Eminescu i-a scris Veronicai Micle din mansarda hotelului constantean D`Angleterre (galerie foto)

cumpana.jpgMarele poet a fost omagiat ieri, de către elevii Grupului Şcolar Cumpăna

Elevii Grupului Şcolar Cumpăna s-au reunit ieri, în sala bibliotecii comunale pentru a omagia naşterea poetului nepereche al literaturii române.

Evocările realizate şi susţinute de către copii, sub îndrumarea colectivului de cadre didactice, au fost reunite sub titulatura „Mihai Eminescu - Luceafărul culturii româneşti".

La eveniment a participat şi primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, alături de oaspeţi precum prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu şi de scriitoarea Cristina Tamaş.

Copiii au început prin a recita strofe din cele mai cunoscute poezii eminesciene: „Luceafărul", „Floare albastră", „O, rămâi", „La mijloc de codru...", „Lacul" şi altele la fel de cunoscute. A fost prezentată o biografie a marelui poet, în care s-au evocat momente importante din viaţa sa: naşterea, la 15 ianuarie 1980 la Botoşani, copilăria, la Ipoteşti, debutul, din 12.01.1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul", studiile la Viena şi Berlin, opera, şi cel din urmă capitol din viaţa sa - boala.

„Nu există cuvinte pentru a lăuda ceea ce ne-a lăsat poetul nostru", a declarat primarul Mariana Gâju, adăugând că poeziile lui Eminescu fac parte din identitatea culturală a poporului român.

Un om care „a ars ca o stea, ca o cometă, ca un meteorit"

Despre Mihai Eminescu şi despre dovezile care arată că marele poet a trecut şi prin Dobrogea, dar şi despre dragostea faţă de muza sa, Veronica Micle, a vorbit scriitorul Ovidiu Dunăreanu. „Eminescu este un reper fundamental în existenţa noastră, a românilor. Acest om, care a ars ca o stea, ca o cometă, ca un meteorit, strălucind pe frontispiciul literaturii române, a venit şi spre Dobrogea", a afirmat Ovidiu Dunăreanu. Scriitorul a povestit că, în 1881, marele poet a poposit şi la malul mării, fiind cazat timp de zece zile în mansarda Hotelului D¢Angleterre. De aici, Mihai Eminescu i-a scris o scrisoare Veronicăi Micle în care povestea că, deşi nu era vremea potrivită pentru îmbăiat, a făcut baie în mare. Ovidiu Dunăreanu a precizat că acest hotel era situat în partea peninsulară a Constanţei, pe locul unde ulterior a fost construit Hotelul Intim, care există şi astăzi.

Comitetul Pro-Eminescu

De altfel, pentru comemorarea poetului naţional, la Constanţa s-a constituit în 1931, Comitetul Pro-Eminescu, care a desfăşurat o activitate de popularizare a operei eminesciene şi de strângere a fondurilor necesare construirii monumentului statuar, pe care îl putem vedea şi astăzi pe faleza de la Cazino. Bustul a fost realizat de către sculptorul Oscar Han.

În cadrul activităţii dedicate aniversării lui Mihai Eminescu, a avut loc şi lansarea romanului „Singur pe plajă", scris de Cristina Tamaş. Scriitoarea a făcut, cu această ocazie, o donaţie de carte pentru biblioteca din Cumpăna. Elevii din clasele V-VIII, care au pregătit programul dedicat sărbătoririi poetului naţional, vor fi duşi în acest week-end la patinoar, la iniţiativa primarului Mariana Gâju. Profesorii coordonatori ai evenimentului sunt Daniela Constantinescu, Steluţa Ciocea, Andreea Cârstian, Elena Doloresa Munteanu, Corina Alina Sârbu şi Mihaela Butcaru.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

nicoleta

26 Jan, 2010 09:20

imi place

Articole asemanatoare

Prețul de vânzare a fost redus Casa Brâncovenească din Constanța, o vilă în stil Neoromânesc, își caută un nou proprietar

27 Apr 2024 4097

Biblioteca Județeană Panait Cerna din Tulcea sărbătorește 40 de ani de existență (Galerie FOTO)

26 Apr 2024 496

Proiectul a fost depus la APM Constanța Port Azuro SRL investește într-un nou restaurant în Portul turistic Mangalia

25 Apr 2024 521

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 815

Finanţele Publice din Constanţa cer insolvența LGV Invest Quality SRL, din Limanu! Firma a deținut, prin concesiune, un teren în Portul Turistic Mangalia

19 Apr 2024 485

Decizia APM Constanța Hotel de trei etaje, construit de Talpac SRL în Eforie Nord

18 Apr 2024 576

Construită în perioada interbelică Fosta Franzelărie Automată de Lux din Constanța se vinde. Proprietarii cer aproape jumătate de milion de euro - VIDEO

18 Apr 2024 750

Un nou magazin Kaufland va fi construit în Constanța!

18 Apr 2024 11451

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1382

Imobiliare Constanța Leahu Estetic SRL se poate apuca de construit imobilul de pe strada Maior Șofran

17 Apr 2024 660

Eveniment din istoria Marinei Militare a României 16 aprilie 1944, ziua în care s-a scufundat bricul „Mircea”

16 Apr 2024 424

Teren în zona Pescărie Tribunalul obligă Primăria Constanța și Consiliul Local să restituie un teren pe care au construit o stradă, cu trotuar! Cu recurs (MINUTA)

05 Apr 2024 1172

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 747

APM Constanța va emite acord de mediu O firmă din Cluj investește în satul Vadu, comuna Corbu într-o pensiune cu foișor și piscină

28 Mar 2024 753

Document Cum va arăta viitorul campus școlar, construit la Ovidiu, județul Constanța, de Institutul Maarif?

27 Mar 2024 805