Cernavodenii vor sa o schimbe pe Mariana Mircea (galerie foto)

Mariana_Mircea_08.jpgPatru mii de locuitori au semnat împotriva primăriţei, la niciun an după ce aceasta l-a înlocuit în funcţie pe la fel de hulitul Gheorghe Hânsă

La mai puţin de un an de când a fost aleasă primar al cernăvodenilor, Mariana Mircea este contestată de mai mulţi locuitori, care se declară nemulţumiţi de prestaţia şi atitudinea noului lor edil.

Pasiunea cu care au dorit schimbarea fostului primar Gheorghe Hânsă s-a transformat acum în furie, canalizată împotriva actualei primăriţe, pe care vor s-o dea jos. Locuitorii care vor demiterea Marianei Mircea susţin că au fost dezamăgiţi de ea şi că primarul pe care l-au ales în 2008 nu este cel pe care şi l-au imaginat. Oamenii se plâng că primăriţa nu are un dialog cu ei şi că în nouă luni de mandat nu a ţinut o audienţă.
Printre contestatarii Marianei Mircea se numără şi Ion Costache, cunoscut ca iniţiatorul strângerii de semnături în vederea convocării referendumului cu scopul demiterii primarului. Omul, căruia apropiaţii îi spun Neluţu, susţine că actualul primar îi pune beţe în roate şi nu-l lasă să-şi vadă de afacerea pe care o are - un bar în cartierul Trust. „Anul trecut am încheiat cu primăria un contract de concesiune pentru terenul pe care se află barul. Contractul este pe o perioadă de 25 de ani, cu condiţia ca eu să transform construcţia provizorie de pe el în construcţie definitivă, în termen de 12 luni. De aceea, am solicitat primăriei un certificat de urbanism", ne-a declarat Neluţu Costache.

Construcţie autorizată din 1996

Pe 29.01.2009, primăria a remis un răspuns către el, prin care îl informează că nu poate emite un certificat de urbanism pentru construirea unui spaţiu comercial, întrucât contractul de concesiune nr. 8068/09.06.2008 este atacat de nulitate prin OUG 114/2007, care prevede că este interzisă schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism. Primăria trimite acest răspuns în condiţiile în care în perimetrul respectiv există o construcţie autorizată încă din 1996, de către primarul de la vremea respectivă, Tiberiu Birda. Prin urmare, spaţiul verde la care primăria face referire în momentul de faţă nu mai există, în fapt, din 1996. Construcţia a fost ridicată de SC Simgeorgeta SRL. Ulterior, firma a vândut spaţiul comercial către SC Condor Alp SRL, al cărei administrator este Luminiţa Costache, soţia lui Neluţu Costache. În plus, firma familiei Costache a mai obţinut, în 2007, o nouă autorizaţie de construire pentru extinderea spaţiului comercial construit pe terenul din str. 9 Mai, zona Bl. D3, pentru care, la vremea respectivă, avea contract de închiriere cu primăria.

cernavoda.jpg„Nu vreau să fac o ilegalitate"

Deşi spaţiul verde la care face referire primăria nu mai există, în fapt, de 13 ani, primarul Mariana Mircea susţine că ar comite o ilegalitate dacă ar elibera un certificat de urbanism pentru definitivarea spaţiului comercial. „După cum ştiţi, există o ordonanţă care interzice construcţiile pe spaţii verzi. Dacă această ordonanţă se modifică, pentru că ştiu că este deja în lucru, primăria va emite un astfel de certificat. Până atunci, însă nu vreau să fac o ilegalitate", a afirmat primarul Mariana Mircea.
Neluţu Costache susţine că, deşi primarul nu-i acordă certificat de urbanism pe motiv că spaţiul comercial se află pe un teren cu destinaţia de spaţiu verde, Mariana Mircea ar fi autorizat, la rândul ei, construcţia altor imobile pe spaţiu verde.


Se construieşte în draci pe spaţiul verde

În acest sens, el a dat ca exemplu mai multe imobile, printre care şi unul din cartierul Columbia. În acest caz este vorba despre o construcţie în desfăşurare alipită unui bloc, situată pe spaţiu verde, şi care va astupa complet ferestrele de la parterul clădirii.

De asemenea, Costache a mai dat ca exemplu o altă construcţie - un spaţiu comercial - ridicată extrem de aproape de şosea, ale cărei scări sunt amplasate chiar pe calea de rulare a autovehiculelor, fapt ce pune în pericol siguranţa eventualilor viitori clienţi ai minimarket-ului.

