Primariile au avut grija de copii, de ziua lor

Ziua Internationala a Copilului este sarbatorita cu mult fast si bucurie peste tot in lume. La primariile din Basarabi, Limanu, Cumpana si Costinesti au avut loc mai multe actiuni pentru copii

Basarabi - lansarea tinerelor talente

Am vizitat scoala din orasul Basarabi, in cursul zilei de 31 mai, si am fost mai mult decat uimiti sa vedem plina curtea scolii intr-o zi de sambata. Copiii erau imbracati frumos, unii dintre ei in costume populare, insotiti de parinti si bunici, stransi in grupuri pentru a se inscrie la diferite activitati organizate de scoala. Cornelia Dinu, directorul Casei de Cultura, a declarat: "In cadrul sarbatorii de 1 Iunie, avem peste 60 de copii participanti la activitatile organizate. Avem intreceri sportive (alergari, concurs de role si biciclete), dansuri, gimnastica artistica si chiar o incercare de lansare a unor tinere talente. Avem un juriu format din directorul de scoala, personalitati din domeniul invatamantului si muzicii populare, consilieri orasenesti si sponsori. Ca noutate, sponsorii vor fi cei care vor imparti pachetele. Dupa incheierea concursurilor se va inaugura expozitia de la parterul primariei, o institutie de baza in organizarea acestui eveniment. De-a lungul anului, primaria s-a implicat activ in sprijinirea tuturor activitatilor scolare si in furnizarea de ajutor material consistent ori de cate ori a fost nevoie. Astfel, primaria ne ajuta cu materiale consumabile si cu bani si, de asemenea, si cu idei binevenite. De altfel, Casa de Cultura este una dintre institutiile subordonate primariei, asa ca toate evenimentele organizate de noi se afla sub patronajul acesteia". Actiunea de sambata face parte dintr-o serie de actiuni, in cadrul Casei de Cultura anuntandu-se si alte evenimente, cum ar fi: "Fiii Dobrogei" - un festival de muzica populara dobrogeana, initiativa originala aflata la prima editie, ca si, apoi, Ziua Mediului.

Limanu - cadouri la fiecare sarbatoare

Ora pranzului a fost perioada la care am ajuns, in periplul nostru, la scoala din Limanu, unde copiii se aflau in mijlocul unei demonstratii a fetelor din comuna ca majorete. Profesorii si parintii isi admirau odraslele, de pe margini, totul intr-o ambianta sonora adecvata. Ca responsabili s-au implicat toti profesorii din scoala, fiecare diriginte si directoarea de scoala. De altfel, aceasta, Vera Serbanica, ne-a declarat: "Perioada aceasta coincide cu programul zilelor scolii, asa ca, pe langa Ziua Copilului, elevii nostri s-au implicat, absolut toti, in serbarea institutiei la care invata. Pe langa serbarile scolare din fiecare clasa, am avut diferite manifestari care au inclus dansuri, piese de teatru, cantece in limba romana si franceza, precum si manifestari sportive si distractive: handbal, fotbal, concurs de biciclete, cultura generala, desene pe asfalt". In ceea ce priveste implicarea primariei, Serbanica a adaugat: "Aceasta institutie ne ajuta din punct de vedere financiar pe tot parcursul anului, fiind singurul nostru sprijin de altfel. De la materiale consumabile, rechizite si pana la cadourile pentru premiantii de la sfarsit de an scolar, toate acestea sunt exclusiv din ajutorul primariei. Totodata, primaria a renovat caminul cultural din comuna, prin serviciul de gospodarie comunala, si acum se lucreaza la un punct de documentare, in cadrul bibliotecii care a fost transferata in acest camin, scoala neavand un spatiu adecvat. De asemenea, am fost ajutati sa schimbam intregul mobilier din scoala (pupitrele pentru elevi), ca si punctul sanitar, acum respectandu-se si normele minime de igiena, pentru a avea copii educati si sanatosi. Punctul sanitar este acum facut din gresie si faianta, iar canalizarea se afla in foarte buna stare. Cei 220 de elevi ai scolii generale cu clasele I-VIII din comuna se bucura de cadouri din partea primariei ori de cate ori exista astfel de evenimente, fie ca e vorba de sarbatori general valabile (Paste, Craciun, Sfantul Nicolae), fie ca e vorba de sarbatori care tin strict de comuna noastra. Vom incheia Zilele scolii cu o expeditie la pestera Limanu si apoi in padurea Hagieni".

Cumpana - finala concursului de matematica "RuralMat"

