Constanța culturală Dublă lansare de carte, la Institutul cultural turc Yunus Emre, din Constanța


 
În această săptămână, Institutul Yunus Emre din Constanța a fost organizator și gazdă primitoare pentru un eveniment cultural, desfășurat sub egida Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, Editurii Ex Ponto din Constanța și Editurii Colorama din Cluj-Napoca.

Dubla lansare de carte a avut în centrul atenției volumul bilingv de poeme al Mihaelei Meravei, „Prezumția de fericire – Saadet-i ebediye”, tradus de Güner Akmolla (apărut în anul 2020 la editura Ex Ponto din Constanța) și romanul scriitoarei de origine turco-tătară, Selma Rashid Calil, „Când merii înfloresc din nou”, apărut în anul 2020 la Editură Colorama din Cluj-Napoca, Colecția „Cercul literar de la Cluj – Proză”.

Mihaela Meravei este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, și coordonator al cenaclului „Cercul literar de la Cluj”, alături de scriitoarea Emilia Poenaru Moldovan - grupare literară patronată de Editura Colorama.
Selma Rashid Calil este, de asemenea, membră a „Cercului literar de la Cluj”.
 
Poeziile din volumul Mihaelei Meravei au ca temă prima iubire, poemele fiind inspirate de fiul autoarei, Meravei Andrei-Denis, și dedicate acestuia și soțului poetei, de origine tătară, Meravei Seiran.
Romanul Selmei Rashid Calil, bine primit de public și aflat în prezent în librării importante din țară, dezbate povestea unei tinere femei de origine musulmană, care trăiește o adevărată dramă, fiind abuzată de soț și căutând să-și refacă viața, după ce reușește să evadeze din infernul căsniciei.
 
În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul directorul Institutul Yunus Emre din Constanța, dl. Tuna Balkan, care a mulțumit tuturor pentru participare și a felicitat autoarele. După ce acestea au făcut scurte prezentări ale activității lor literare și au vorbit despre cele mai recente cărți ale lor, au intervenit Angelo Mitchievici, președintele Filialei Dobrogea a USR, Ovidiu Dunăreanu, directorul revistei Ex Ponto, și Güner Akmolla, traducătoarea poeziilor din volumul „Prezumția de fericire – Saadet-i ebediye” în limba tătară.
 
Tot despre cartea poetei Mihaela Meravei, dar și despre volumul romancierei Selma Rashid Calil,  „Când merii înfloresc din nou”, a vorbit și editorul Colorama, Emilia Poenaru Moldovan, dar și scriitoarea Diana Dobrița Bîlea, care a făcut un portret plin de lumină, prietenie și empatie literară, a remarcat exprimarea elevată a autoarelor, dar și sufletul sensibil și plin de credință și iubire al colegelor sale de breaslă.
 

În încheiere, directorul Institutului Yunus Emre din Constanța, dl.Tuna Balkan, a recitat din versurile poetului sufit care a dat numele institutului cultural turc: „Să ne cunoaștem, hai veniți/ În bună pace să trăim/ Să iubim să fim iubiți/ Că lumea n-o s-o moștenim”, amintind că anul 2021 a fost declarat de UNESCO „Anul Yunus Emre”.
 
„De asemenea, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet și în Turcia anul 2021 a fost declarat prin Decret Prezidențial „Anul Yunus Emre” și „Anul Limbii Turce”, prin urmare pe parcursul acestui an vom organiza mai multe evenimente dedicate marelui poet”, a precizat gazda evenimentului cultural.

 

Citește și:

Lansare de carte, la Centrul Cultural „Yunus Emre” din Constanța

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 545

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 421

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 654

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 581

Lansare de carte la Casa Avramide Tulcea - „Odă târzie mamei", de Monalisa Dima

22 Mar 2024 530

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 805

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 852

Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Arhive dobrogene” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

06 Mar 2024 641

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius Constanța găzduiește lansarea volumului Eco-Consciousness in American Culture

19 Feb 2024 696

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 920

LIVE VIDEO+TEXT Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială. Volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” este lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Dec 2023 1308

LIVE TEXTLansarea volumului „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide” la Biblioteca Județeană, în prezența lui Ion Codrescu (Galerie FOTO)

14 Dec 2023 1055

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 1014

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța găzduiește lansarea cărții „Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri” de Virgil Andriescu

14 Dec 2023 741

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 897