Terasă construită peste un indicator rutier

O construcţie de-a dreptul ridicolă, demnă de site-urile cu poante de pe Internet, este o construcţie din imediata vecinătate a primăriei. Nu mai punem la socoteală faptul că finisajele operate la imobilul cu pricina, unde cel mai probabil în vară va funcţiona o cârciumă, nu sunt deloc în acord cu arhitectura clădirii de factură veche. Ne referim acum doar la un singur detaliu ce şochează ochiul. Este vorba despre faptul că unul dintre stâlpii terasei „înglobează" un indicator rutier. Semnul „Stop" iese, la propriu, semeţ din coloana de beton, servind şi ca stâlp de terasă şi ca indicator de circulaţie. Este de prisos să adăugăm că terasa este construită pe domeniul public, înglobând, prin acelaşi procedeu ca în cazul indicatorului, şi trotuarul. Este de apreciat faptul că „artistul" care a stilizat terasa a inclus în viziunea sa şi o rampă de acces pentru persoanele cu handicap, în cazul în care acestea ar vrea să tranziteze zona terasei, acolo unde o dată exista un trotuar. Deşi pare incredibil, această construcţie făcută alandala este situată în coasta primăriei şi în centrul civic al oraşului. Cu toate acestea, se pare că inspectorii autorităţii locale n-au văzut, n-au auzit, de nimeni nu a luat măsuri. În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza mai multe fotografii grăitoare.

„Ştii? Şi la ce te ajută că ştii?!"

Întrebată despre aceste abateri care se petrec pe tărâmul oraşului pe care îl păstoreşte, primarul Mariana Mircea ne-a spus că este la curent, asigurându-ne, totodată, că şi ea luptă cu aceste nereguli. A mai adăugat că multe dintre autorizaţii, printre care şi cele pentru construcţii pe spaţiu verde, sunt date de fostul primar. Cât despre indicatorul folosit pe post de pilon de rezistenţă la terasa cârciumei din apropierea sediului primăriei, Mariana Mircea a admis că autorizaţia este semnată de ea, dar a ţinut să precizeze că cel care construieşte nu a respectat planul iniţial. În plus, primăriţa susţine că a emis mai multe hârtii prin care a cerut oprirea lucrărilor, precizând, totodată, că viceprimarul o sabotează şi că acesta semnează documente prin care cere urgentarea lucrărilor de către beneficiari.
Contactat telefonic, viceprimarul Floriean Hristea ne-a declarat că primăriţa se referă la construcţiile pe terenuri cu destinaţia de spaţiu verde şi că el a semnat doar autorizaţiile pentru construcţia imobilelor pentru care se aprobase documentaţia înainte de emiterea ordonanţei privind interzicerea construcţiilor pe astfel de spaţii.
Trecând peste toate aceste explicaţii, se pare că de amenzi nu s-a prea auzit la Primăria Cernavodă.

Urmărită penal

Locuitorii oraşului Cernavodă susţin că Mariana Mircea este urmărită penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa pentru că pe 27.11.2006, pe vremea când era consilier local, nu s-ar fi abţinut de la a vota un proiect de hotărâre ce viza aprobarea PUD-ului (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru construcţia unui imobil aparţinând tatălui său, Spiru Bădilă. Nu mai punem la socoteală faptul că, potrivit procurorilor, fostul primar, Gheorghe Hânsă, ar fi emis autorizaţia de construire cu doi ani înaintea aprobării PUD-ului de către Consiliul Local. Fostul edil este cercetat, la rândul său, pentru abuz în serviciu. Deşi Mariana Mircea ne-a declarat, ieri, că acest caz s-a clarificat, dându-ne de înţeles că nu mai are probleme cu legea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Elena Vlad, ne-a confirmat faptul că dosarul se află încă pe rolul instituţiei şi că urmărirea penală pe numele actualului primar, dar şi pe cel al fostului edil al oraşului Cernavodă, se continuă.

Votată de 5.510, contestată deja de peste 4.000

Până în momentul de faţă, peste 4.000 de cernăvodeni au votat pentru demiterea primarului Mariana Mircea, mai exact 4.130. Pentru convocarea referendumului, trebuie depuse la Prefectură 4.175 de semnături. Neluţu Costache susţine, însă, că va strânge 5.000 de semnături pentru schimbarea primăriţei, pe care, în scurt timp, le va depune la Instituţia Prefectului. Cert este că numărul de semnături împotriva Marianei Mircea se apropie vertiginos de numărul voturilor în baza cărora a fost aleasă primar: 5.510.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

iooo

05 Mar, 2011 18:05

mariana mircea este cea mai mare panarama a acestui oras:)) ce ma bucur ca in orasu cernavoda opreste caldura..cine a ales`o pe mariana acum sa stea in frig...mariano esti o femeie de 2lei..te mai a bn cu emil?

