Cenusareasa danseaza pe muzica lui Prokofiev

Baletul-poveste

In curand, Teatrul de Balet "Oleg Danovski" va readuce publicului constantean spectacolul "Cenusareasa" * Libretul transpune coregrafic povestea omonima a Fratilor Grimm, in traditia baletelor romantice, cu final fastuos * Maestrul coregraf Oleg Danovski a montat prima versiune romaneasca a "Cenusaresei" la Ansamblul de Balet Contemporan si Clasic Fantasio in 1986

Luna august incepe la Teatrul de Balet "Oleg Danovski" cu spectacolul "Cenusareasa" de Prokofiev. In aceasta reprezentatie au fost distribuiti dansatorii Monica Chereches, Felicia Serbanescu, Aliss Tarcea, Olimpia Cheta (Cenusareasa), Traian Vlas, Cristian Tarcea, Horatiu Chereches, Gigel Ungureanu (Printul), Jenna Johnson, Delia Hantiu (Zana), Mariana Polesmic, Katia Motovilova, Violeta Vlas (Mama vitrega), Marian Horhota (Tatal), Gabriela Eremia, Sorina Serban, Daniel Precup, Alexandru Grigoruta (dans spaniol), Melinda Veres, Anca Strnad, Antoniu Gheorghiu, Marian Tomescu (dans oriental), Ovidiu Muscalu, Marius Dura (profesorul de dans). Prokofiev marturisea ca a conceput "Cenusareasa" ca pe un balet clasic, cu variatii, adagio, pas-de-deux-uri etc. Libretul transpune coregrafic povestea omonima a Fratilor Grimm, in traditia baletelor romantice, cu final fastuos. Compozitorul rus a inceput sa lucreze la partitura in 1940, dar din cauza altor angajamente nu a putut termina orchestratia decat in 1944, dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Dupa mai mult de un deceniu de succese constante in tara si in turneele din strainatate, baletul-poveste este urmarit cu aceeasi incantare de copii si bunici. Acesta este motivul pentru care premiera din 2001 a Baletului constantean il readuce intr-o prezentare noua - o scenografie si distributii proaspete, cu o mai profunda intelegere si o mai performanta interpretare a rolurilor de catre solistii si ansamblul Teatrului de Balet "Oleg Danovski". Maestrul coregraf Oleg Danovski a montat prima versiune romaneasca a "Cenusaresei" la Ansamblul de Balet Contemporan si Clasic Fantasio in 1986. Ca si "Balanchine", Danovski concepe "Cenusareasa" nu doar ca pe un personaj de poveste, ci ca pe o persoana reala, cu sentimente, emotii, experiente, si care traieste in prezent. Spectacolul sau este un amestec coerent de dans clasic, neo-clasic si de caracter, cu un strop de umor si un zambet tandru. El readuce valorile eterne ale iubirii adevarate, harniciei si modestiei, oferind totodata ocazia crearii unor roluri spectaculoase din punct de vedere tehnic si expresiv. Iata si cum s-a afirmat in presa din strainatate cu privire la prezentarea spectacolului de balet "Cenusareasa" de TBOD: "Transformarea romantica a "Cenusaresei" in printesa stralucitoare a plutit ca in vis, dansata delicat si a fost acompaniata genial din punct de vedere muzical - un eveniment fermecator (...) Spectacolul de balet "Cenusareasa" a fost primit cu entuziasm in Lausitzhalle. Vineri seara, Lausitzhalle a oferit un culminant moment cultural. Chiar cu putin inainte de Craciun, Baletul de Stat Fantasio din Romania ne-a oferit in dar povestea "Cenusaresei" pe muzica lui Serghej Prokoffiev. Chiar cu cateva zile inainte de spectacol, biletele au fost vandute pana la ultimul". "Pentru a doua oara in numai douasprezece zile, Baletul din Romania a fost oaspete la Zweibrucken Festhalle. Si, din nou, baletul a reusit sa incante publicul".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Maluma, superstarul global al muzicii reggaeton, vine pentru prima dată la Neversea, în Constanța

09 May 2024 461

Anunțul de ultimă oră al Poștei Române, referitor la pensii

03 May 2024 565

Cazul City Insurance SA - cel mai mare faliment din istoria recentă a României! Tribunalul București anunță noul termen

01 May 2024 493

Momente de senzație la Ziua Porților Deschise, pe Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea(Galerie FOTO)

26 Apr 2024 609

UPDATE Premieră la Constanța a documentarului "Nasty", care explorează viața și cariera legendarului sportiv Ilie Năstase (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 907

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 660

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 695

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 509

Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

25 Apr 2024 379

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 638

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 578

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 806

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 797

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 266

Documentarul despre viața și cariera lui Ilie Năstase va rula în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 453