Eugen Mazilu ar fi împlinit 74 de ani. Peste trei decenii puse în slujba Teatrului de Stat Constanța

Foto: Facebook Biblioteca Județeană Constanța
  • Eugen Mazilu a absolvit Liceul Mircea cel Bătrân din orașul natal, iar în 1972 finaliza cursurile de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București
  • În anul 1973 a fost angajat de Teatrul Dramatic Constanța, actualul Teatru de Stat. A jucat în diverse roluri în fața publicului constănțean timp de 36 de ani, ieșind din reflectoare în anul 2009
  • Pentru instituția de la malul mării, Eugen Mazilu a îndeplinit și funcția de director vreme de cinci ani (1985 – 1990)
 
Pe 9 august 1949, la Constanța, se năștea Eugen Mazilu, unul dintre actorii de seamă ai teatrului din orașul pontic.
 
A fost fiul lui Dumitru și al Stanei.
 
Eugen Mazilu a absolvit Liceul Mircea cel Bătrân din orașul natal, iar în 1972 finaliza cursurile de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.
 
În acel an și-a început cariera de actor. Până în 1973 a jucat în spectacolele Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani.
 
În anul 1973 a fost angajat de Teatrul Dramatic Constanța, actualul Teatru de Stat. A jucat în diverse roluri în fața publicului constănțean timp de 36 de ani, ieșind din reflectoare în anul 2009.
 
Pentru instituția de la malul mării, Eugen Mazilu a îndeplinit și funcția de director vreme de cinci ani (1985 – 1990).
 
Redăm câteva dintre rolurile interpretate: Slender („Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare); Tîndală („Sînziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri); Braharu („Opinia publică” de Aurel Baranga); Mac („Tatăl nostru uneori” de Eugen Lumezianu); Periplectomenus („Miles gloriosus” de Titus Maccius Plautus); Pipirig („Marele soldat” de Dan Târchilă); Abram („Cercul pătrat” de Valentin Kataev); Un corifeu („Legendele atrizilor” după Eschil, Sofocle și Euripide, scenariul și regia Silviu Purcărete); Menas („Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri); Daniel Zglobiu („Capcana de nichel” de Eugen Lumezianu); Tily („Cel care primește palme” de Leonid Andreev); Gore („Mobilă și durere” de Teodor Mazilu); Tudor („Omul nu-i supus mașinii” de Tudor Popescu); Talthybios („Hecuba” de Euripide); Rex („Cum se numesc cei patru Beatles” de S. Poliakoff); Suif („Hop, Signor” de M. Ghelderode); Bălălău („Capul de rățoi” de George Ciprian); Băiatul („Jucătorul de table” de Ion Coja); Filippetto („Bădăranii” de Carlo Goldoni); Surdu („Milionarul sărac” de Tudor Popescu); Leonil („Piatra din casă” de Vasile Alecsandri); Mincu („Jolly Joker” de Tudor Popescu); Teseu („Oedip” după Sofocle și Eschil); Doctorul Balanzoni („Mincinosul” de Carlo Goldani); Zilov („Vânătoarea de rațe” de Al. Vampilov); Macduff („Macbeth” de William Shakespeare); Onek („Ghebosul” de S. Mrozek); Polinice („Oedip” scenariu de V. Cojocaru, după autori antici); Kocikoriov(„Căsătoria” de N. V. Gogol); Pheres („Acesto” de Euripide); Șamraev („Pescărușul” de A.P. Cehov); Marton („Unde-i revolverul” de George Gabor); Erin („A înnebunit lumea” de G. Bănică, după V. Suksin); Domnul I/Ministrul informatieiși propagandei („Operă pentru viitorii dictatori” de A. Doriadis); Valclav („Răzbunarea” de Al. Fredro); Ipolit („Revelion la baia de aburi” de E. Reazonov și E. Braghinski); Kumsacer („Pana de automobil” de Friedrich Dürrenmatt).
 
A lucrat cu regizorii: Dominic Dembinski, Grigore Gonța, Andrei Mihalache, Ion Maximilian, Siliviu Purcărete, Constantin Dinischiotu.

 
Eugen Mazilu a avut și apariții în filme, amintind aici de peliculele: „Toate pînzele sus” (regia Mircea Mureșan); „Declarație de dragoste” (regia Nicolae Corjos); „Rochia albă de dantelă” (regia Dan Pița); „Aurul Alb” (regia Ovidiu Drăgănescu).
 

Actorul a plecat dintre noi în ziua de 24 august 2011, la vârsta de 62 de ani.
 
În anul 2018 i-a fost conferită post-mortem medalia „Jean Ionescu”, de către Consiliul Județean Constanța.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV
 
Citește și:
#citeșteDobrogea 11 ani de la trecerea în lumea celor drepți a lui Eugen Mazilu, „un actor cu un incontestabil farmec“

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 04 martie 2024

05 Mar 2024 671

#citeșteDobrogea 11 ani de la trecerea în lumea celor drepți a lui Eugen Mazilu, „un actor cu un incontestabil farmec“

24 Aug 2022 2096

Despre Eugen Mazilu, marele actor constănțean – „Talentul său se manifesta liber, spontan, servindu-se dezinvolt de uneltele firesc dobândite în ani“

24 Aug 2021 3926

Şase fotbalişti de la FC Viitorul, într-un stagiu de pregătire cu Naţionala Under-16 a României

01 Feb 2021 3874

#DobrogeaDigitală – „Thalia Ex-Ponto. La cumpănă de milenii” In memoriam Eugen Mazilu. „Temperament artistic năvalnic, dar şi plin de sensibilitate”

24 Aug 2020 3263

Astăzi, Eugen Mazilu ar fi împlinit 70 de ani. Un actor care s-a dăruit generos, până la epuizare, semenilor săi (galerie foto)

09 Aug 2019 3015

#citeșteDobrogea Cronică teatrală de acum patru decenii, la spectacolul „Lupii de mare“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

18 Apr 2019 2319

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Eugen Mazilu (galerie foto)

31 Jul 2018 2860

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Actorul Alexandru Mereuţă, 90 de ani de viaţă, şapte decenii de scenă (galerie foto)

12 Jun 2017 8133

Actorul constănţean Eugen Mazilu a părăsit scena vieţii în urmă cu cinci ani

24 Aug 2016 3062