Administratie locala

Reducerea impozitului pe salarii scade veniturile UAT-urilor În ultimii opt ani, bugetele locale au fost deposedate de 12 miliarde de lei

Asociației Orașelor din România (AOR), în numele celor 217 unități administrav-teritoriale cu statut de oraș, îşi afirmă îngrijorarea față de noile măsuri impuse prin modificarea Codului Fiscal şi indignarea față de lipsa de dialog real și față de consultarea selectivă doar a unora dintre structurile asociative din administrația publică locală.

„Reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% va duce la diminuarea sumelor care reveneau bugetelor locale din impozitul pe venit cu aproape 40%. Mesajul Guvernului privind creșterea alocării directe a cotei din impozitul pe venit, de la 41,75% la 43%, este unul ridicol și cinic. Spunem cinic, pentru că este ca și cum, după ce îi iei cuiva 40 lei, îl anunți că i-ai dat înapoi 1,25 lei și că trebuie să fie bucuros de această situație. Practic, Guvernul ia din fondurile care ajungeau direct în bugetele autorităților locale ca surse sigure (impozit pe venit și impozit pe venituri din pensii) și le transferă la bugetul de stat, pentru a le putea realoca în alte zone de interes. Aprobarea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea codului fiscal este discutabilă şi pentru că măsurile referitoare la bugetele locale nu au fost dezbătute în Comitetului pentru finanţe publice locale”, susţin reprezentanţii AOR.

Primarii de orașe sunt îngrijorați și de alte măsuri prevăzute în Programul de guvernare, care, dacă vor fi aplicate, le vor face viața celor din administrația publică locală un calvar. Este vorba de scutirea de la plată a impozitului pe terenurile extravilane, scutirea de impozit a salariilor sub 2.000 de lei, nerespectarea alocării integrale către bugetele locale a impozitului pe venit și alte măsuri prevăzute în programul de guvernare.          
    
De asemenea, Asociația Orașelor din România a înștiințat Guvernul că măsura din Programul de guvernare privind alocarea a 750 lei/locuitor, în afară de faptul că nu ia în calcul nevoile reale ale administrației locale, este una incorectă față de unitățile administrativ-teritoriale, în cauză orașe și municipii, pentru că nu sunt luate în calcul diversitatea și complexitatea serviciilor publice prestate de acestea. Este știut faptul că majoritatea orașelor și municipiilor desfășoară activități de administrație publică (spitale, licee, evidența informatizată a persoanelor ș.a.) care, pe lângă locuitorii proprii, îi au ca beneficiari pe locuitorii comunelor învecinate, uneori aceștia fiind de două sau de trei ori mai mulți decât cei ai orașului sau municipiului. Prin urmare, pentru orașe și municipii, această sumă trebuie crescută corespunzător.

Asociația Orașelor din România solicită Guvernului României ca echilibrarea bugetelor să se facă folosind plafoane stabilite prin legea anuală a bugetului de stat, care să fie corelate cu numărul de locuitori, precum și diversitatea și complexitatea serviciilor publice pe care le gestionează.

Şi în cazul recentelor modificări ale Codului Fiscal, Asociația Orașelor din România a dat un aviz nefavorabil.
„Potrivit statisticilor, în ultimii opt ani, bugetele locale au fost deposedate de 12 miliarde de lei prin reducerea de la 82% la 71,5% a fondurilor care rămân la UAT-uri şi prin creşterea procentului care se varsă direct în bugetul republican”, a precizat Ionel Chiriţă, preşedinte executiv al AOR.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Orașe în colaps. AOR îi solicită ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să facă rapid o rectificare de buget

05 Jun 2020 1110

Primarii de orașe au discutat cu ministrul Educației pe tema măsurilor de protecție pe perioada organizării examenelor naționale

13 May 2020 550

Prin legea bugetului de stat Comunele, oraşele şi municipiile vor primi mai mulţi bani decât în anul care se încheie

30 Dec 2019 1011

În colaps. După edilii de municipii şi cei de la oraşe îi cer premierului o întrevedere pe tema bugetului

17 Jun 2019 966

Nu există bani pentru bursele elevilor Mai puţin de 20% dintre oraşele din România vor putea supravieţui în 2019

16 Apr 2019 776

Şi primarii oraşelor mici şi mijlocii se vor întâlni pentru a-şi decide poziţia faţă de proiectul de lege privind bugetul pentru 2019

07 Feb 2019 773

AOR, ACoR şi AMR solicită ministrului Finanţelor să renunţe la îngheţarea angajărilor în administraţia locală

08 Dec 2018 890

AOR - „Primarii din România să convingă parlamentarii să nu susţină proiectul legii bugetului de stat în forma prezentată de Guvern“

21 Dec 2017 1347

Elevi de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, premiați la a XXV-a ediție a Concursului Național “Jocurile Olimpice în imaginația copiilor” (galerie foto)

04 Nov 2017 3304

Real Madrid, învinsă în meciul de debut la „Cupa Prieteniei“ de la Năvodari (galerie foto)

10 Jul 2017 1414

AOR şi ACoR au spus „pas“ Prefectura Constanţa propune modificări la Legea 544/2001 (document)

29 Jun 2017 3137

Nu vor fi finanţate alimentările cu gaze sau apă şi canalizare Realizarea de poduri şi podeţe va avea prioritate în finanţarea prin PNDL

04 Apr 2017 1294

Şedinţă extraordinară la Mamaia Două proiecte legislative au pus pe jar conducerea Asociaţiei Oraşelor din România

30 Aug 2016 1345

Ovidiu Brăiloiu reprezintă judeţul Constanţa la Adunarea Generală a AOR Primarii de oraşe, în dialog cu premierul Dacian Cioloş (galerie foto)

05 Apr 2016 2457

Discuţii între ministere şi primari. Transparentizarea şi desecretizarea informaţiilor publice, în prim-plan

10 Feb 2016 1837