Alegeri locale 2020

Purtătorul de cuvânt al MAI, precizări importante despre activitățile efectivelor în cadrul alegerilor locale

  • Astăzi, 27 septembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă cu privire la activitățile efectivelor MAI în contextul desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020.
Regăsiți, mai jos, textul declarației:

“Vă informăm că Ministerul Afacerilor Interne a solicitat Biroului Electoral Central să analizeze posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, la secțiile de votare unde există persoane care așteaptă în proximitatea localului de votare și doresc să-și exercite dreptul la vot. Solicitarea a avut în vedere aglomerația creată la unele secții de votare ca urmare a respectării regulilor de protecție sanitară și, bineînțeles, respectarea dreptului fundamental al cetățenilor de a vota.

De la începutul procesului de votare și până acum, la nivelul întregii țări, au fost înregistrate 703 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral. 255 nu s-au confirmat, iar 242 sunt încă în curs de verificare.

Au fost constatate 133 de fapte de natură penală pentru care sunt cercetate 102 persoane.

De asemenea au fost constatate 137 de contravenții fiind aplicate 88 de amenzi în valoare de peste 122.000 de lei și 47 de avertismente scrise.

Permiteți-mi să prezint câteva exemple relevante:

Un jandarm aflat în paza unei secții de votare din jud. Brașov a fost atacat de un bărbat, bolnav psihic, care a asmuțit asupra acestuia un câine. Jandarmul a executat un foc de avertisment, în plan vertical, cu armamentul din dotare, fără a rezulta victime. Ulterior, agresorul a fost imobilizat și încătușat, urmând a fi transportat cu o ambulanță, la o unitate medicală de specialitate.

În orașul Tecuci din Galați, polițiștii au întocmit dosar penal pe numele a doi bărbați pentru coruperea alegătorilor după un cetățean a sesizat faptul că aceștia ar fi împărțit bani unor alegători. Unul dintre bărbați are și dosar penal pentru amenințare după ce l-ar fi amenințat chiar pe denunțător.

În Prahova, o persoană care s-a recomandat a fi jurnalistă a informat purtătorul de cuvânt al IPJ că în zona Târgșoru Vechi o serie de cetățeni au primit mesaje gen RO ALERT prin care au fost informați că la secțiile de votare din zonă au fost identificate cazuri de COVID. În urma verificărilor s-a stabilit că mesajul a fost trimis de fapt de pe un număr privat.


Polițiștii din Gorj au fost sesizați de un candidat că a fost împins și lovit cu cotul în abdomen de fiul unui alt candidat. În cauză s-a întocmit dosar penal.

Polițiștii constănțeni efectuează cercetări, în urma unei sesizări, cu privire la faptul că o femeie ar fi încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot, fiind deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii tentativei la infracțiunea de fraudă la vot.


În județul Argeș, la două secții de vot diferite s-au prezentat doi cetățeni străini care au votat fără avea acest drept. Acum au dosar penal pentru fraudă la vot.

În județul Hunedoara, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată de către președintele unei secții de votare cu privire la faptul că doi alegători ar fi primit buletine de vot având deja aplicată ștampila cu mențiunea „votat”. Echipa operativă s-a deplasat la fața locului și a demarat cercetările, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de tentativă la fraudă la vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Predeal, jud. Brașov, au fost sesizați prin apelul unic de urgență 112 cu privire la faptul că, la o secție de votare din stațiune, o persoană ar fi oferit o sumă de bani unui bărbat, în scopul determinării acestuia să voteze un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

În județul Mehedinți, Poliția municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată de președintele unei secții de votare cu privire la faptul că o tânără și-a fotografiat unul dintre buletinele de vot în timp ce se afla in interiorul secției de votare. A fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 600 lei.

Polițiștii din cadrul Secției nr. 2 Poliție Nanov, județul Teleorman, au fost sesizați cu privire la producerea unui incident în proximitatea secției de votare din comuna Călinești. După ce a ieșit din secția de votare, pe fondul unor discuții contradictorii, un bărbat a fost agresat fizic. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „lovire sau alte violențe”.

În cursul zilei de astăzi, în județul Botoșani, polițiștii Secției de Poliție nr.1 au fost sesizați de către președintele unei secții de votare din localitatea Tudora, cu privire la faptul că unui bărbat de 79 de ani din localitate, i s-ar fi înmânat de către un membru al secției de votare un buletin de vot, fără ca acesta să prezinte actul de identitate, bărbatul respectiv exercitându-și votul. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul își exercitase dreptul la vot și la o altă secție de votare, de pe raza aceleiași localități. Polițiștii s-au sesizat din oficiu sub aspectul comiterii infracțiunii de frauda la vot. Față de membrul biroului electoral al secției de votare s-a luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 2.200 de lei.

De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean Iași a fost sesizat de către Biroul Electoral de Circumscripție Comunală Fântânele despre faptul că o persoană s-a prezentat la vot unde a constatat faptul pe numele ei exista o cerere pentru urna specială, aceasta negând ca ar fi făcut o astfel de solicitare. În cauză, polițiștii efectuează cercetări.

Facem un apel către toți participanții la acest proces electoral să respecte prevederile legale! Personalul MAI rămâne în dispozitiv pentru a verifica, și în continuare, toate sesizările primite și pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona secțiilor de votare.

Misiunea noastră nu se termină odată cu încheierea votării, MAI având și atribuții privind securitatea transportului materialelor rezultate în urma procesului de votare și a dosarelor întocmite de birourile electorale.

Fermitatea, echidistanța în aplicarea legii și menținerea unui climat general de normalitate au fost și vor rămâne principalele priorități pentru angajații mobilizați astăzi, până la finalizarea întregului proces electoral.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au fost validați consilierii locali ai comunei Cobadin. Lista completă

28 Oct 2020 539

Au fost validați consilierii locali ai Orașului Cernavodă. Lista completă

27 Oct 2020 560

Judecătoria Mangalia a validat mandatele consilierilor locali din Costinești. Un singur mandat, invalidat

23 Oct 2020 2284

Fostul primar PNL de la Corbu contestă în instanță mandatul edilului nou ales. Magistrații se vor pronunța astăzi în acest dosar

22 Oct 2020 3121

Sondaj de opinie 59 % dintre respondenți cred că votul lor a contat la alegerile locale din 2020

19 Oct 2020 383

Editorial La Constanța, alegeri au fost, alegeri vor fi. Dar niciodată cu atâta bălăcăreală

15 Oct 2020 3810

Constanța Programul plății indemnizațiilor aferente participării la alegerile locale

13 Oct 2020 1243

Au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor locale. Cine s-a clasat pe primul loc

12 Oct 2020 1966

Sondaj de opinie Credeți că a contat votul dumneavoastră pentru alegerile locale din 2020?

12 Oct 2020 763

Sondaj de opinie 82% dintre respondenți nu au considerat oportună înscrierea managerilor din învățământ în candidatura la alegerile locale

05 Oct 2020 548

Alegeri locale 2020. Primarii aleși în judeţul Constanţa. Unde sunt alese femei-primar

01 Oct 2020 1846

Editorial Cum s-a schimbat Constanța, după votul politic de duminică?

01 Oct 2020 3713

Fostul viceprimar, Lumința Vlădescu a demisionat din funcția de președinte al PSD Medgidia

30 Sep 2020 2279

Judecătoria Constanța. S-au înregistrat primele dosare de validare pentru primari și consilieri ​

30 Sep 2020 1382

Comisarul șef Laurențiu Carp, declarații de presă privind incidentul de la Mangalia din ziua alegerilor

29 Sep 2020 1408