De săptămâna viitoare, liber la doza trei de vaccin anti-COVID

  • Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie.
Începând cu data de 28 septembrie 2021, pentru toate persoanele care au mai mult de șase luni de la doza a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson se va putea administra doza a treia cu vaccin de tip ARN mesager. 

Vor putea beneficia de doza a treia toate persoanele, indiferent de categoria de vârstă, cu condiția să aibă cel puțin șase luni de la administrarea dozei a doua.

Oficial de la Guvernul României

Astăzi, 22 septembrie a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

La întâlnire au luat parte și ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Vass Levente și președintele ANMDMR, Robert Ancuceanu.

Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Doza 3 este ferm recomandată:
  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.


Important! 

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.

Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor GUVERNUL ROMÂNIEI COMITETUL NAȚIONAL DE COORDONARE A ACTIVITĂȚILOR PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19. 

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) Se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate. Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.

CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De luni, în mall-uri au acces doar cei vaccinați sau trecuți prin boală. Cum se va ajunge la centrele de vaccinare din mall (video)

22 Oct 2021 1890

Maraton de vaccinare organizat de MApN la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanţa , cu prilejul Zilei Armatei

22 Oct 2021 576

Cel mai mare centru de vaccinare din județul Constanța suplimentează fluxurile

22 Oct 2021 970

Duminică are loc cea de-a patra extragere la Loteria Vaccinării. Ce valoare are marele premiu

22 Oct 2021 408

Aproximativ 100.000 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid 19 în ultimele 24 de ore

21 Oct 2021 651

Covid-19 Tichete în valoare de 100 de lei pentru românii care se vaccinează. Cum se pot obține

20 Oct 2021 2245

Muftiul Muurat Iusuf „Este de datoria noastră, a fiecărui individ, indiferent de credința sau de limba vorbită, să luptăm împotriva acestei pandemii“

18 Oct 2021 701

CNCAV. Câte doze de vaccin au fost administrate în ultimele 24 de ore

17 Oct 2021 770

Program de guvernare USR propune sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje anti-vaccinare (document)

17 Oct 2021 1006

Raport CNCAV. Câți români s-au imunizat în ultimele 24 de ore

16 Oct 2021 974

Propunerea prin care personalul sanitar ar putea fi obligat să prezinte certificatul de vaccinare la muncă, înregistrată la Senat (document)

16 Oct 2021 474

Ce spune prefectul Silviu Coșa despre încetarea campaniei de vaccinare (video)

15 Oct 2021 3528

Duminică are loc a treia extragere la Loteria vaccinării . Ce premii pot fi câștigate

15 Oct 2021 901

Gripă sau COVID-19? RO Vaccinare explică simptomele care le diferențiază

14 Oct 2021 2493

Peste 67.500 de români vaccinați în ultimele 24 de ore. Număr record la prima doză, în valul 4 al pandemiei

14 Oct 2021 712