Un proiect cu miză pentru administraţia Mazăre Arhitecţii vor, pentru studiere, noul PUZ al staţiunii Mamaia

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea, va solicita Primăriei Constanţa, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni, noul Plan de Urbanism Zonal (PUZ) al staţiunii Mamaia, pentru studierea documentului.

Arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele OAR, a declarat: „Vom cere documentaţia săptămâna aceasta. Dacă ne va fi pusă la dispoziţie, o vom analiza o lună, o lună şi jumătate şi, probabil în luna aprilie, ne vom pronunţa, ne vom spune punctul de vedere”.
Amintim că, la începutul acestui an, Primăria Constanţa a postat, pe site-ul său, un memoriu general privind reactualizarea PUZ-ului staţiunii Mamaia - modificare HCLM nr. 285 din 18 mai 2007. Aşa cum am mai menţionat, documentul e prezentat pe site-ul instituţiei ca fiind „de interes”. Conform documentului, este vorba despre actualizarea planului urbanistic zonal preliminar al staţiunii Mamaia, PUZ al cărui beneficiar este Primăria Constanţa şi care a fost proiectat, aşa cum era de aşteptat, de S.C. Kalinia Proiect SRL.
Despre PUZ-ul staţiunii de suflet a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, nu s-a mai auzit nimic de la anularea sa în instanţă, printr-o sentinţă definitivă, irevocabilă şi executorie. La vremea aceea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului atrăgea atenţia asupra faptului că „PUZ-ul nu avea, aşa cum cere legislaţia în vigoare, nici avizele MDRT, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral şi nici nu deţinea procesul verbal de delimitare a zonei costiere”.

Noul PUZ al staţiunii este de un real interes atât pentru municipalitate, cât şi pentru constănţeni şi pentru arhitecţi. Aceştia din urmă vor analiza posibilităţile urbanistice ale staţiunii şi vor face o estimare privind planificarea urbană. Este sau nu sufocată staţiunea de betoane? Cât de mult s-a îngustat plaja în ultimii ani? Există suficient spaţiu verde în staţiune? Sunt sau nu respectate, din acest punct de vedere, normele europene? Va fi supus acest nou PUZ unei reale dezbateri publice sau va rămâne doar la nivelul pseudo-dezbaterii on line, doar pe site-ul Primăriei Constanţa? Pentru răspunsuri la aceste întrebări am încercat să o contactăm pe Luiza Elena Popa, arhitectul şef al municipiului Constanţa. Popa nu a răspuns nici apelurilor, nici mesajului  nostru. În cazul în care va transmite, totuşi, un punct de vedere, acesta va fi ulterior publicat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

cetatean

11 Apr, 2013 01:18

avertisment catre cei care isi pun semnaturile pentru constructiile care vor urma in nordul statiunii Mamaia: Mazare nu va fi pe viata acolo! Va veni o vreme cand va trebui sa dati extemporale pentru aprobarile pe care le dati astazi. Cum este posibil ca in nordul statiunii, in zona cluburilor de noapte sa aprobati construirea unor inghesuieli de blocuri P+8 la 6 metri distanta unele de altele??!!! Chiar nu va puneti problema ca si peste cativa ani tot va trebui sa dati extemporale la DNA??!!! Si pentru blocurile actuale P+7 care au in autorizatia de constructie aprobare pentru "VILA TURISTICA P+7", cineva tot o sa faca parnaie printre voi si tare ma tem ca nu va fi dl. Zelca, domnilor oficiali din Primaria Constanta, domnilor arhitecti, stimata doamna arhitect sef Luiza Elena Popa!

proc.

12 Mar, 2013 06:18

Parca suntem o tara si de tampiti,nu numai hoti.Nu sesizeaza nimeni consilierii si primarul reactualizeaza un PUZ care ESTE ANULAT DEFINITIV ,in INSTANTA??!!

Articole asemanatoare

Horoscop pentru luni, 29 aprilie 2024. Segmentul financiar atrage atenția în mod deosebit unuia dintre nativii zodiacului

29 Apr 2024 508

Horoscop pentru săptămâna 29 aprilie - 05 mai 2024. Evenimente deosebite în plan partenerial și financiar

29 Apr 2024 647

Ilie Năstase, povești memorabile, spuse la Constanța „Eu mă pot identifica cu un singur popor, cel român“ (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 885

PUD-ul inițiat de loan Obreja pentru un imobil edificat în staţiunea Mamaia, zona Cazino, în atenția consilierilor locali din Constanța (DOCUMENT)

25 Apr 2024 369

Tinerii din Mangalia, susținuți de Primărie în plan socio-profesional (FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 685

ISU IașiMăsuri de prevenire a incendiilor cu ocazia Floriilor, premergător și pe timpul Sărbătorilor Pascale

23 Apr 2024 283

AUR Constanța susține dezbaterea din cadrul turneului lui Aurelian Popa, care aduce în prim-plan discuții despre viitorul României în cadrul evenimentului „Stop Agenda 2030” (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 668

Raportul informării și consultării publicului Pro și contra edificării unei clinici medicale în municipiul Constanța, investiția Cardiozone Med! (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 881

Afaceri Constanța Primăria Nicolae Bălcescu va avea un sistem de distribuție gaze naturale. Iată cine va asigura dirigenția de șantier (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 611

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu dezbătute cu cei doi candidați PNL

16 Apr 2024 595

CSM Constanța baschet Echipa Under-17, în Top 4 pe plan național. Ana Maria Carp - premiu special, Amira Bou-Chedid - în echipa ideală

15 Apr 2024 704

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 636

Evocare a trecutului Fotografia remarcabilă a Pieței Griviței din Constanța, orașul în anul 1946

15 Apr 2024 787

Otrăvurile din sondaje Cu cine vor vota constănțenii la alegerile locale?

14 Apr 2024 1413

Elevii în prim-plan! Polițiștii din Constanța discută cu ei despre siguranță și responsabilitate

13 Apr 2024 501