PUZ-ul pentru blocul care va fi construit aproape de ţărmul mării revine în atenţia Consiliului Local Municipal

Consilierii locali municipali sunt chemaţi să aprobe în şedinţa de astăzi şi Planul Urbanistic Zonal elaborat în temeiul sentinţei civile nr. 63/2016, rămasă definitivă. Iniţiatorul PUZ-ului este investitorul Mihai Valentin Florin şi vizează construirea unui bloc cu şapte etaje în Faleză Nord, pe un teren a cărui destinaţie părea a fi de „spaţii verzi“.
 
Terenul însă provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene. Câţiva ani mai târziu, atât Radu Mazăre, cât şi Ene, alături de alţi aproape 35 de inculpaţi, au fost trimişi în judecată de DNA în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa. Iar în februarie 2019, Curtea Supremă l-a condamnat pe Ene la trei ani cu suspendare sub supraveghere, pe Radu Mazăre la 9 ani, iar Dispoziţia nr. 3135/2003 (în baza căreia a fost atribuit terenul din Faleză Nord) a fost desfiinţă, tot în Dosarul Retrocedărilor.

Proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal elaborat în temeiul sentinţei civile nr. 63/2016, rămasă definitivă, a fost pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local şi luna trecută, iar ulterior, retras. Municipalitatea a solicitat lămuriri de la Ministerul Dezvoltării Regionale asupra unor aspecte ce ţin de legalitate. Câteva zeci de persoane care locuiesc în Faleză Nord au venit în şedinţa Consiliului Local Municipal să ceară primarului să nu fie aprobat acest PUZ.

Legat de acest subiect, cu acelaşi prilej, primarul Decebal Făgădău a anunţat că a fost amendat de instanţă din cauza PUZ-ului ce îi nemulţumeşte pe locuitorii din Faleză Nord. 
Făgădău a explicat în luna octombrie că, de-a lungul timpului, proprietarul a cerut tot felul de documentaţii de la primărie pentru exploatarea acestui teren şi de fiecare dată a primit avize negative. Între timp, proprietarul s-a adresat instanţei. Sentinţa a rămas definitivă în 2016 şi, prin intermediul acesteia, CLM a fost obligat să întocmească şi să adopte PUZ pentru zona respectivă, aşa cum a cerut proprietarul.
 
Primăria a informat proprietarul că nu are bani pentru întocmirea PUZ-ului, motiv pentru care proprietarul a elaborat singur PUZ şi s-a adresat iar instanţei pentru a obţine de la primărie penalităţi, iar de la primar, amendă penală. Astfel, primarul Decebal Făgădău a precizat că, urmare a acestei sentinţe, a plătit o amendă de 34.200 de lei, bani pentru care i-a fost pusă poprire pe contul personal şi pentru care acum se judecă cu ANAF. Practic, primarul este din nou obligat să introducă pe ordinea de zi a Consiliul Local acest PUZ.
 
Vă reamintim că, în cazul în care PUZ-ul va trece astăzi la vot, investitorul ar urma să ridice în zonă un blocul cu şapte etaje, în cartierul Faleză Nord, aproape de ţărmul Mării Negre, în capătul străzii Ion Raţiu, pe Prelungirea Ion Raţiu, lângă Universitatea „Spiru Haret“.

Citeşte şi: 

 

Bloc pe „spaţii verzi“ în Faleză Nord? Povestea terenului aflat iniţial în proprietatea unui inculpat din Dosarul Retrocedărilor


Se organizează dezbatere publică pentru un PUZ controversat. Locuitorii de pe strada Ion Raţiu vor cere respingerea acestuia
 
Locuitorii din capătul străzii Ion Raţiu din Constanţa cer respingerea PUZ-ului iniţiat de un investitor. Iată motivul! (documente)

Un investitor doreşte rezolvarea problemelor din zona Faleză Nord Constanţa. Cere actualizarea PUZ-ului (document)

În Faleză Nord, un investitor vrea bloc de opt etaje, cu restaurant şi club la înălţime. Clienţii vor avea vedere la mare (document) 


Primarul a fost amendat. Motivul un PUZ din Faleză Nord! Locuitorii au dat buzna în Consiliul Local şi au cerut să nu se construiască blocul!
 
Motivare în Dosarul Retrocedărilor
„La nivelul municipiului a fost constituită o grupare infracţională, care a funcţionat ca o veritabilă organizaţie de tip mafiot“
 
117 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 114 milioane de euro Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, judecata pas cu pas (documente)
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PUZ-ul pentru un imobil pentru clădiri de birouri și hale industriale inițiat de Alessia Pro Trans Spedition, în dezbatere publică

28 Nov 2020 1065

Licitația pentru elaborarea PUZ-ului pentru Portul Midia, contestată. Ce a decis CNSC

21 Nov 2020 304

Moștenire tranșată în instanță. Doi bucureșteni au inițiat un PUZ pentru două terenuri de pe B-dul 1 Mai vechi din Constanța pe care vor construiască

18 Nov 2020 1015

A fost atribuit contractul pentru elaborarea PUZ pentru Portul Constanța – Zona Midia

11 Nov 2020 815

Camping turistic nou, în localitatea Corbu, județul Constanța. A fost depusă documentația la APM

10 Nov 2020 1814

PUZ-ul societății DSD Noi Grup SRL, în consultare publică pe site-ul primăriei Constanța

06 Nov 2020 1509

O hotărâre a Consiliului Local Constanța a fost anulată parțial! Era vizată aprobarea documentației Reactualizarea PUZ Constanța – Cumpăna

06 Nov 2020 1043

Planul Urbanistic Zonal inițiat de Cardiozon Med, în consultare publică

05 Nov 2020 1293

Primăria Constanța a eliberat certificatul de urbanism pentru blocul de șase etaje de lângă sediul IPJ Constanța

29 Oct 2020 1750

Plan Urbanistic Zonal, pentru zona centrală a municipiului Constanța, în consultare publică

19 Oct 2020 1614

Casa de Asigurări a Avocaților din România ridică un centru de sănătate de 10 etaje, la Techirghiol

15 Oct 2020 5503

O firmă din Constanța a câștigat la CNSC. Administrația locală din Roșia Montană trebuie să-i reevalueze oferta

12 Oct 2020 905

PUZ-ul unui hotel care urmează să fie construit în stațiunea Mamaia, contestat prin intermediul avocaților (documente)

10 Oct 2020 1649

PUZ pentru înființarea unui centru ecvestru în vestul municipiului Constanța, în dezbatere publică (documente)

26 Sep 2020 951

Se pune de-o nouă investiție imobiliară în Faleză Nord. PUZ-ul se află în consultare publică (documente)

24 Sep 2020 1320