Mesajul actriței Helen Mirren de Ziua Mondială a Teatrului 2021 „Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista”


Pe 27 martie lumea întreagă sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, instituită în 1961, de Institutul Internațional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internațională de teatru.
În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentațiilor din seara zilei de 27 martie, este publicat în ziare şi reviste, difuzat la radio şi televiziune. Primul mesaj de Ziua mondială a teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau.
 
Anul acesta, într-un moment foarte dificil pentru artele spectacolului, provocat de pandemia COVID-19, mesajul internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului îi aparține cunoscutei actrițe Helen Mirren.
 
Este una dintre cele mai cunoscute și respectate actrițe, cu o carieră internațională, pe scenă, pe ecrane sau la televiziune, câștigătoare a numeroase premii pentru interpretările ei puternice și versatile, printre care Premiul Academiei Americane de Film 2007 pentru rolul din „The Queen”.
 
„Au fost timpuri atât de dificile pentru reprezentațiile cu public și mulți artiști, tehnicieni, artizani le-au înfruntat din interiorul acestei profesii, marcate deja de sentimentul de nesiguranță.
 
Poate că tocmai această perenă stare de insecuritate i-a făcut mai apți să supraviețuiască acestei pandemii cu inteligență și curaj.
 
În aceste circumstanțe noi, mulțumită în mare măsură internetului, imaginația lor s-a tradus deja în moduri de comunicare inventive, amuzante și emoționante.
 
De când au apărut pe lume, ființele umane și-au spus unele altora povești. Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista.
 

Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreților, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată înăbușit și va reînflori curând, cu o nouă energie și cu un nou mod de înțelegere a lumii în care trăim cu toții.
 
Abia aștept!”.

(Versiunea română de Ozana Oancea)
 
„Teatrul văzut din cușca de sufleur”
 
Președinte UNITER / Centrul Român ITI, Ion CARAMITRU, a transmis de asemenea un mesaj național pentru Ziua Mondială a Teatrului 2021:
 
„De-a lungul istoriei universale a Teatrului s-au mai petrecut evenimente care l-au trimis în adormire: epidemii, pandemii, războaie, guverne de un bigotism aparte, dictatori.
 
Dacă stau să mă gândesc, de cele mai multe ori aceste sincope nu l-au îngenunchiat, ci l-au întărit, i-au dat motive în plus de a supraviețui ca, apoi, să reapară mai viu și mai puternic.
 
Prizonier al conjuncturii, Teatrul evadează de sub escortă și-și găsește libertatea în respectul față de cuvânt și dragostea față de public.
 
Unde trebuie căutat teatrul când este interzis? Ce se întâmplă cu el când e părăsit? Cine-l conservă în așteptarea unor vremuri mai bune? Nu cumva beneficiarii școlii de interpretare, purtători de haine vii ai personajelor etalon? Nu actorii? Nu speranța lor de a fi urmăriți? Vânați sau adulați? Rezervați sau protestatari?
 
Intrați pe scena goală și deschideți cușca de sufleur. Textul e acolo. Șoapta e în așteptare. Discursul incendiar. Mai lipsește un amnar și voința de a pune capăt nepăsării.
 
Teatrul oferă lecții de dicțiune, de atitudine, de respect față de rostire, de civilizație.
 
În fapt, ceea ce încerc să spun aici este un apel la calm, la studiu, la răbdare.
 
Aveți încredere în noi, oamenii de teatru care, alături de un public credincios, asigurăm permanența unei insule a libertății, a unui altar laic al cunoașterii de sine.
 
La Mulți Ani, cu sănătate!”.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: De Ziua mondială a teatrului de păpuși - gratitudine „magicienilor” constănțeni
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De Ziua Mondială a Teatrului Teatrul de Stat Constanța vă provoacă la o alt fel de vizionare

27 Mar 2021 2718

#DobrogeaDigitală De Ziua mondială a teatrului de păpuși - gratitudine „magicienilor” constănțeni

20 Mar 2021 1952

Data de 27 martie marchează Ziua mondială a teatrului

27 Mar 2020 828

Maestrul Horațiu Cherecheș, membru în consiliul editorial-artistic al primei reviste dedicate artei baletului din România

25 Oct 2019 3436

În această seară Maia Morgenstern va citi mesajul dedicat Zilei Mondiale a Teatrului, la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa

27 Mar 2019 1199

Carlos Celdran, mesaj de Ziua Mondială a Teatrului 2019

27 Mar 2019 1208

#citeşteDobrogea Născuţi de Ziua Mondială a Teatrului. La mulţi ani, Nina Udrescu, Clara Ghiuvelechian, Octavian Axente! Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

27 Mar 2019 1280

Teatrul de Stat Constanța invită publicul la spectacol, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului

26 Mar 2019 1648

#citeșteDobrogea La mulți ani actorilor păpușari constănțeni! Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

21 Mar 2019 1651

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ și placheta CJC #RespectTeatru, pentru actrița Nina Udrescu (galerie foto)

30 Aug 2018 2086

Ziua Mondială a Teatrului sărbătorită la Colegiul Național „Regina Maria” din Constanța. Va fi inaugurat un atelier de teatru

26 Mar 2018 1393

Astăzi este Ziua mondială a teatrului de păpuşi

21 Mar 2018 1357

La mulți ani de Ziua Mondială a Teatrului! Nina Udrescu și Clara Ghiuvelechian își sărbătoresc ziua de naștere

27 Mar 2017 2423

Ziua Mondială a Teatrului, acasă la ZIUA de Constanţa (galerie foto)

27 Mar 2017 6929

De Ziua Mondială a Teatrului Elevii de la Colegiul de Arte învață cum să vorbească pe scenă

26 Mar 2017 2335