In comuna Cumpana am fost intampinati de Mariana Gaju, care tocmai iesea de la finala concursului de matematica "RuralMat". La acest concurs au participat elevi din 39 de localitati, la faza pe sector gazda fiind aceeasi comuna. Au participat 117 elevi din clasele V-VIII, iar finantatorul exclusiv al evenimentului a fost Primaria Cumpana. Sala caminului cultural a fost apoi locul unde 51 de copii au dat un spectacol pentru a-i destinde pe competitori, si toti cei prezenti au primit pachetele cu dulciuri si apoi au fost invitati sa ia masa in parcul amenajat pentru eveniment. "Parcul a fost amenajat ca loc de joaca tot din banii primariei, in anul trecut", a declarat primarul localitatii. "Pentru mine, ca primar, cea mai importanta temelie este educatia, de aici trebuie intotdeauna pornit intr-un demers. Incerc sa finalizez toate proiectele necesare pentru a-mi indeplini acest obiectiv. Astfel, am investit in scoala ori de cate ori am putut, am participat financiar la fiecare eveniment important legat de activitatea scolara. Am schimbat mobilierul in 49 de clase, s-au construit grupuri sanitare pentru scoala cu cate 22 de cabine. S-au efectuat reparatii capitale la gradinita cu program normal, cu sponsorizare din partea companiei Oil Terminal. De asemenea, ne mai putem mandri cu constructia unui centru comunitar unde isi desfasoara activitatea cinci grupe de gradinita, cu 125 de prescolari. Cu ajutorul Bancii Mondiale, avem in plan constructia unei scoli, cu parter plus etaj, care va satisface nevoile de amplasament pentru invatamant pentru peste 1.000 de elevi ai comunei. De asemenea, cu ajutorul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a fost construita o sala de sport. Chiar daca este costisitor, trebuie ca principala noastra grija sa fie educatia si de aceea am considerat firesc ca aceste manifestari sa se desfasoare aici si sa ma implic cu tot ce imi sta in puteri din punct de vedere financiar", a mai afirmat Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana.

Primaria Costinesti a organizat un cros pentru copii

Primaria din Costinesti, in colaborare cu Directia pentru Tineret si Sport Constanta, a organizat pentru copiii din localitate un concurs de atletism. La actiune au participat elevi din clasele V-VIII, carora li s-au alaturat copii din Dolj si Bucuresti, veniti in tabara la Costinesti. Startul s-a dat la ora 9.00, la linia de plecare fiind aproape 70 de copii care au alergat timp de 15 minute. In ciuda faptului ca intrecerea sportiva a fost organizata pentru prima oara in Costinesti, copiii au fost atrasi de idee si s-au trezit devreme pentru a se alinia la start. Primii 50 care au atins linia de sosire au primit diplome de merit si tricouri din partea Primariei Costinesti. Tricouri au mai primit si restul alergatorilor, indiferent de timpul obtinut in aceasta competitie. Dupa incheierea crosului, toti participantii au primit bauturi racoritoare, care au fost oferite de primarul localitatii, Traian Cristea. Pe langa acest concurs de atletism, cu acelasi prilej, Primaria din Costinesti a coordonat, in perioada 29-31 mai, o serie de evenimente cultural-artistice. Pentru copiii veniti pe litoral s-au asigurat conditii optime de cazare, acestia fiind invitati sa participe la concursurile de desene pe asfalt, pictura, de cultura generala si concursuri de frumusete. La aceste manifestari au concurat peste 200 de copii atat din localitate, cat si din Dolj si Bucuresti, veniti aici in tabara. De asemenea, in toata aceasta perioada, tinerii au avut ocazia sa se distreze la discoteca, ei avand intrarea gratuita. Primarul Costinestiului, Traian Cristea, a declarat ca manifestarile organizate in aceasta perioada au adus bucurie in sufletele copiilor din localitate, care au putut astfel sarbatori intr-un mod deosebit ziua dedicata lor. Primarul localitatii a precizat ca manifestarile fac parte din strategia de dezvoltare a activitatilor educative. Langa cladirea recent amenajata a Scolii Generale din Costinesti se va construi o sala de sport de 300 de locuri, proiect sprijinit si finantat de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Elevii din Costinesti beneficiaza de un cabinet dotat cu calculatoare, sisteme audio, iar incalzirea se face prin centrala termica. Pe plan local, primarul Traian Cristea a mentionat ca se are in vedere extinderea retelei de apa pe o lungime de 20 de km, proiect ce va fi inaugurat pe 7 iunie si care va beneficia de un buget de 30 miliarde lei. Printre proiectele de viitor ale primariei se afla cel de extindere a sistemului de canalizare pe 10 km, fiind realizata deja o parte din lucrare, precum si cel de extindere a retelei de energie electrica, pavarea strazilor, trei statii noi de pompare a apei si construirea a sapte posturi Trafo. Lucrarea din urma va avea alocata suma de 39 miliarde lei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Handbal CSM Constanța este vicecampioana României! (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 436

Rugby CSM Constanța, victorie cu punct bonus la Bârlad. Eduard Chifor, omul meciului (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 389

Constanța Polițiștii serviciului siguranță școlară și prevenirea criminalității, prezenți în rândul tinerilor alfați pe litoral (FOTO)

27 Apr 2024 327

CSM Constanța Voleibalistele au câștigat primul meci din seria cu FC Argeș (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 499

Ilie Năstase, povești memorabile, spuse la Constanța „Eu mă pot identifica cu un singur popor, cel român“ (GALERIE FOTO)

27 Apr 2024 695

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 577

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral angajează. Ai nevoie de studii medii

25 Apr 2024 541

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 448

Circulație restricționată pe Autostrada Soarelui, spre Constanța

24 Apr 2024 292

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe A 2 București -Constanța

24 Apr 2024 228

Locuri de muncă Constanța Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral angajează. Detalii

24 Apr 2024 582

Noul stadion de la Constanța Gheorghe Hagi - „Nu cred că îmi va purta numele“. Ce variantă ar fi cea potrivită (VIDEO)

23 Apr 2024 3228

Cumpărări directe ABADL a bătut palma cu Kity Krentz SRL, din Constanța! Vizată, zona de îmbăiere aferentă litoralului Mării Negre

23 Apr 2024 519

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 461

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța, încă o victorie în campionat (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 538