Cultura

Academia Română marchează vizita istorică a Suveranului Pontif printr-o sesiune ştiinţifică specială „România în Arhivele Vaticanului - documente cercetate de Ion Dumitriu-Snagov“

Cu certitudine, unul dintre evenimentele istorice ale anului 2019 pentru România îl va constitui vizita, timp de trei zile, a Sanctităţii Sale Papa Francisc, în ţara noastră, începând cu 31 mai.
 
Născut pe 17 decembrie 1938, la Buenos Aires, cel care a purtat la naştere numele de Jorge Mario Bergoglio este un novator: primul papă din America Latină, primul non-european pontif în peste 1.200 de ani, după papa Grigore al III-lea (731-741), primul iezuit, dar şi primul care a ales numele de Francisc.
 
Cel de-al 266-lea episcop al Romei şi papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor, s-a făcut remarcat încă de la alegere prin simplitatea sa desăvârşită. În onoarea acestui moment istoric, mâine, începând cu ora 10, în aula Academiei Române, va avea loc o importantă sesiune ştiinţifică, intitulată „România în Arhivele Vaticanului - documente cercetate de Ion Dumitriu-Snagov”.
 
Reamintim că, la finele anului 2017, în cadrul unei vizite întreprinse de o delegaţie a Academiei Române, Sfântul Părinte a acceptat, din prietenie, să devină membru de onoare al acestui for, dar, din sobrietate, Sanctitatea Sa a cerut să nu se organizeze o ceremonie festivă, iar însemnele academice să-i fie trimise în Cetatea Vaticanului prin intermediul nunţiaturii apostolice de la Bucureşti.
 
 

Academicianul constănţean Petre Frangopol va conferenţia despre românii din Arhivele Romei

 
La sesiunea de vineri, 10 mai, vor susţine comunicări: acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române („De la Roma la Noua Romă: latinitatea răsăriteană a românilor”), ES Ioan Robu, Arhiepiscop, Mitropolit al Arhiepiscopiei Catolice de Bucureşti, membru de onoare al Academiei Române („Expoziţia Monumenta Romaniae Vaticana la Salonul Sixtin din Palatul Vaticanului şi de la Muzeul Cotroceni, Bucureşti, 1996”), acad. Victor Voicu, vicepreşedinte al Academiei Române („Ion Dumitriu-Snagov un cercetător al istoriei românilor în Arhivele Vaticanului, reper şi îndemn pentru generaţiile prezentului şi viitorului“), acad. Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române („Repere evolutive ale cartografiei spaţiului carpato-danubian”), prof. Petre T. Frangopol, membru de onoare al Academiei Române („Ion Dumitriu-Snagov - 1927-2001 - un cercetător al trecutului românesc. Românii în Arhivele Romei”).
 
De asemenea, în agenda de evenimente este cuprinsă şi vizionarea filmului documentar realizat de TVR - „Monumenta Romaniae Vaticana (Mărturii româneşti din Vatican) Muzeul Cotroceni, 1996”.
 

Personalitatea unui istoric român de talie mondială

 
Comandor al ordinului Sf. Grigore cel Mare, onoare ce se acordă de către Vatican persoanelor care, prin activitatea lor, aduc servicii Sfântului Scaun şi Bisericii Romano-Catolice, istoricul român Ion Dumitriu-Snagov s-a născut pe 19 august 1927, la Snagov.

A fost elev al Colegiului Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti şi student al Facultăţii de Medicină din Cluj, orientându-şi opţiunile de cercetare ştiinţifică în domeniul istoriei, susţinându-şi licenţa la Facultatea de Filologie din Universitatea Bucureşti cu tema „Roma şi Luminile culturii române în documentele de arhivă. Secolul XVIII”.
Din 1967 a desfăşurat o susţinută activitate de studiu în ţară, împletită cu numeroase documentări ştiinţifice în India (invitat al Guvernului Indiei), Australia si Europa, valorificate în multe articole, conferinţe, studii şi volume. Ca bursier al Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma, a obţinut titlul de doctor în istorie cu lucrarea „Le Saint-Siege et la Roumanie moderne 1850-1866”, fapt care l-a consacrat definitiv în cunoaşterea relaţiilor dintre România şi Vatican.
 
