Cornel Stavru ar fi împlinit astăzi 92 de ani. Pe ce scene l-a purtat talentul său de tenor


 
  • Cornel Stavru ar fi împlinit astăzi 92 de ani. A fost unul dintre cei mai apreciaţi tenori dramatici români.
  • Talentul său nativ l-a purtat pe scene mari atât din țară, cât și din afară. A ținut spectacole alături de nume consacrate. 

Cornel Stavru s-a născut la Constanța pe data de 31 august 1929. Își are originile dintr-o familie greacă străveche, din partea mamei, Eli Dulcaridis, fostă președintă a Comunității Elene din Constanța în anii '30 şi un tată albanez.

Încă de la o vârstă fragedă, talentul său a ieșit la suprafață, în timp ce micul tenor interpreta arii din opere celebre. La 27 de ani a avut debutul în opera „Cavalleria rusticana“ de Mascagni, sub bagheta dirijorului Emanuel Elenescu.

Viața și-a petrecut-o în mare parte pe scenă, interpretând printre altele, roluri principale în „Paiațe“ de Leoncavallo, a fost  Othello și Trubadurul în operele lui Giuseppe Verdi, Cavaradossi  în „Tosca“, Caleb  din „Turandot“,  Chenierdin „Andrea Chenier“, Florestan din „Fidelio“, Don José din „Carmen“,  Siegmund în „Walkiria“,  Walther von Stolzing în „Maeștrii cântăreți din Nürnberg“.

A cunoscut și scene străine, jucând roluri importante nu doar în România, ci și în Italia, Iugoslavia, Grecia, Germania, Belgia și Egipt. În anul 1970, a cântat alături de ansamblul Operei Române, la Festivalul de la Atena.

Însă, cel mai bine și-a scos în evidență talentul nativ prin crearea unor roluri memorabile în piesele lirice românești: „Ion Vodă cel Cumplit“ de Gheorghe Dumitrescu, „Horia“ de Nicolae Bretan, „Bălcescu“ și „Dragoste și jertfă“ de Cornel Trăilescu, „La seceriș“ de Tiberiu Brediceanu. A cântat cu mari nume ale scenei românești și internaționale: Elena Cernei, Zenaida Pally, David Ohanesian, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Viorica Cortez, Marina Krilovici, Maria Slătinaru-Nistor, Mirella Freni, Peter Schreier, Theo Adam. A interpretat diverse roluri și în Studioul Radio, în opere de Monteverdi, Purcell, Carl Maria von Weber, Gluck, Verdi, De Falla, Johann Strauss. Casa de discuri „Electrecord“ i-a înregistrat trei integrale discografice: „Cavalleria Rusticana“, „Paiațe“ și „Trubadurul“.

După acest succes răsunător, a venit o vreme în care a simțit nevoia să se retragă din lumina reflectoarelor, însă nu a părăsit de tot scena. A devenit director artistic al Operei Române între anii 1982 – 1984, consultant artistic al Operei din București între 1991 – 1993 și Opera Brașov între 1993 – 2001.

Cornel Stavru, unul dintre cei mai apreciaţi tenori dramatici români, cu o carieră de mai multe decenii pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), s-a stins din viață într-o zi de 18 septembrie, joi, 2015, la vârsta de 86 de ani.
 

Citește și:

90 de ani de la naşterea tenorului constănţean Cornel Stavru


Tenorul Cornel Stavru a murit


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oamenii care și-au dedicat viața scenei au primit aplauze și diplome aniversare la Gala Teatrului Constănțean (GALERIE FOTO+ VIDEO)

30 Mar 2023 747

Senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu, realizator de podcast Ce spune invitatul Constantin Chiriac despre obținerea de drepturi de autor la Constanța (VIDEO)

28 Mar 2023 588

A recunoscut tot la DNA Condamnare pentru Mădălina Cliante, fost inspector superior al Direcției pentru Cultură Constanța!

25 Mar 2023 4279

Fluctuații de curent în zona Casa de Cultură din municipiul Constanța!

24 Mar 2023 625

Membrii comisiilor de evaluare a managementului instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean, cazați la hotelul familiei lui Ion Dumitrache (DOCUMENTE)

17 Mar 2023 1391

Ce tip de proiecte sau evenimente culturale de interes public sunt finanțate anul acesta de Consiliul Județean Constanța?

14 Mar 2023 635

ANM Secetă pedologică în Dobrogea! Conținutul de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (GALERIE FOTO)

13 Mar 2023 650

Cultura constănțeană, în doliu. A murit un apreciat scriitor, profesor și publicist

12 Mar 2023 1622

Directorii teatrelor și muzeelor față în față cu examinatorii A început evaluarea anuală a managementului în instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Constanța!

10 Mar 2023 1051

Evenimente culturale la Constanța. Surprize pregătite pentru iubitorii de cultură

06 Mar 2023 905

Ce suprize a pregătit Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski pentru iubitorii de cultură

06 Mar 2023 720

Cum arată Programul anual de finanțări nerambursabile din fondurile publice ale județului Constanța pentru anul 2023? (DOCUMENT)

04 Mar 2023 643

Consiliul artistic al Teatrului nu este de acord! Actorii Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu propuși pentru titlul de cetățean de onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

27 Feb 2023 3642

Inspector superior din Direcția pentru Cultură Constanța, acord de recunoaștere a vinovăției la DNA! Când se va pronunța tribunalul

25 Feb 2023 2300

MAE Autoritățile române au decis suspendarea activității Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România

21 Feb 2023 648