Cea mai veche geamie din tara, reabilitata pe banii unui afacerist turc

1215029575.jpg

Geamia din Mangalia a fost ridicata, in anul 1525, de catre Esmaha, fiica sultanului Selim al II-lea si sotia lui Socollu Mehmet Pasa. Cladirea, despre care se spune ca este cel mai reprezentativ si mai "vechi" monument musulman din tara, este, in prezent, in plin proces de refacere.

Uitata de autoritatile locale, de cele judetene si nationale, Geamia "Esmahan Sultan" va fi redata credinciosilor musulmani din Mangalia la jumatatea lunii august, reparatiile capitale fiind efectuate pe banii unui om de afaceri din Turcia, Capa Tunc. Afaceristul turc a decis, acum doi ani, sa ofere banii necesari repararii geamiei, circa un milion de euro. Timp de circa 40 de ani, curtea geamiei, in care se afla cateva zeci de morminte extrem de vechi, a fost napadita de buruieni, iar cladirea in sine ajunsese la un grad de degradare avansat, in timp ce minaretul era atat de inclinat, incat nici hogea nu mai indraznea sa urce in el, pentru chemarea credinciosilor la rugaciune. Banii oferiti de Capa Tunc au venit exact in momentul oportun, inainte ca geamia sa se prabuseasca cu totul. "Geamia "Esmahan Sultan" si cimitirul acesteia sunt inregistrate in lista Monumentelor Istorice din Romania, fiind considerate, ca importanta, de clasa "A". Deci, lucrarile trebuie facute cu atentie si migala. Pentru aceste lucrari muncesc opt angajati din Turcia si doi din tara, restauratori de specialitate. Ne-am gandit, insa, ca lucrarile merg destul de greu si de aceea vrem sa mai solicitam inca zece muncitori, pentru a putea reda geamia credinciosilor pe 15 august si ca, la 1 septembrie, ziua inceperii Ramazanului, sa fim cu totii in lacasul innoit", afirma Nuredin Tair, presedintele Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania si cel ce raspunde de santier.

Morminte vechi de 800 de ani

Pana acum, sunt aproape finalizate minaretul si acoperisul, care va fi realizat din caramida adusa din Turcia. O data inlaturate buruienile din curte, au putut fi redescoperite si mormintele. Cele mai multe dateaza din anii 1200 - 1212, deci inainte de ridicarea moscheii, aici fiind inmormantati hogi, comandanti de osti, in general, personalitati ale Imperiului Otoman, care au decedat in zona aceasta. Toate inscriptiile sunt in limba araba veche si traducerea lor inseamna o munca extrem de dificila pentru specialistii adusi din Turcia. Credinciosii din Mangalia vor ca localnicii, dar si turistii ce vor pasi in lacasul lor de cult, sa se bucure de amintirea acestuia. Astfel ca, incepand cu sezonul urmator, comunitatea musulmana din Mangalia va infiinta, la intrarea in "Esmahan Sultan", un chiosc cu materiale informative despre geamie si vederi, precum si obiecte de cult musulman - matanii, lumanari, Coranul etc. In concluzie, cea mai veche geamie din Romania a putut fi reabilitata, dupa multe decenii de uitare, pe banii unui strain de tara noastra. In cateva saptamani, din minaretul de la "Esmahan Sultan" va putea fi auzita, din nou, chemarea hogii Halil Ismet - "Allahu Akbar!" - "Allah e mare!"- la cele cinci rugaciuni zilnice: FAJR (dimineata) - de la mijitul zorilor pana cu putin inainte de rasarit; - ZUHR (pranz) - de la miezul zilei (ora 12.00) pana dupa-amiaza; - ASR (dupa-amiaza) - de dupa-amiaza tarziu pana cu putin inainte de inceperea apusului; MAGHRIB (apus) - dupa apus, pana se sfarseste ziua; ISHA (seara) - noaptea pana la miezul noptii sau mijitul zorilor.

Scris de: {autor}Mihaela MARIN-DUBEI{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 473

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 681

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 932

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1243

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1526

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 942

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 752

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 587

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 805

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 672

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 582

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 970

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 605

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 728

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 744