Ceremonie la Palatul Patriarhiei A fost conferit Ordinul mitropolitan „Sfântul Ierarh Neofit Cretanul“

Sursa foto: Basilica.ro

Patriarhul Daniel a conferit, în calitatea sa de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Ordinul mitropolitan „Sfântul Ierarh Neofit Cretanul“.
 
Distincțiile au fost înmânate de episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.
 
Ceremonia a avut loc la Palatul Patriarhiei, la finele acestei săptămâni, ordinul fiind conferit celor care au contribuit la realizarea lui, potrivit Basilica.ro.
 
Conform sursei citate, Ordinul mitropolitan „Sfântul Ierarh Neofit Cretanul“ a fost conferit celor care au contribuit la realizarea lui, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Patriarhiei în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc.
 
Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a înmânat distincțiile și a explicat, citat de Basilica.ro, că „acest ordin mitropolitan este acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în calitatea sa de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, fiind un ordin distinct de cele patriarhale“.
 
Ordinul mitropolitan, realizat la Atelierele Patriarhiei Române, a fost acordat arhimandritului Dionisie Constantin, consilier patriarhal coordonator al Atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, preotului Sorin‑Vasile Tancău, secretar general al Editurilor Patriarhiei Române, monahului Andrei Nechifor, consilier patriarhal pentru promovare liturgică la Atelierele Patriarhiei Române, preotului Ștefan Zară, consilier eparhial la Sectorul cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureștilor, domnului Răzvan Mihai Clipici, director la Sectorul Cultură, Pictură și Restaurare din cadrul Administrației Patriarhale, și iconarului Răzvan‑Lucian Bădescu.
 
Sfântul Ierarh Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești, a fost canonizat în 2022.
 

El a fost adus în Țara Românească de domnitorul Constantin Mavrocordat în a treia sa domnie în Țara Românească și a fost ales mitropolit al Țării Românești în anul 1738, păstorind până în anul 1753, a amintit PS Paisie în cadrul evenimentului.
 
„Sfântul Ierarh Neofit a susținut introducerea limbii române în cult, a reînființat tipografia Mitropoliei Țării Românești, a susținut învățământul în Țara Românească, a înființat și a înzestrat biblioteca Mitropoliei Țării Românești, a sprijinit renașterea isihastă inițiată de Sfântul Vasile de la Poiana Mărului. Lui i s‑a conferit de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului titlul de Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei, titlu care din anul 1776 a devenit permanent al mitropoliților Țării Românești“.

 
Sursa info: Basilica.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dan Stepanencu, delegat prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Tulcea. Maria Manuela Iordache, adjunct
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PF Daniel a transmis un mesaj Patriarhului Ierusalimului, în urma atacului cu drone

14 Apr 2024 492

Oficial de la Patriarhia Română ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sancționat cu dojană sinodală scrisă

29 Feb 2024 1210

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, deplânge moartea criticului şi istoricului literar Alex Ştefănescu

25 Feb 2024 778

Patriarhul Daniel Agheasma Mare - o mare binecuvântare pentru Biserică; este sfinţitoare, vindecătoare şi eliberatoare

06 Jan 2024 597

De Bototează, Patriarhul Daniel va sfinți Aghiasma Mare la Catedrala Patriarhală

03 Jan 2024 712

Mesaj de Anul Nou - Patriarhul Daniel „Părintești binecuvântări, doriri de sănătate și mântuire, pace și bucurie, fericire și mult ajutor de la Dumnezeu“ (VIDEO)

31 Dec 2023 1322

Preafericitul Părinte Daniel va sluji la Catedrala Patriarhală în noaptea dintre ani şi la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare

29 Dec 2023 742

Patriarhul Daniel „Naşterea Domnului este o sărbătoare de binecuvântare a părinţilor şi a copiilor“

25 Dec 2023 718

În urma atacului din Cehia Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel transmite un mesaj Preafericitului Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Presov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și Slovacia

22 Dec 2023 728

Sfântul Andrei Patriarhul Daniel slujeşte la Paraclisul istoric de la Reşedinţa patriarhală

29 Nov 2023 895

București Patriarhul Daniel în vizită la vârstnicii îngrijiți la Mănăstirea Christiana

21 Oct 2023 850

Patriarhul Daniel, de Sfânta Parascheva- „Viaţa noastră duhovnicească poate fi asemănată cu o călătorie sau un pelerinaj necontenit“

14 Oct 2023 777

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, într-o vizită la Patriarhia Română

13 Oct 2023 730

Convocarea anuală a preoților militari din Armata României. Ce spune ministrul Tîlvăr

05 Oct 2023 794

Mesajul PF Daniel la deschiderea anului universitar 2023-2024

02 Oct 2023 854