Constantin Brâncuși, celebrat de 13 artiști la Institutul Cultural Român din Paris (Galerie FOTO)






 
  • 13 artiști contemporani româno-francezi îl celebrează pe Constantin Brâncuși la Institutul Cultural Român din Paris   
 
În rezonanță cu retrospectiva Brâncuși organizată de Centrul Pompidou din capitala Franței, asociația Arche Culturelle și Institutul Cultural Român din Paris, în colaborare cu Clubul Cosmose, organizează expoziția intitulată „BRÂNCUȘI INSPIRĂ”.    
 
Expoziția va avea loc în perioada 17 iunie – 1 iulie 2024, la sediul Institutului Cultural Român din Paris (1, rue de l’Exposition, 75007), iar vernisajul expoziției va fi luni, 17 iunie 2024, cu începere de la ora 18.00. Cu această ocazie, Dr. Doina Lemny, conservator onorific la Muzeul de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris, și cunoscută curatoare, scriitoare și foarte importantă specialistă în opera lui Constantin Brâncuși, va susține o scurtă conferință.  
 
Ștefan BEIU, Dan CIUPUREANU, Daniela CODIȚĂ, Melissa Maria DILLON, Aurelian Răzvan DINU, Cristina ELINESCO, Viorel ENACHE, Ioana FLUERAȘU, Karin GUNI, Petra MARIAN, MARIEVIC, Iulia ȘCHIOPU si Florentin TANAS sunt cei 13 artiști contemporani care pun în perspectivă opera marelui sculptor și care activează în diferite sfere artistice (pictură, sculptură, fotografie sau instalație), între România și Franța. Cu toții au fost invitați de către organizatori să contribuie cu opere de artă care să aducă un omagiu lui celebrului sculptor Constantin Brâncuși.  
 
Artiștii invită publicul să exploreze practicile actuale inspirate de Brâncuși și să încerce să răspundă întrebării: „Ce loc ocupă Brâncuși în arta noilor generații?”. Este o referențialitate directă și explicită, un exercițiu de reinterpretare a unui element (brâncușian) – concept sau formă) sau o influență difuză, poate inconștientă, dar care permite un dialog intericonic... Toate acestea sunt forme de punere în lumină și de reflecție asupra moștenirii brâncușiene.  
 



Inedit, pentru expoziția „Brâncuși Inspiră”, alături de Dr. Doina Lemny, și alți istorici de artă, curatori, galeriști, jurnaliști, scriitori, elevi și profesori universitari au dorit să comenteze asupra operelor expuse și a artiștilor aflați „în dialog” cu Brâncuși: Esin AYBER (masterat în Istoria Artei), Sam AZULYS (profesor de Cinema și Filosofie la Uni NYU Paris și la Uni Stanford Paris), Raluca BARB (traducătoare), Lucian BOT (teolog la Universitatea din Craiova), Ileana CORNEA (critic de artă la revista Artension), Andreea DROSU (elevă a Liceului „Emil Racoviță” din Galați), Irina Enache Vic (profesoară și cercetătoare, doctorand la Sorbonne Université), Camelia GEORGESCU (curator), Gabriel GIMPU (elev al Liceului „Emil Racoviță” din Galați), Dana GRIGORCEA (scriitoare), Romina Hamzeu (poetă și studenta la University of West London), Daniela IANCU (etnolog la Arche Culturelle), Veronica Kirchner (realizatoare ARTfel De Jurnal), Nicole LOCOT MAITROT (curator Fabrique Contemporaine), Gabriel Nedelea (scriitor, lector al Universității din Craiova), Dana NOVAC, Raluca Prelipceanu (profesor Sainte Ursule), Aurélien PREVOST (poet, elev al Liceului „Alexandre Dumas”, St Cloud), Jacques Terrasa (profesor emerit, Sorbonne Université, critic de artă), Emmanuela TOMA (istoric de artă), Raúl Nieto de la Torre (poet și critic literar), Mădălina ULMEANU (doctorand la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București).  
 

Inițiatorii acestui proiect sunt: Aurelian Răzvan DINU – artist și organizator independent de evenimente culturale, absolvent al Masterului Art, Law and Business de la Christie’s Education London (în trecut organizator de evenimente la Institutul Cultural Român de la New York), Irina ENACHE VIC – profesor și cercetător (literatură/mișcări culturale), doctorand la Sorbonne Université, membră a asociațiilor Arche Culturelle și Cosmose Club și Daniela IANCU – etnolog, coordonatoare de proiecte la Université Paris-Est Créteil, membră a asociației Arche Culturelle.  
 




Cadrul conceptual al expoziției „Brâncuși Inspire”  
 

„Brâncuși inspiră cum foarte puțini reușesc. Ne intrigă pentru că acest om, pe care unii îl vedeau ca pe un „bon vivant”, iar alții ca pe un mistic singuratic, a fost mereu înconjurat de mister. Dar, mai presus de toate, Brâncuși emoționează, pentru că demersul său artistic este unul de dezgolire, iar lumea lui este una a formelor pure. El este artistul care a găsit în cea mai mare economie chintesența gestului său artistic. Opera sa tulbură și impresionează prin simplitatea misterioasă a formelor, pentru că trezește intuiția despre complexitatea pe care o ascunde: «Simplitatea este complexitatea rezolvată», spunea Brâncuși. Un întreg univers se poate cristaliza într-un nucleu esențial. Creațiile invită la contemplare și reflecție. Prin urmare, această operă pare să concentreze un înalt grad de «pregnanță», adică de persistență și impact asupra minții. Brâncuși ne pătrunde...”, spun organizatorii.   

 
 
Citește și
 
 „Ziua Constantin Brâncuși”, marcată la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Ziua Constantin Brâncuși”, marcată la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța

20 Feb 2024 840

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 665

Monedă din argint cu tema „Constantin Brâncuși – Surse românești și perspective universale“, lansată de BNR

29 Jan 2024 764

Constantin Brâncuși, sculptorul ce a dat o nouă dimensiune acestei arte

19 Feb 2023 1435

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Națională Constantin Brâncuși „Cu 147 de ani în urmă, destinul cultural al României și arta plastică universală aveau să devină mai bogate“

19 Feb 2023 1094

Evenimentele zilei A fost inaugurat la Paris atelierul lui Constantin Brâncuși

15 Jun 2022 1332

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, clasată pe șase la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

30 May 2022 3458

Volei Echipa de fete a Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși“ Medgidia, calificată la faza națională a ONSS (GALERIE FOTO)

16 May 2022 2724

Angajat al DSVSA Gorj beat la volan, a lovit cu maşina două persoane care traversau pe trecerea de pietoni. O femeie a murit, iar soţul său a ajuns la spital

20 Mar 2022 2012

#DobrogeaDigitală Brâncuși și „întoarcerea la izvoare”

18 Mar 2022 3172

19 februarie în istorie. Ziua Națională Constantin Brâncuși. Ce alte evenimente au marcat această zi

19 Feb 2022 1762

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși

19 Feb 2022 1409

#DobrogeaDigitală Constantin Brâncuși, „un aventurier al spiritului“

19 Feb 2022 3597

Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” din Medgidia, județul Constanța scoate la concurs un post vacant

12 Feb 2022 3457

83 de ani de la inaugurarea Coloanei Infinitului. Ce înălțime are sculptura și din ce este compusă

27 Oct 2021 3748