Duelul maeştrilor, între „a fi sau a nu fi” şi glume muzicale (galerie foto)

Mălăele şi Caramitru au evocat „câte-n lună şi în stele”, au povestit momente din debutul carierei lor actoriceşti, dar au şi recitat, improvizând în acelaşi timp cu lejeritate.
 
Sunt inconfundabili şi au darul de a-şi captiva auditoriul doar prin simpla prezenţă. O poezie arhicunoscută, dar rostită de ei, este de fiecare dată un eveniment. Aţi ghicit, este vorba despre Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, care au revenit, marţi, de Moş Nicolae, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a se... duela amical, folosind tăişul cuvintelor. Au evocat „câte-n lună şi în stele”, au povestit momente din debutul carierei lor actoriceşti, dar au şi recitat, improvizând în acelaşi timp cu lejeritate.
 
„Tensiunea” acumulată în acest duel a fost înlăturată prin intervenţiile grupului muzical umoristic ActOrchestra, format din Petre Ancuţa, Florin Călbăjos şi Emilian Mârnea, pe care constănţenii au avut marea bucurie să-l asculte, pentru prima dată, în vară, pe scena Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile cetăţii”, organizat de Teatrul de Stat.
 
Mălăele, maestru în arta recitării, în găsirea nuanţelor şi punerea accentelor, a prezentat poezii de dragoste, de tot felul, din lirica unor nume reprezentative ale literaturii româneşti, precum: Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Emil Brumaru şi Adrian Păunescu. I-a dat... replică Ion Caramitru, prezentând celebrul monolog al lui Hamlet din piesa omonimă a Marelui Will, de care îl leagă frumoase amintiri, actorul declarat, anul acesta, Ambasador Cultural Shakespeare din România fiind considerat unul dintre cei mai buni zece interpreţi ai lui Hamlet din lume, conform unui clasament întocmit de directorul artistic al Royal Shakespeare Company, Michael Boyd.
 
După aproape două ore de duel verbal şi intermezzi, spectacolul „Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele” s-a încheiat cu promisiunea că cei doi actori vor reveni „la Ungureanu”, adică la Casa de Cultură condusă de Gheorghe Ungureanu, dar şi cu câteva sfaturi oferite de Mălăele. Sfaturile sunt vechi, însă mesajul lor este nobil şi de actualitate: „Să râdeţi, pentru că râsul e muzica sufletului. Să vă jucaţi, pentru că jocul e secretul tinereţii. Să citiţi, pentru că cititul e fântâna înţelepciunii. Să gândiţi, acesta este izvorul puterii. Să fiţi buni, nu vă costă nimic şi asta e calea spre fericire. Să fiţi calmi, deoarece asta e cheia succesului, şi să iubiţi, deoarece iubirea este raţiunea de a trăi”.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Filmul Experimentul Pitești a rulat în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

28 Jun 2023 1071

Cine sunt câștigătorii de la Gala Premiilor Gopo 2022. Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, premiul pentru întreaga carieră

04 May 2022 1379

Constanța culturală Teatrul constănțean - excelență la Reuniunea de la Chișinău

05 Oct 2021 6979

Ion Caramitru. La „trecerea” unui inconfundabil artist-manager și conștiință național-civică

11 Sep 2021 3705

Trupul lui Ion Caramitru nu va fi depus la Teatrul Național din București. Ce a decis familia actorului

07 Sep 2021 1615

Ion Caramitru, Doctor Honoris Causa al UOC „Ne exprimăm regretul profund la vestea trecerii în eternitate a distinsului actor de teatru și film“

06 Sep 2021 1767

Patriarhul Daniel, mesaje după moartea lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin

06 Sep 2021 1907

Simona Halep, mesaje emoţionante în memoria regretaților Ivan Patzaichin și Ion Caramitru

06 Sep 2021 1785

Klaus Iohannis Azi ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat

05 Sep 2021 1750

Doliu în lumea teatrului românesc. Actorul Ion Caramitru s-a stins din viață

05 Sep 2021 2368

Actorul Ion Caramitru, internat în spital!

11 Aug 2021 2459

Mesajul actriței Helen Mirren de Ziua Mondială a Teatrului 2021 „Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista”

27 Mar 2021 3425

UNITER - 31 de ani de activitate neîntreruptă

15 Feb 2021 3592

Invitație la premiera online a filmului documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții”, o producție a Teatrului Național din București

15 Dec 2020 3314

Un inegalabil „One Man Show”, susținut în Clubul Doors din Constanța Îndrăgitul maestru, Horațiu Mălăele, la ceas aniversar (video)

31 Jul 2020 2382