Constanța culturală Emoție și nostalgie, la evenimentul de lansare a anuarului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa


 
  • Vineri, 18 martie, a fost lansat numărul 54/2021 al revistei Pontica, dedicat memoriei istoricului Mihai Irimia, la zece ani de la trecerea sa în neființă
 
Bucuria lansării numărului 54 al revistei Pontica și a site-ului dedicat publicației, în sala pictată a Muzeului de Istorie din Constanța, a fost umbrită, din păcate, de recenta trecere în neființă a reputatului arheolog Constantin Chera, cel care și-a făcut meseria cu o pasiune și o dedicare ieșite din comun și care și-a trăit ultimele clipe ale existenței chiar în Muzeul pe care l-a slujit timp de peste patru decenii.

Evenimentul a fost moderat de directorul MINAC, Aurel Mototolea. Prima intervenție i-a aparținut redactorului revistei, cercetătorul științific dr.Livia Buzoianu, care a prezentat pe larg personalitatea lui Mihai Irimia, cel căruia îi este dedicat ultimul număr al publicației, referindu-se la numeroasele succese pe care istoricul, arheologul și dascălul le-a avut în cei 50 de ani de activitate în slujba zeiței Clio.

A luat cuvântul apoi biologul Răzvan Popescu, cel care a evocat cu extraordinară emoție relația echipei sale de la Oceanic Club cu regretatul Constantin Chera, precum și aventurile fără egal pe care le-a împărtășit cu marele dispărut. Am avut ocazia să vedem doar câteva dintre miile de fotografii care au rămas din expedițiile făcute peste tot în lume, imagini care vor fi reunite, probabil, într-o expoziție dedicată lui „nea Titi Cherosen”. Am urmărit, de asemenea, câteva din aparițiile sale televizate,  în care povestea despre cele mai importante descoperiri făcute de el în Dobrogea.

Întâlnirea s-a încheiat cu intervenția profesorului Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, care l-a evocat pe Mihai Irimia și meritele sale deosebite în dezvoltarea învățământului superior constănțean. „Facultatea de istorie este o prioritate absolută” declarase regretatul istoric, care a slujit acest deziderat din funcția de decan între anii 1995-2004.

În final, Aurel Mototolea a mai vorbit despre lansarea website-ului revistei publicată de MINAC, http://revistapontica.com, un instrument util de lucru pentru toți iubitorii de istorie și arheologie.   
 
Citește și :
Constanța culturală Lansarea noului volum Pontica, dedicat memoriei unui regretat istoric dobrogean
 
 
 
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 630

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 488

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 792

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 746

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 663

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 685

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 957

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Jan 2024 764

Mihai Bucovală, arheologul care a trăit și și-a desăvârșit cariera la Constanța

07 Jan 2024 958

Retrospectiva lansărilor de carte la Constanța, în anul 2023. Ce autori și-au prezentat noile creații editoriale

05 Jan 2024 963

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 1018

Expoziție despre cartografierea Mării Negre la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

15 Dec 2023 787

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 1009

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 893

Personalități Constanța Nubar Hamparțumian, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și cercetător legat de cetatea Histria

03 Dec 2023 1178