Om de înalt prestigiu moral şi intelectual, Ion Dumitriu-Snagov a fost o victimă a regimului comunist din România, care l-a întemniţat politic tăindu-i peste zece ani din studiile sale, după cum spunea intr-un frumos articol colegul său de liceu dr. Paul Dăncescu.
 
Pe lângă remarcabila activitate ştiinţifică, profesorul Ion Dumitriu-Snagov s-a îngrijit de realizarea expoziţiei Monumenta Romaniae Vaticana (Mărturii Româneşti din Vatican), ocazie de readucere în memorie a celor două milenii de creştinism românesc.
 
La 19 ianuarie 1996, Sfântul Părinte Ioan Paul II-lea a sprijinit inaugurarea, în Salonul Sixtin, a acestei expoziţii ce a fost găzduită până pe 30 aprilie 1996. Mai apoi, între 22 iulie-26 iulie 2001, Monumenta Romaniae Vaticana s-a aflat la Centrul Cultural Român din Montreal (Canada), în prezent fiind expusă la Facultatea de teologie romano-catolică din Bucureşti.
 
Istoricul Ion Dumitriu-Snagov a încetat din viaţă pe 26 martie 2001, la Bucureşti, lăsând neterminat unul din importantele studii despre descrierea manuscrisului „I consigli di Neagoe Basarab al suo figlio Teodosio“, la care lucra în ultima parte a vieţii.
 
Sursa foto: http://www.afcea.ro/cviondumitriu.html
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Papa Francisc l-a numit Episcop romano-catolic de Iaşi pe monseniorul Iosif Păuleţ

06 Jul 2019 874

Impresionant. Un curcubeu a luminat cerut pe Aeroportul din Sibiu la plecarea Papei Francisc din România

02 Jun 2019 545

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat la ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici martiri, pe Câmpia Libertății de la Blaj

02 Jun 2019 450

Cine sunt cei șapte episcopi-martiri, care vor fi beatificați, azi, la Blaj

02 Jun 2019 808

UPDATE Live text Papa Francisc, ultima zi în România. Suveranul Pontif ajunge la Blaj. Programul complet al zilei

02 Jun 2019 817

LIVE TEXT Programul complet de astăzi. Sanctitatea Sa Papa Francisc-vizită Apostolică în România. Ziua II

01 Jun 2019 1487

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o audiență privată cu Sanctitatea Sa Papa Francisc (galerie foto)

31 May 2019 562

Ce cadouri i-a dat președintele Iohannis Papei Francisc Obiecte decorative din toate regiunile țării, miere, mingea lui Hagi și vâsla lui Patzaichin

31 May 2019 1290

Cine este cel mai tânăr reporter care s-a aflat în avionul care l-a adus pe Papa Francisc în România

31 May 2019 1145

Moment amuzant la urcarea Papei Francisc în avionul care îl aduce în România. Ce s-a întâmplat

31 May 2019 649

LIVE TEXT Eveniment istoric. Sanctitatea Sa Papa Francisc-vizită Apostolică în România. Ziua I. Programul complet

31 May 2019 852

Președintele Klaus Iohannis îl va întâmpina pe Papa Francisc la sosirea în România. Ce program comun au

30 May 2019 540

Mesaj transmis de Papa Francisc înaintea vizitei sale în România. "Vin între voi ca să mergem împreună”

28 May 2019 501

BNR pune în circulație o monedă din alamă cu tema vizitei Papei Francisc în România

23 May 2019 860

Jilţul pe care va sta Papa Francisc la Iaşi a fost făcut manual de un tâmplar român

21 Apr 2019 896