Vedeţi aici ce este permis şi ce este interzis! Se reactualizează Planul Urbanistic Zonal Constanţa - Cumpăna (document)

Perimetrul Constanţa-Cumpăna, delimitat la nord de Strada Fântânele, la sud de DC 1 A - Cumpăna, la est de Şoseaua Mangaliei şi la vest de limita intravilan, va avea un nou Plan Urbanistic Zonal. Pe site-ul Primăriei Constanţa a fost publicat proiectul privind reactualizarea acestui PUZ. Se propune astfel modificarea HCLM 489/9.11.2009 conform Avizului de Oportunitate numărul 11848/273.01.2012.

În proiect se fac o serie de precizări cu privire la spaţiul public. Din cuprinsul articolului 13 aflăm că pe întreaga suprafaţă PUZ se interzice: amplasarea panourilor de afişaj publicitar pe poduri sau la o distanţă mai mică de 50 metri faţă de intersecţii, amplasarea unui panou de afişaj publicitar la o distanţă mai mică de 100 de metri faţă de un
alt panou de afişaj publicitar, amplasarea panourilor de afişaj pe spaţii verzi publice sau spaţii libere publice, amplasarea afişajelor publicitare pe faţadele/calcanele construcţiilor, altfel decât în sistem demontabil.

De asemenea, articolul 18 vine cu o reglementare potrivit căreia „autorizarea executării construcţiilor se face, atunci când este posibil, cu respectarea condiţiilor şi a recomandărilor de orientare faţă de punctele cardinale”.
La articolul 3, aliniat 4, se vorbeşte despre autorizarea executării parcelarilor, a dezmembrărilor de orice fel şi a reparcelărilor, care în baza prezentului regulament, este permisă numai dacă pentru fiecare parcelă în parte se respectă cumulativ următoarele condiţii: a) front la strada de minimum 8 metri pentru clădiri înşiruite şi de minimum 12 metri pentru  clădiri izolate sau cuplate,  b) suprafaţă minimă a parcelei de 150 metri pătraţi pentru clădiri înşiruite şi, respectiv, de minimum  200 de metri pătraţi pentru clădiri amplasate izolat sau cuplate, c) adâncime mai mare sau cel puţin egală cu lăţimea parcelei. De asemenea, la aliniatul 5 se arată că „sunt considerate parcele construibile numai parcelele cu posibilitate dovedită de branşare la reţeaua de distribuţie a apei, la reţeaua de canalizare, la reţeaua de distribuţie a energiei electrice”.
Conform noului regulament, înălţimea construcţiilor se măsoară de la cota terenului natural, înainte de executarea lucrărilor de construire, în punctul aflat la  mijlocul liniei paralele cu aliniamentul şi care marchează retragerea de la aliniament.

Opt zone cu reguli stricte

Documentul mai prezintă o serie de norme aferente unui număr de opt zone de reglementare şi anume, zona de locuit, zona mixtă, zona activităţilor legate de culte, zona pentru învăţământ, zona de activităţi productive, zona echipamentelor tehnico-edilitare, zona cu destinaţie specială şi zona spaţiilor verzi.
În zona de locuit, unde se află locuinţe individuale/colective cu regim de înălţime P-P+2E şi  P-P+3-4E, sunt admise următoarele utilizări: locuinţe individuale, locuinţe colective, construcţii aferente echipării tehnico-edilitare, amenajări aferente locuinţelor; căi de acces carosabile şi pietonale private, parcaje, garaje, spaţii plantate, locuri de joacă pentru copii, amenajări de sport pentru tineret, împrejmuiri. Sunt, în schimb, interzise, utilizări de genul anexelor pentru creşterea animalelor pentru producţie şi subzistenţă; depozitare en gros; depozitări de materiale refolosibile şi platforme de precolectare a deşeurilor urbane; autobaze, staţii de întreţinere şi spălătorii auto.

