Apariţii editoriale de excepţie la malul mării Doina Păuleanu propune o „Incursiune în istoriile Constanţei“ prin intermediul unui fabulos volum - „Peninsula misterioasă“

Doina Păuleanu, braşoveanca naturalizată în... lup de mare, pe care o preţuim aşa cum spunea şi istoricul Ioan Opriş pentru că este „un bun de patrimoniu dobrogean, de-a dreptul!”, reuşeşte să ne fericească din nou cu un gest cărturăresc excepţional.
 
La trei ani de când monografia „Regalitatea şi marea. Dobrogea 1878-1914" era lansată la Constanţa, criticul de artă dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, revine în atenţia culturală naţionale cu un cadou preţios adresat constănţenilor - „Peninsula Misterioasă. Incursiune în istoriile Constanţei”.  
 
Apărut în condiţiile excepţionale oferite de Editura Monitorul Oficial, aşa cum, de altfel, Doina Păuleanu şi-a obişnuit cititorii, lucrarea este bogat ilustrată cu fotografii sepia „îmbibate” în parfum de epocă, fiind structurată pe patru mari teme: I. Lumea veche - legende, mituri, eroi şi exilaţi, II. Palimpsest de culturi şi civilizaţii; III. Comunităţi şi lăcaşuri de cult; IV. Funcţiuni, construcţii, amenajări, utilităţi în spaţiul public şi privat al urbei marine şi V. Lumea modernă - case, vile, palate, proprietari şi chiriaşi, fiecare dintre aceste teme fiind însoţită de sute de note, aşadar un travaliu imens de documentare.
 
La momentul sosirii lucrării la Constanţa, autoarea ne mărturisea: „Este un volum la care am meditat multă vreme, pentru că este o decantare a informaţiilor şi a documentării pe care am făcut-o de-a lungul anilor despre peninsula Constanţei, despre clădiri, despre oameni, despre întâmplări, despre fapte. Care s-au aşezat, încet-încet, în mintea mea şi au luat forma acestei sinteze, care, sigur, a încercat să adopte un punct de vedere istoric. Dar, în acelaşi timp, a încercat să redea şi farmecul cu totul special al acestei zone. Și atunci am recurs la un ton care ţine mai mult de naraţiune. M-a captat fabulosul acestui trecut de peste două veacuri şi jumătate.
 
Am găsit nişte corespondenţe extraordinare şi am început să parcurg secolele de la întemeiere, din secolul V, dar în acelaşi timp să găsesc nişte legături şi să parcurg cele peste două secole şi jumătate de existenţă ale peninsulei prin oameni, întâmplări, fapte reprezentative. Sigur că selecţia este subiectivă. Ea ţine de opţiunile şi de preferinţele mele, dar în acelaşi timp sigur că se referă la cele mai importante aspecte din istoria cetăţii, încercând să le leg între ele, să găsească punţi între culturi şi civilizaţii. Încercând să găsească acel «genius loci» care cred eu că este caracteristic oraşului nostru şi spiritului său.
Închei această scurtă prezentare cu finalul acestei cărţi, în cuvintele lui Zambaccian, care l-a citat pe Stendahl şi care spunea «La proximite de la mer detruit la petitesse!» (Vecinătatea mării distruge meschinăria!)”.
 
Volumul „Peninsula misterioasă. Incursiune în istoriile Constanţei” va fi lansat marţi, 19 noiembrie, la Muzeul de Artă din Constanţa. Vom reveni cu amănunte.
 

Despre dr. Doina Păuleanu

 
A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu" din  Bucureşti (astăzi, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti), secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971. Expert al Casei de Licitaţii Artmark.
 
Doina Păuleanu este una dintre cele mai proeminente figuri ale vieţii culturale din Constanţa. În prezent, este directorul Muzeului de Artă din Constanţa.

Autor a numeroase lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie şi management cultural - „Singularitate şi reconstrucţie imaginară. Pictori români la Balcic" (2010), "Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel Constanţa" (2008), "Constanţa 1878 - 1928. Spectacolul modernităţii târzii" (2005), "Constanţa. Aventura unui proiect european" (2003), "Moscheea regală Carol I Constanţa" (2010) ş.a. - Doina Păuleanu onorează Constanţa cu acest volum impresionant atât estetic, dar mai ales ca ofertă de informaţii despre oraşul care a adoptat-o şi căruia i s-a dedicat necondiţionat.
 
Citeşte şi:

 
Lansarea volumului II al lucrării „Viaţa tăcută a naturii“ (1916-1946) Istoricul Ioan Opriş - „Doamna Doina Păuleanu este un bun de patrimoniu dobrogean, de-a dreptul!“ (galerie foto)

Eveniment editorial Un număr impresionant de tomitani, martori la „Viaţa tăcută a naturii” (galerie foto)

O nouă monografie a Dobrogei Dr. Doina Păuleanu - "Încercăm să redăm parfumul unei epoci" (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Doina Păuleanu, personalitate artistică „adoptată” de Constanța, care a adus Muzeului de Artă din oraș prestigiu național

29 Mar 2024 555

La Muzeul de Artă din Constanța va avea loc a doua ediție a Bienalei Naționale de Pictură. Perioada în care se va desfășura

21 Apr 2023 1031

Ar fi împlinit 75 de ani Doina Păuleanu, cea care a dus Muzeul de Artă din Constanța pe culmile gloriei naționale

29 Mar 2023 1739

Doina Păuleanu (1948-2020)

29 Mar 2022 2927

Un an de la trecerea în neființă a Doinei Păuleanu

23 Dec 2021 1658

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilăׅ“ din Topalu, cel mai important muzeu rural din țară (galerie foto+video)

03 Nov 2021 5452

Expoziția Arhitecți şi proiecte din perioada antebelică din Constanța (1878-1916). În memoria Doinei Păuleanu

11 Oct 2021 3719

Au fost desemnați câștigătorii primei ediții a Bienalei Naţionale de Pictură „Doina Păuleanu“. Iată cine sunt aceștia!

27 Jul 2021 3273

Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu“, la prima ediție

06 Jul 2021 3787

Constanța Prima ediție a Bienalei Naționale de Pictură „Doina Păuleanu“. Zeci de lucrări prezentate în cadrul expoziției

30 Jun 2021 2825

Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu” și-a desemnat participanții

08 Jun 2021 4018

Zi așteptată cu speranță, dar și teamă Cui rămâne colecția de artă a Muzeului din Topalu? Ziua pronunțării

26 May 2021 2376

Muzeul de Artă Constanța Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu”

22 Apr 2021 6079

#citește Dobrogea Doina Păuleanu și „urmele” sale

29 Mar 2021 2998

Doina Păuleanu – timpul n-a mai avut răbdare

04 Mar 2021 4731