Cultura

Academia Română marchează vizita istorică a Suveranului Pontif printr-o sesiune ştiinţifică specială „România în Arhivele Vaticanului - documente cercetate de Ion Dumitriu-Snagov“

Cu certitudine, unul dintre evenimentele istorice ale anului 2019 pentru România îl va constitui vizita, timp de trei zile, a Sanctităţii Sale Papa Francisc, în ţara noastră, începând cu 31 mai.
 
Născut pe 17 decembrie 1938, la Buenos Aires, cel care a purtat la naştere numele de Jorge Mario Bergoglio este un novator: primul papă din America Latină, primul non-european pontif în peste 1.200 de ani, după papa Grigore al III-lea (731-741), primul iezuit, dar şi primul care a ales numele de Francisc.
 
Cel de-al 266-lea episcop al Romei şi papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor, s-a făcut remarcat încă de la alegere prin simplitatea sa desăvârşită. În onoarea acestui moment istoric, mâine, începând cu ora 10, în aula Academiei Române, va avea loc o importantă sesiune ştiinţifică, intitulată „România în Arhivele Vaticanului - documente cercetate de Ion Dumitriu-Snagov”.
 
Reamintim că, la finele anului 2017, în cadrul unei vizite întreprinse de o delegaţie a Academiei Române, Sfântul Părinte a acceptat, din prietenie, să devină membru de onoare al acestui for, dar, din sobrietate, Sanctitatea Sa a cerut să nu se organizeze o ceremonie festivă, iar însemnele academice să-i fie trimise în Cetatea Vaticanului prin intermediul nunţiaturii apostolice de la Bucureşti.
 
 

Academicianul constănţean Petre Frangopol va conferenţia despre românii din Arhivele Romei

 
La sesiunea de vineri, 10 mai, vor susţine comunicări: acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române („De la Roma la Noua Romă: latinitatea răsăriteană a românilor”), ES Ioan Robu, Arhiepiscop, Mitropolit al Arhiepiscopiei Catolice de Bucureşti, membru de onoare al Academiei Române („Expoziţia Monumenta Romaniae Vaticana la Salonul Sixtin din Palatul Vaticanului şi de la Muzeul Cotroceni, Bucureşti, 1996”), acad. Victor Voicu, vicepreşedinte al Academiei Române („Ion Dumitriu-Snagov un cercetător al istoriei românilor în Arhivele Vaticanului, reper şi îndemn pentru generaţiile prezentului şi viitorului“), acad. Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române („Repere evolutive ale cartografiei spaţiului carpato-danubian”), prof. Petre T. Frangopol, membru de onoare al Academiei Române („Ion Dumitriu-Snagov - 1927-2001 - un cercetător al trecutului românesc. Românii în Arhivele Romei”).
 
De asemenea, în agenda de evenimente este cuprinsă şi vizionarea filmului documentar realizat de TVR - „Monumenta Romaniae Vaticana (Mărturii româneşti din Vatican) Muzeul Cotroceni, 1996”.
 

Personalitatea unui istoric român de talie mondială

 
Comandor al ordinului Sf. Grigore cel Mare, onoare ce se acordă de către Vatican persoanelor care, prin activitatea lor, aduc servicii Sfântului Scaun şi Bisericii Romano-Catolice, istoricul român Ion Dumitriu-Snagov s-a născut pe 19 august 1927, la Snagov.

A fost elev al Colegiului Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti şi student al Facultăţii de Medicină din Cluj, orientându-şi opţiunile de cercetare ştiinţifică în domeniul istoriei, susţinându-şi licenţa la Facultatea de Filologie din Universitatea Bucureşti cu tema „Roma şi Luminile culturii române în documentele de arhivă. Secolul XVIII”.
Din 1967 a desfăşurat o susţinută activitate de studiu în ţară, împletită cu numeroase documentări ştiinţifice în India (invitat al Guvernului Indiei), Australia si Europa, valorificate în multe articole, conferinţe, studii şi volume. Ca bursier al Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma, a obţinut titlul de doctor în istorie cu lucrarea „Le Saint-Siege et la Roumanie moderne 1850-1866”, fapt care l-a consacrat definitiv în cunoaşterea relaţiilor dintre România şi Vatican.
 
Om de înalt prestigiu moral şi intelectual, Ion Dumitriu-Snagov a fost o victimă a regimului comunist din România, care l-a întemniţat politic tăindu-i peste zece ani din studiile sale, după cum spunea intr-un frumos articol colegul său de liceu dr. Paul Dăncescu.
 
Pe lângă remarcabila activitate ştiinţifică, profesorul Ion Dumitriu-Snagov s-a îngrijit de realizarea expoziţiei Monumenta Romaniae Vaticana (Mărturii Româneşti din Vatican), ocazie de readucere în memorie a celor două milenii de creştinism românesc.
 
La 19 ianuarie 1996, Sfântul Părinte Ioan Paul II-lea a sprijinit inaugurarea, în Salonul Sixtin, a acestei expoziţii ce a fost găzduită până pe 30 aprilie 1996. Mai apoi, între 22 iulie-26 iulie 2001, Monumenta Romaniae Vaticana s-a aflat la Centrul Cultural Român din Montreal (Canada), în prezent fiind expusă la Facultatea de teologie romano-catolică din Bucureşti.
 
Istoricul Ion Dumitriu-Snagov a încetat din viaţă pe 26 martie 2001, la Bucureşti, lăsând neterminat unul din importantele studii despre descrierea manuscrisului „I consigli di Neagoe Basarab al suo figlio Teodosio“, la care lucra în ultima parte a vieţii.
 
Sursa foto: http://www.afcea.ro/cviondumitriu.html
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

BNR pune în circulație o monedă din alamă cu tema vizitei Papei Francisc în România

23 May 2019 642

Jilţul pe care va sta Papa Francisc la Iaşi a fost făcut manual de un tâmplar român

21 Apr 2019 774

Un creator de modă român va crea veşmântul liturgic pe care Papa Francisc îl va purta la ceremonia de la Şumuleu Ciuc

17 Apr 2019 405

Monseniorul Ieronim Iacob „Motto-ul acestei vizite este „Să mergem împreună”. Sper ca venirea Papei Francisc să fie un moment de speranţă"!

28 Mar 2019 2373

Papa Francisc va efectua o vizită în România în perioada 31 mai - 2 iunie. Care este programul vizitei

25 Mar 2019 397

Șapte episcopi români greco-catolici uciși între 1950 şi 1970 au fost recunoscuți ca martiri

19 Mar 2019 301

Este oficial. Papa Francisc va vizita România. Ce orașe va vizita Sanctitatea Sa

11 Jan 2019 586

La sfârşitul lunii mai, Papa Francisc vine în România

10 Jan 2019 486

Papa Francisc, mesaj de Crăciun - „Dumnezeu este un Tată bun, iar noi suntem toţi fraţi şi surori"

25 Dec 2018 721

Papa Francisc împlinește 80 de ani

17 Dec 2018 328

Primele imagini cu soțul premierului Viorica Dăncilă, în cadrul vizitei de la Vatican

11 May 2018 3102

Premierul Viorica Dăncilă, în vizită la Vatican. A fost primită în audienţă de Papa Francisc

11 May 2018 982

Emoţionant. Reacţia Papei Francisc la întrebarea unui copil îndurerat - "Tatăl meu a ajuns în Rai chiar dacă era ateu?" (video)

20 Apr 2018 1368

Știați că...? Papa Francisc împlinește astăzi 82 de ani

17 Jan 2018 552

Papa Francisc a primit în dar un Lamborghini. Ce va face cu el

15 Nov 2017 1522