Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

Klaus Iohannis, declarații după ședința privind gestionarea epidemiei COVID-19 Ordonanță pentru amânarea ratelor bancare cu 9 luni (video)

Președintele României, Klaus Iohannis, susține în aceste momente, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă:

Bună ziua!

Am avut astăzi, împreună cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri din Guvernul României, o întâlnire foarte importantă.

Am discutat despre starea economiei românești în această perioadă de criză, am discutat despre protecția socială a românilor în această perioadă de criză și am discutat despre finanțele publice ale României în această perioadă de criză.

Am putut să constat că la nivelul Guvernului există multe proiecte foarte bune. Există foarte multă implicare și dorință de a rezolva problemele în așa fel încât și românii, și firmele românești să treacă cât se poate de bine prin această criză.

Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înțeles că și românii au probleme imense, fiecare în felul lui, am înțeles că și firmele au probleme foarte mari.

Dorim să venim cu măsuri de sprijin, și pentru oamenii simpli, și pentru economia românească, pentru firmele românești, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece prin această criză.

Fiindcă, dragii mei, criza se va termina la un moment dat și noi ne dorim cu toții ca, atunci când criza sanitară se termină, România să fie în stare, să fie în situația să repornim imediat economia și să revenim la o viață normală, care va veni, pe care ne-o dorim cu toții.

Două chestiuni aș vrea să spun în acest context, două măsuri pe care le-am convenit împreună cu premierul și cu miniștrii care au participat la această întâlnire.

Prima - și cred că este foarte importantă – se conturează o rectificare bugetară, o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgență pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate și pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani.

A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Și atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic.

Deci, pe de-o parte, este nevoie de rectificare bugetară pentru a avea grijă de sănătate, de domeniul sănătății. Pe de cealaltă parte, de domeniul șomajului tehnic, deci de protecție socială.

A doua chestiune, care cu siguranță îi va bucura pe foarte mulți – Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România.

La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an.

Suntem convinși că până atunci economia își va reveni, oamenii își vor reveni și atunci lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate.

Iată deja o serie de măsuri foarte concrete, care se vor constitui în facilități reale atât pentru oamenii simpli, cât și pentru firmele din economia românească.

Vă mulțumesc!


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă

03 Jun 2020 634

Decrete semnate azi de președintele României

02 Jun 2020 1021

Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului (video)

01 Jun 2020 586

Decrete semnate de preşedintele Iohannis. Unul se referă la chestorul general de poliție Ioan Buda din Ministerul Afacerilor Interne

29 May 2020 1851

În premieră, sesiune specială a Evaluării Naționale 2020, din 29 iunie A doua sesiune de Bac, din luna august, contestată de Consiliul Național al Elevilor

29 May 2020 912

În atenția cadrelor didactice. Răspunsurile Ministerului Educației, cu privire la probele pentru Definitivat, gradele didactice I și II

29 May 2020 2051

VIDEO. Klaus Iohannis Din 1 iunie se redeschid terasele. Se merge la plajă. Se reiau spectacolele. Gata cu declarațiile. Despre examenele elevilor

28 May 2020 3063

Președintele României a sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Titularizării

28 May 2020 625

Şeful statului a reiterat importanţa purtării măştii şi menţinerii distanţării în combaterea epidemiei de coronavirus

27 May 2020 625

Ședință a CSAT în sistem de videoconferință. Subiecte incluse pe ordinea de zi

27 May 2020 1021

Decrete semnate Președintele Klaus Iohannis a promulgat noi legi

26 May 2020 1656

Decrete semnate de președintele Klaus Iohannis. Ce legi au fost promulgate

21 May 2020 508

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea educației naționale

20 May 2020 427

LIVE VIDEO Klaus Iohannis - „Dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare”

19 May 2020 956

Ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19. Când are loc și cine va participa

19 May 2020 744