alex

19 Feb, 2010 09:59

as dori sa ia cineva masuri si sa refaca trotuarul de la vechiul dispensar( terasa care a aparut pe trotuar si incurca circulatia)vizavi de locul de joaca copii din parc. Daca cineva reprezinta legea in Cernavoda sa o dovedeasca desfiintind acea aberatie. multunesc

cernavoda

13 Feb, 2010 21:29

Ce am vrut(unii) am avut. Acum este problema cum scapam si daca scapam pe cine punem! Sunt convins ca exista oameni compententi in oras, dar citi sunt dispusi sa-si bage pielea la saramura in conditiile actuale? Acest oras este foarte corupt, poate cel mai corupt oras din tara, a avut cineva curaj sa semnaleze acest lucru pina acum cuiva? Asteptam ca cineva sa faca ordine fara ca cineva din noi sa se implice. Si primarita este un exemplu de om care trebuie eliminat din viata public a orasului. Meditati asupra omului pe care vreti sa-l promovati si faceti-o! daca nu vreti sa va conduca pestiii.

dobitocul

26 Jul, 2009 22:50

domnule "jenant articol" daca iti spun doar eu ca esti beat(a) nu ma crede, dar daca iti spun doi sau cel putin 3000 de oameni ca nu te mai vor ar trebui sa mergi la prietena ta mariana mircea la care evident ca poti intra si sai spui "fata nui de tine ce puii mei dati demisia si pleaca din oras , ca plasa aia care iti acopera curtea nu va mai opri cacatii oamenilor si nici interlopu de fratitu nu te mai scoate din cacat"

aisteda

14 Jul, 2009 21:28

ceva adevar este !Oare de ce o parte din angajatii ultimelor 10 luni au abandonat!

ion iliescu

21 Apr, 2009 11:20

Cine este DAN LIVIU ?..Cum s-a imbogatit acest individ?..va spun eu daca nu stiti.A deschis cursuri de operatori calculator..Nu cred ca a dat vreunui cursant vreo factura pentru banii incasati ptr.curs.Dupa aceea la final nu reusesc decat unul doi restul sa mai veniti sa mai ma sponsorizatii.Si mai dau de cateva ori,pana se lasa pagubas..Iar locul in PNL l-a cumparat cu bani,cum au facut si altii...expl...Laurentiu Dinu,Olaru Alex,Serif Carjali,etc..

ion iliescu

21 Apr, 2009 11:14

primarita asta are probleme mari..cu capul..si-a luat centru,primarie etc..daca mergi la audiente te intampina niste cacacioase puse de ea sa tina audienta..ori vei da de unul pe nume "tucu"..care stiu eu pe vremea mea a ramas cativa ani repetent..asa a ajuns primaria din cernavoda..haos..

locuitor

10 Apr, 2009 17:29

Apropo de constructii ilegale,doamna primar puneti-va biroul tehnic la munca si trimitetii pe teren si acolo unde sunt constructii ilegale fara autorizatie sa se ia masuri.Daca tot trebuie sa se respecte legea in acest oras faceti-o ptr toata lumea chiar si ptr cunoscutii care va servesc si va stau prin preajma ca niste caini balosi

Iordan

08 Apr, 2009 22:32

Nu ride prea devreme semnaturile nu sunt suficiente mai sunt si alte forme de facut ,acolo trebuie un tip istet cu studii si trecut prin viata pe placul oamenilor indiferent ca sunt interlopi sau altceva.

Costache Nelutu

08 Apr, 2009 22:02

Fratilor....eu la chestii dastea ma gandeam cand eram in puscarie in Italia, cand vindeam fetele pe care le prosteam prin Romania la pestii italieni....acum m-am facut mare patron de bar de pesti in Cernavoda....ce vrea asta ( primarita ) sa ma starpeasca pe mine?....ce nu ma stie pe mine ca sunt INTERLOP?....eu fac ce vreau....nu se pune nimeni cu mine....iar daca se pune , ii prostesc pe astia ( cernavodeni ) si il dau jos.....hahahaha

eu monik

08 Apr, 2009 19:33

pentru furiosul daca nu stie il informez ca semnaturile se strang si de domnul costache chiar va rugam frumos sa semnati daca intradevar simtiti asta. iar pt domnu cu articolul jenant va spun ca articolele se mai scriu si de oameni care nu au nimic de castigat . iar ilegalitati a tot facut doamna primar si tocmai de aceea este cercetata penal. nu o confundati cu alba ca zapada cand ea e neagra toata ziua. mai repede o confundam cu pinocchio daca tot suntem la personaje de poveste.

FURIOSUL

07 Apr, 2009 17:58

Ne pare tere rau dar D-na primar ne-a dezamagit.Ela fel ca si predecesorul si se vede ca au lucrat multi ani mana-n mana PSD-eul s-a legat la cap cu ea fara sa-i doara si asta se va vedea la urmatoarele alegeri sau chiar mai devreme.Femeia asta in numai 5 luni si-a tras un NISSAN de 5* pe cand fostul ei acolit a avut bunul simt sa-si traga o masina dupa vre-o 4-5 ani de domnie.Eu inca nu am semnat pt referendum dar daca voi fi solicitat o voi face cu doua maini.

