De la 1 ianuarie 2024 Volum colectiv al Sesiunii Internaționale de Comunicări Cultural-Științifice „Realism și alegorie în creația artistică” la Muzeul de Artă ConstanțaMuzeul de Artă Constanța a organizat în perioada 26 – 27 mai 2023 Sesiunea Internațională de Comunicări Cultural-Științifice, intitulată „Realism și alegorie în creația artistică”.
 
Evenimentul s-a dorit a fi un omagiu adus sculptorului Ion Jalea, anul acesta împlinindu-se 40 de ani de la trecerea în neființă a sculptorului dobrogean. Întâlnirea a fost și un bun prilej pentru promovarea și diseminarea unor abordări diverse ale activităților de cercetare în domeniul artelor vizuale, cât și o oportunitate pentru realizarea unui schimb de bune practici între mediul academic și cel muzeal.
 
Rezultatul acestei manifestări este realizarea unui volum colectiv ce se poate achiziționa de la magazinul Muzeului de Artă Constanța, începând cu 1 ianuarie 2024.
 
În volum se găsesc lucrări semnate de reprezentanți ai mediului academic și muzeal din București, precum Elena Dumitrescu (UNARTE, București), Școala de sculptură de la București între studiu și creație artistică primii zori; Silvia Stoica (UNARTE, București), Repere realiste în pictura lui Cezar Atodiresei; Romeo Gheorghiță (UNARTE, București) și Ecaterina Sârbulescu (freelancer), Realitatea istorico-artistică și conservarea unui capitel ionic de marmură din epoca romană; Sorina Gheorghiță (MNAR, București), Anonim Italian – Perspectivă de arhitectură. Cercetare și restaurare pentru recuperarea unei picturi aproape distruse; Horațiu Costin (MNAR, București) și Camelia Costin (freelancer), Orfeu şi Euridice Alegoria Poeziei, Gustav Klimt; Georgeta Iuliana Pană Gheorghe (CESI, București), Opera de artă și fotografia în contextul tehnologiei informaționale contemporane; Luiza-Antonela Bunbănac (Biblioteca Academiei, București), Simbol și personificare în pictura românească din secolul al XIX-lea; din mediul academic și muzeal ieșean, precum Codrina Laura Ioniță (UNAGE, Iași), Realitate și alegorie la Valentina Rusu Ciobanu; Maria Silvia Bilașevschi (UNAGE, Iași), Cimitirul Eternitatea – o arhivă estetică culturală; Bianca Boroș (UNAGE, Iași), Utilizarea tehnicilor picturale experimentale în arta contemporană; Lăcrămioara Stratulat (Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași), Gian Lorenzo Bernini, inovatorul secolului său; Valentina Druțu (Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași), Istorii şi alegorii. Șapte artiste importante ale lumii în contextul epocilor şi tendinţelor artistice ale secolului al XX-lea;  Nicoleta Dabija (Casa Muzeelor, Iași), Muzeul Poezie(i) din Iași. Natura ludică a poeziei  în viziunea artistică a lui Ion Barbu; de la Academia de Muzică Teatru și Arte plastice, Chișinău, Republica Moldova Mariana Carp, Diversitatea stilistică în sculptura lui Lazăr Dubinovschi; de la Muzeul Municipal Câmpulung Consuela Elena Grecu, Ecaterina Cristescu Delighioz (19011973). Mărturii inedite din viața pictoriței existente în patrimoniul Muzeului Municipal Câmpulung; de la MNIAC Delia Roxana Cornea, Povestea statuilor regale de la Constanța; de la Muzeul de Artă Tulcea Gabriela Radu, Lucrările artistului Ion Jalea în colecția de sculptură a Muzeului de Artă Tulcea și de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, două lucrări despre patrimoniul Muzeului „Ion Jalea” din Constanța Realism și alegorie în creația sculptorului Ion Jalea. Patrimoniul Muzeului „Ion Jalea” din Constanța, lucrare semnată de Cristina Gelan și Muzeul „Ion Jalea” – un muzeu de sculptură la malul mării, lucrare semnată de Lelia Rus Pîrvan, cadru didactic universitar și directorul Muzeului de Artă Constanța.

Sursa Foto: Muzeul de Artă Constanța
 
Citește și:
Muzeul de Artă Constanța este gazda expoziției „Țărmuri, nori și flori” a Marietei Besu. Când are loc vernisajul

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acoperișul Muzeului de Artă Populară intră în reparații

20 May 2024 353

„Redescoperind Muzeul de Artă”, acțiune dedicată studenților de la Universitatea „Ovidius” Constanța și de la UNArte București

20 May 2024 395

O nouă carte din seria „Spiritualitate tătară” a fost lansată la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

19 May 2024 442

Afaceri Constanța Muzeul de Artă „Lucian Grigorescu” Medgidia va fi reabilitat. Costul estimat este de peste 2,1 milioane de euro (DOCUMENT)

18 May 2024 509

De Zilele Constanței Concert liric „Reverence - Medalion Mozart”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

17 May 2024 650

Activitățile culturale ale Muzeului de Artă Populară Constanța, cu ocazia Zilelor Constanței

16 May 2024 506

Eveniment de Zilele Constanței La Muzeul de Artă Populară Constanța are loc lansarea volumului V din seria „Spiritualitate tătară”

16 May 2024 449

Ateliere de pictură pe sticlă, la Muzeul de Artă Populară Constanța, de Zilele Constanței

15 May 2024 417

Vernisajul expoziției „Costumul popular din Argeș și Muscel” are loc la Muzeul de Artă Populară Constanța

15 May 2024 558

Muzeul de Artă Constanța Activitățile și orarul de funcționare în data de 18 mai

15 May 2024 614

Muzeul de Artă Constanța Expoziția „Confesiuni” a Lorettei Lorincz Băluță marchează retragerea ei din activitatea didactică

14 May 2024 363

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța -„Ulcior de nuntă” din Oaș

13 May 2024 314

Muzeul de Artă Populară Constanța În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”

12 May 2024 447

Ateliere de creație din curtea Muzeului de Artă Populară Constanța (GALERIE FOTO)

11 May 2024 814

Salonul de Primăvară 2024 este găzduit de Muzeul de Artă Constanța până la sfârșitul lui mai. Ce artiști expun

10 May 2024 608