Ce activități pregătește Muzeul de Artă Constanța de Ziua Culturii NaționaleÎn acest an, Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o serie de activități destinate publicului divers, de-a lungul a trei zile.
„În acest sens, în perioada 13–15 ianuarie 2024, instituția de cultură constănțeană va deveni un creuzet pentru vernisarea unei expoziții de artă contemporană, pentru dezbateri privind evoluția artei, realizate în cadrul unui workshop, la care vor participa reprezentanți ai comunității artistice și culturale locale, dar și pentru experimentarea gustului pentru artă și a spiritului creativ, de către școlari din ciclul primar, care vor participa la un atelier de creație artistică, sau pentru conștientizarea potențialului cultural al spațiului constănțean, care se va materializa printr-un atelier cultural-educațional, realizat în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României”, transmite Muzeul de Artă Constanța în comunicatul de presă.
 
Seria activităților dedicate Zilei Culturii Naționale se va deschide sâmbătă, 13 ianuarie 2024, începând cu ora 12.00, la Muzeul de Artă Constanța, cu activitatea cultural-educațională „Mowgli în orașul Octogonului Confesional”, la care vor participa 86 de tineri și 20 de adulți, din București și Constanța, membri ai Organizației Naționale Cercetașii României. Scopul activității este descoperirea însemnătății „Octogonului Confesional”, un loc unic în România, aflat în zona peninsulară a Constanţei, într-un cartier vechi din perimetrul Cazino – esplanadă, care descrie un areal ecumenic, în care întâlnesc lăcaşuri de cult religios diferite – ortodoxe, catolice, musulmane şi mozaice, o zonă unde credincioşi de diferite religii participă la ritualuri religioase specifice. Printre obiectivele acestei acțiuni se numără și documentarea participanților la activitate cu privire la fiecare lăcaș de cult din „Octogonul Confesional” (Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel”, Biserica greacă „Metamorphosis”, Biserica bulgară „Sfântul Nicolae vechi”, Biserica armeană „Sfânta Maria”, Biserica Romano-Catolică, Sinagoga așkenază, Geamia Hunkiar, Moscheea „Carol I”), precum și identificarea unor particularități specifice religiilor diferite pe care le împărtășesc membrii acestor comunități.
 
Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale vor continua duminică, 14 ianuarie 2024, începând cu ora 14.00, la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, cu expoziția „STRADA”, semnată de Iulia Mihalcea și workshop-ul ,,De la Romantism la Postmodernism”, la care sunt invitați artiștii plastici Marieta Besu, Mirela Dimcea, Sever Iustian, Ignat Ștefanov și Ion Tițoiu, actrița Dana Trifan Enache, scriitorul Liviu Lungu, poeta Iulia Mihalcea, coregrafa Stela Cocârlea, baritonul Iulian Bratu și compozitorul Adrian Mihai.
 
Proiectul expozițional ,,STRADA” și-a început periplul în martie 2023, la Paris. Ulterior, a bucurat publicul iubitor de artă la Muzeul de Artă Tulcea și la Palatele Brâncovenești, iar din luna mai 2024 se va întoarce la Paris. Abordarea subiectului expoziței, strada, propune o serie de ipostaze stradale, oameni, ferestre, bănci, baruri, carusele văzute din interior sau din exterior, care constituie pretexte pentru a crea compoziții într-un spațiu plastic, care se constituie într-un limbaj al unei narațiuni alcătuită din întâmplări. Elementul vizual este prezent prin utilizarea tehnicilor mixte (folosind ulei și acrilic pe pânz și colajul) și este însoțit de sunet și imagine video. Muzica a fost compusă de trompetistul Sebastian Burneci și de Simona Strungaru – dirijoarea Big Band-ului Radio România, imaginile au fost realizate de Cătălin Lăzăroiu, iar coloana sonoră îi aparține lui Mihai  Girip. Proiectul expozițional este curatoriat de criticul de artă Pavel Șușară.
 
Seria activităților dedicate Zilei Culturii Naționale se va încheia luni, 15 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă Constanța, unde va avea loc atelierul de creație artistică ,,Joc. Poezie. Sunet. Culoare”, la care vor participa elevii clasei a IV-a A, de la Școala Gimnazială nr. 30 ,,Gheorghe Țițeica” din Constanța. Coordonați de doamna învățătoare Mădălina Calil, de Smaranda Tulea – conservator la Muzeul de Artă Constanța și Miana Ene – voluntar, școlarii vor utiliza sunetul și culoarea pentru a realiza compoziții plastice complexe. Poezii din creația marelui poet național Mihai Eminescu vor reprezenta bază pentru discuțiile din cadrul atelierului. Activitatea are ca scop dezvoltarea abilităților creative ale școlarilor, educarea gustului pentru frumos și cultivarea simțului estetic, care să contribuie la modelarea și dezvoltarea personalității acestora.
 
În data de 15 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Sculptură Ion Jalea vor fi deschise iar intrarea va fi liberă.
 
Citește și:
Concert și spectacol de balet la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța de Ziua Culturii Naționale
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Familia Manoleanu va susține la Constanța recitalul „Cele mai frumoase lieduri, în familie!”

23 May 2024 487

Acoperișul Muzeului de Artă Populară intră în reparații

20 May 2024 371

„Redescoperind Muzeul de Artă”, acțiune dedicată studenților de la Universitatea „Ovidius” Constanța și de la UNArte București

20 May 2024 438

O nouă carte din seria „Spiritualitate tătară” a fost lansată la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

19 May 2024 448

Afaceri Constanța Muzeul de Artă „Lucian Grigorescu” Medgidia va fi reabilitat. Costul estimat este de peste 2,1 milioane de euro (DOCUMENT)

18 May 2024 514

De Zilele Constanței Concert liric „Reverence - Medalion Mozart”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

17 May 2024 681

Activitățile culturale ale Muzeului de Artă Populară Constanța, cu ocazia Zilelor Constanței

16 May 2024 514

Eveniment de Zilele Constanței La Muzeul de Artă Populară Constanța are loc lansarea volumului V din seria „Spiritualitate tătară”

16 May 2024 453

Ateliere de pictură pe sticlă, la Muzeul de Artă Populară Constanța, de Zilele Constanței

15 May 2024 423

Vernisajul expoziției „Costumul popular din Argeș și Muscel” are loc la Muzeul de Artă Populară Constanța

15 May 2024 580

Muzeul de Artă Constanța Activitățile și orarul de funcționare în data de 18 mai

15 May 2024 655

Muzeul de Artă Constanța Expoziția „Confesiuni” a Lorettei Lorincz Băluță marchează retragerea ei din activitatea didactică

14 May 2024 368

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța -„Ulcior de nuntă” din Oaș

13 May 2024 318

Muzeul de Artă Populară Constanța În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”

12 May 2024 452

Ateliere de creație din curtea Muzeului de Artă Populară Constanța (GALERIE FOTO)

11 May 2024 838