Iordan

07 Apr, 2009 17:50

Puteti sa ma blamati dar exista un om pentru functia de primar la care voi nici nu va ginditi ! Este vorba de Preotul Gabriel un gospodar de exceptie, prin munca caruia s-a renovat Biserica mare ,s-a construit capela din cimitir si datorita caruia s-a infiintat parohia Sf Andrei,plus gospodaria personala ,fabrica de piine si frigiderele si congelatoarele aduse in 1990 dupa ce am asteptat de la primarie 2 ani de zile.

avem oameni si chiar foarte buni

07 Apr, 2009 17:43

PRIMAR DAN LIVIU, AR FI GROZAV PNL

cernavodean

07 Apr, 2009 16:16

PE CINE PUNEM FRATILOR? THIS IS QUESTION!

BRAVOOO

07 Apr, 2009 12:43

SA FACEM REFERENDUM

fara nume

07 Apr, 2009 12:40

atunci cand "altii au facut-o" ea era consilier local, ba mai mult era mana dreapta a fostului edil. Ciudata schimbarea asta de orientare politica asda peste noaptre..nu credeti? PSD-ul ar trebui sa o ia de pe capul nostru pe d-na primar si sa faca bors cu ea altfel se duc de rapa cu totul... Un semn de intrebare pt. d-na primar ar fi "de ce oamenii care i-au acordat votul de incredere si chiar au facut campanie pt. ea la vremea respectiva, la niciun an si-au schimbat parerea despre ea si chiar sunt de acord cu referendumul pt. inlaturarea ei....TEMA PT. ACASA D-NA PRIMAR... si oricat de desteapta te crezi, dupa modul in care actionezi si dupa oamenii de care esti inconjurata sigur vei ramane repetenta anul acesta

pentru jigodii,,, e jenant!!!!

07 Apr, 2009 12:39

felicitari celor care a scris articolul. am votat schimbarea si ne am ales cu pacostea asta de primarita. ne ruineaza orasul. aduce oameni din alte localitati sa lucreze pentru ea,ca noi nu suntem buni. nici nu vrea sa stea de vorba cu noi,asteptam cu saptamanile sa intram in audienta,ce sa mai spunem ca hartiile pentru semnat stau cu lunile la ia pe birou. sa stea dracu acasa daca nare chef de munca

asa, da

07 Apr, 2009 12:01

uniti in cuget si-n simtiri!

jenant articol

07 Apr, 2009 11:40

e clar ca e "comandat". si primarul are dreptate, de ce sa gireze o ilegalitate numai ptr ca si altii au facut-o? bai, sunteti absolut penibili, ziar de rahat cu reporteri de rahat. de foarte departe, unde jigodiile ca voi nu vor ajunge prea curand

Articole asemanatoare

73 de ani de la nașterea actorului, regizorului și scriitorului constănțean Vasile Cojocaru

17 Jan 2023 2735

#DobrogeaDigitală „Pentru Tafrali, Dobrogea a fost o datorie”

09 Nov 2021 3238

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 3427

Traian Băsescu speră la o redefinire a abuzului în serviciu de către judecătorii CCR

30 May 2016 3466

MAE Atenționare de călătorie Danemarca

03 May 2016 3812

Interviu online cu Robert Boroianu, candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean „După 16 ani de administraţie a echipei PSD Constanţa, avem o situaţie dezastruoasă atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean!”

30 Apr 2016 6214

Angola – Epidemie de febră galbenă

18 Mar 2016 2682

Plaja Modern, scapă de imaginea dezolantă Se anunţă amenzi pentru cei care nu fac curat

15 Mar 2016 5247

Comisia Europeana lansează Raportul de țară 2016

09 Mar 2016 3005

Comunicat PNL Constanta

08 Feb 2016 3038

Atenţionare de călătorie SUA - Condiții meteorologice severe pentru zonele de Nord - Est și Est, Washinhton DC și metropola New York

22 Jan 2016 3032

Atenţionare de călătorie Turcia – Anulare zboruri de pe aeroporturile din Istanbul

19 Jan 2016 2691

Atenţionare de călătorie Bulgaria – coduri de vreme rece, ninsori și polei

06 Jan 2016 2792

Atenţionare de călătorie Belgia – grevă în sistemul feroviar din capitala Bruxelles și din sudul țării

04 Jan 2016 2777

Ungaria – reglementări privind circulaţia camioanelor în perioada Crăciunului

21 Dec 2015 2778