În zona mixtă, unde se află locuinţe individuale/colective şi servicii, sunt permise funcţiuni administrative, funcţiuni financiar-bancare, instituţii, servicii şi echipamente publice, sedii firme, servicii pentru întreprinderi, activităţi de proiectare, consultanţă în diferite domenii şi alte servicii profesionale (notariat, birou avocatură, etc.), sedii partide, O.N.G., structuri de alimentaţie publică: restaurante, cafenele, cofetarii, patiserii, baruri, etc., dar şi funcţiuni turistice. Sunt, în schimb interzise, activităţile productive poluante, cu risc tehnologic sau incomode prin traficul generat, construcţiile provizorii de orice natură, depozitare en gros, staţii de întreţinere auto,  curăţătorii chimice,  depozitari de materiale refolosibile, platforme de precolectare a deşeurilor urbane.

Potrivit proiectului, amplasamentul cu destinaţie legată de culte se află pe Aleea Veteranilor, iar clădirea este în execuţie, fiind amenajată pe o suprafaţă de 1.510 de metri pătraţi. În zona cu destinaţie specială, unde se află o cazemată, orice modificare se face conform Ordinului numărul 376/MC/M3.556/2102/667/C1/4093/2012/14083/D-821 din anului 1996 pentru aprobarea condiţiilor de autorizare a construcţiilor cu caracter militar, se reţine în proiectul de reactualizare a PUZ-ului Constanţa-Cumpăna.
De asemenea, în zona spaţiilor verzi pentru agrement şi sport se admit următoarele clădiri: sală de sport, sală de antrenament pentru diferite sporturi, sală de fitness/întreţinere corporală, alimentaţie publică cu suprafaţa construită desfăşurată mai mică de 200 de metri pătraţi. Totodată, se admit locuri de parcare la sol, cu condiţia ca acestea să fie înierbate.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anica Done de la Dovi Import Export a obținut mai multe autorizații de desființare de la primăria Constanța

08 Jan 2021 892

Un imobil cu destinația locuințe colective permanente și regim de înălțime P+8 va fi edificat în stațiunea Mamaia. Investitorul este din Capitală. PUZ-ul se află în consultare publică

17 Dec 2020 1154

Constănțeanul supărat. În Faleză Nord s-a construit mult și fără viziune

16 Dec 2020 1883

ANUNT INTENTIE DE ELABORARE

08 Dec 2020 208

O hotărâre a Consiliului Local Constanța a fost anulată parțial! Era vizată aprobarea documentației Reactualizarea PUZ Constanța – Cumpăna

06 Nov 2020 1107

Planul Urbanistic Zonal inițiat de Cardiozon Med, în consultare publică

05 Nov 2020 1435

Plan Urbanistic Zonal, pentru zona centrală a municipiului Constanța, în consultare publică

19 Oct 2020 1699

O firmă din Constanța a câștigat la CNSC. Administrația locală din Roșia Montană trebuie să-i reevalueze oferta

12 Oct 2020 955

PUZ pentru înființarea unui centru ecvestru în vestul municipiului Constanța, în dezbatere publică (documente)

26 Sep 2020 999

Se pune de-o nouă investiție imobiliară în Faleză Nord. PUZ-ul se află în consultare publică (documente)

24 Sep 2020 1404

PUZ-ul pentru înființarea Mănăstirii Văcăreștii Noi, în comuna Lumina, județul Constanța, în dezbatere publică

15 Sep 2020 1507

Primăria Constanța organizează consultare publică pentru o investiție imobiliară situată pe strada Lahovari (documente)

26 Aug 2020 1368

Terenul dispune de o linie de cale ferată privată PUZ-ul pentru un teren situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, în consultare publică (document)

15 Aug 2020 1423

O nouă investiție cu funcţiune de locuire colectivă, comerţ, servicii şi birouri în Constanța. PUZ-ul, lansat în dezbatere publică (document)

10 Aug 2020 1268

Coincidență sau nu, patronul societății Stejarul SRL, poartă același nume cu investitorul PUZ pentru un teren pe strada Renașterii, în apropierea sediului IPJ Constanța, la mâna constănțenilor! (documente)

01 Aug 2020 1544