe şi au parcate în curte maşini de zeci de mii de euro, însă facturile la apă nu le-au mai achitat de patru ani. Pe scurt, aceasta este povestea a aproape 100 de familii din comuna Cuza Vodă. Dincolo de şoseaua principală ce trece prin centrul comunei, aparent modestă, lumea se schimbă.
 
În cartierul palatelor cu turnuleţe, legile româneşti nu mai au nicio valoare
 
 Case strident colorate, cu multe etaje şi curţi generoase sunt ridicate pe terenuri pentru care cei mai mulţi nu deţin nici un act, conform oficialilor Primăriei. Cu toate acestea, ei au fost branşaţi la reţeaua de apă a comunei în urmă cu patru ani, iar unii „abonaţi” şi-au montat şi apometre, pe care la scurtă vreme le-au dat jos sau pur şi simplu le-au defectat, după cum spun reprezentanţii autorităţii publice locale. Dar apa care curge la robinetele romilor produce găuri importante în bugetul comunei. Mai exact, adunate, sumele de la cele 73 de locuinţe care nu şi-au mai achitat de ani facturile se ridică la 76.170 de lei.
Tocmai de aceea, reprezentanţii Primăriei, în frunte cu primarul, Niculae Horneţ, dar şi însoţiţi de echipaje ale Poliţiei şi ale Jandarmeriei, au intrat, ieri, în cartierul unde staborul reprezintă legea, cu scopul de a-i debranşa pe romi. „Primăria comunei Cuza Vodă a cerut sprijinul echipajului de poliţie din localitate şi a unui echipaj de jandarmi din Medgidia pentru acţiunea de debranşare, în cazul în care situaţia ar fi degenerat”, a spus adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, comisar-şef, Adrian Rapotan. De îndată ce au auzit că vor rămâne fără apă, datornicii au făcut rost de bani şi au achitat o parte din restanţe. Desigur, nu înainte de a se da în spectacol. „Marin (n.r. - reprezentantul Primăriei) nu mai are loc în buzunare de câţi bani s-au strâns”, striga cu patos o femeie colorat îmbrăcată. „Vrei bani de apă, da’ drumurile nu le asfaltezi. Ne rupem maşinile în gropile astea”, se auzeau alte voci nemulţumite.
Primarul Niculae Horneţ spune că mulţi dintre locuitorii acestui cartier nu au nici măcar acte de identitate, iar de documente de autorizaţie pentru construcţia palatelor cu turnuleţe nici nu poate fi vorba, ba chiar unii ocupă abuziv terenul. „Nu plătesc impozite, nu plătesc nimic, mulţi nu au nici un act de identitate sau de proprietate. Cu toate acestea, ei au fost branşaţi de către fosta administraţie locală pentru că atunci se urmăreau... alte interese”, susţine şeful autorităţii publice locale. „În repetate rânduri ne-am deplasat la porţile lor solicitând să plătească apa. Personal am fost de patru ori. Din luna noiembrie nu a mai achitat nimeni nimic. Le-am acordat un termen de 30 de zile să achite întreaga sumă. Dacă nici după acest termen nu vom intra în posesia întregii sume, după Paşte îi vom debranşa”, a mai spus primarul Horneţ.
 
Morminte ocupate abuziv şi cadavre neînhumate

O altă problemă care îi nemulţumeşte pe aleşii locali este situaţia cimitirului. Mulţi dintre romii nomazi şi-au ridicat cripte funerare, case mortuare, unde îşi ţin morţii fără a-i înhuma. În localitatea Cuza Vodă există nişte practici unice: morminte deasupra pământului - construcţii funerare cu aspect de cavouri, cu o formă ciudată, care adăpostesc resturile pământeşti ale romilor nomazi trecuţi în nefiinţă, fără a fi îngropaţi. Cadavrele sunt ţinute direct pe pământ sau pe nişte mese şi nu de puţine ori acestea sunt prada profanatorilor de morminte. Iar, conform legilor ţigăneşti, profanarea se pedepseşte cu moartea. Localnicii spun că, „la judecata staborului, cei găsiţi vinovaţi de profanare sunt ucişi ori cu cuţitele, ori în bătaie, ori le sunt strivite, cu roata de la căruţă, mâinile cu care, în opinia lor, au luat «darul mortului»“.

„Chiar astăzi (n.r. - ieri, 26 martie) a venit pe adresa noastră solicitarea Primăriei Cuza Vodă cu privire la practicile de înmormântare a comunităţii rome din localitate. Mâine (n.r. - astăzi), o echipă din partea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică se va deplasa la Primărie şi apoi la faţa locului unde, împreună cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale, Poliţie şi preot, vom vedea exact despre ce este vorba şi ce măsuri se impun. Nu este normal ca cei decedaţi să nu fie înhumaţi“, a spus doctorul Constantin Dina, şeful DSP Constanţa.
Construcţiile care adăpostesc corpurile romilor trecuţi în nefiinţă sunt amplasate în colţul stâng al cimitirului, dar şi pe aleea centrală. Reprezentanţii locali spun că multe dintre ele sunt ridicate pe locul de îngropăciune al altora, deci şi aceste locuri sunt ocupate abuziv de minoritatea care dictează legea în Cuza Vodă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judeţul Constanţa Urmărire ca-n filme la Cuza Vodă! Poliţiştii, după o maşină condusă de un minor. Ce le-a spus acesta poliţiştilor

14 Jun 2019 810

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vreme severă. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce zone sunt vizate

12 Jun 2019 5507

UPDATE. Cod galben de vreme severă în județele Constanța și Tulcea. Mai multe localități vizate de atenționarea meteo

06 Jun 2019 4221

UPDATE. Avertizare meteo. Cod galben de vreme severă în județul Constanța. Ce localități sunt vizate

02 Jun 2019 3913

Primăria comunei Cuza Vodă, județul Constanța, face angajări. Sunt trei posturi vacante. Cine poate participa

22 May 2019 1012

Poliţiştii de la Biroul de analiză şi prevenirea criminalităţii au discutat cu elevii din câteva şcoli constănţene

22 May 2019 297

UPDATEJudețul Constanța sub cod galben de vreme severă. Când expiră atenționarea meteorologilor și ce localități sunt vizate

21 May 2019 2473

Cod galben de ceaţă în judeţele Constanţa şi Tulcea

17 May 2019 1010

În Liga a 6-a, lanterna roşie Emaus Cernavodă a învins în deplasare viceliderul Viitorul Cuza Vodă!

14 May 2019 1016

Traficul rutier blocat pe bulevardul Tomis și strada Cuza Vodă din Constanța din cauza unei avarii. A fost întreruptă și furnizarea apei potabile

13 May 2019 398

Județul Constanța sub cod galben de vreme rea. Când expiră atenționarea meteorologilor (galerie foto+video)

10 May 2019 5282

Judeţul Constanţa Acțiune de verificare a branșamentelor la rețeaua electrică. Ce au descoperit poliţiştii

09 May 2019 448

O nouă tornadă s-a format în județul Călărași!

06 May 2019 2640

Cod roșu de tornadă în județele Călărași și Ialomița!

06 May 2019 505

Cod portocaliu la graniță cu județul Constanța ANM anunță ploi, vijelii și grindină în mai multe localități din județ

02 May 2019 797