Știri Constanța Președintele Consiliului Județean a inspectat șantierul de la Edificiul Roman cu Mozaic


Lucrările de restaurare, consolidare, protecție și conservare a monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic continuă.

La 10 luni de la emiterea Ordinului privind începerea lucrărilor, au fost executate principalele reparaţii şi consolidări, urmând să se intervină la nivelul mozaicului și al zidăriei antice, în etape strict definite de specialişti în domeniu, având în vedere că este o lucrare complexă, care necesită o atenție deosebită la detalii.

O echipă de la Consiliul Județean Constanța împreună cu Mihai Lupu, președintele administrației județene au mers astăzi să vadă cum se desfășoară lucrările.



„La fiecare vizită a șantierului de lucru, constat o mobilizare exemplară în ceea ce privește restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic. Lucrările avansează rapid și am primit asigurări din partea constructorului că vor fi duse la capăt, cu perseverență și implicare. În prezent, se intervine atât la interior, prin vopsirea balustradei și a planșeului casetat, cât și la exterior prin sablarea și refacerea rosturilor zidurilor exterioare. Totodată, se lucrează la suprafața vitrată și la pardoselile exterioare.

 
Personal, sunt nerăbdător să văd acest obiectiv restaurat și redat patrimoniului cultural istoric al județului nostru. Iar vestea bună este că nu va mai dura foarte mult până când ne vom putea bucura cu toții de frumusețea și semnificația istorică a acestui deosebit monument", a spus Mihai Lupu după vizita în teren.

Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei fără TVA.

În conformitate cu documențatia tehnică aprobată – faza Proiect Tehnic, lucrările de protejare și conservare propuse sunt următoarele:   Restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic; Restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare; Restaurarea plasticii fațadei și a acoperișului; Dotări interioare (instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție); Dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil și imobil.Intervențiile la nivelul mozaicului și al zidăriei antice vor consta în procedee complexe de curățare și biocidare, în etape strict definite de restauratori și vor putea fi realizate numai după finalizarea consolidărilor și reparațiilor propuse.

Citește și: 

ZIUA LIVE. Edificiul Roman cu Mozaic trebuie finalizat pînă la sfârșitul anului 2023. Au fost obținute avizele și autorizația de construire (VIDEO+ GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit la Neptun cu vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz

26 Apr 2024 584

ARBDD Programul Național Săptămâna Verde 2023-2024, la final

26 Apr 2024 373

Din Coreea de Sud, la Constanța. Klaus Iohannis a aterizat pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu

25 Apr 2024 1104

Tulcea Jandarmii, în vizită la Școala nr. 12 – au fost aduși și câinii de serviciu

25 Apr 2024 383

Constanța Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la RAJA (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 505

IPJ Constanța Lecții de educație rutieră, susținută de polițiști elevilor din Mangalia

23 Apr 2024 346

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 567

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 699

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 535

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 854

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

16 Apr 2024 489

Nava de pasageri Scenic Opal a ajuns la Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 424

Constanța Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 565

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 949

MApNAcord România – Irlanda, în domeniul apărării

09 Apr 2024 280