Evenimente dedicate copilăriei și ludicului la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța


Jucării de epoca romană, descoperite la Tomis (sec.II-III p.Chr)! 

În Luna Copiilor, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) le-a pregătit celor mici mai multe surprize, prin organizarea unei serii de evenimente dedicate copilăriei și ludicului.

La etajul al doilea al instituției poate fi admirată o mini-expoziție de jucării antice, descoperite de către arheologi pe raza anticului Tomis, astăzi modernul oraș Constanța. Artefactele reunite sub titulatura Exponatul lunii iunie sunt de epocă romană, fiind datate în secolele II – III p. Chr.

Aceste jucării reprezintă dovada că unele lucruri nu se schimbă niciodată. Și în urmă cu 18 veacuri, celor mici le plăceau jocurile și jucăriile, și singuri, sau cu ajutorul celor mari, confecționau și foloseau astfel de obiecte, pentru a-și umple timpul într-un mod cât mai plăcut., transmite MINAC. 

Jucăriile antice erau confecționate manual, pentru realizarea lor fiind folosite tot felul de materiale precum lut, piele, lemn, paie, os etc.

În expoziția de față pot fi admirate jucării de diverse tipuri. Zornăitoarea simplă era în general destinată celor mai mici, fiind folosite de către aceștia, sau de către părinții lor cu scopul de a-i distra pe prunci. Zornăitoarele erau de diverse forme iar cel mai des întâlnite erau cele ce reprezentau diferite animale. Copiii mai mari se puteau juca și cu zornăitoare mobile, care aveau în interior bile sau boabe. Aceste obiecte prevăzute cu roți erau legate cu un șnur și făceau zgomot în timp ce erau tractate. Un exemplu de acest gen este un căluț pe două roți ceramice, care poate fi admirat în expoziția de față.,a mai punctat sursa citată. 

Copiii din antichitate foloseau și păpuși confecționate din diverse materiale, cârpe, paie, lemne sau chiar din ceramică. În patrimoniul MINAC se află și o astfel de păpușă, un soldat roman cu care se jucau băieții mai mari.

Cele opt artefacte antice expuse în cadrul acestei expoziții ne apropie sufletește de vremurile trecute, și implicit, ne spun poveștile unor copii ce au trăit și s-au jucat, pe aceste locuri, în urmă cu 1800 de ani.



Citește și: LIVE TEXT. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează expoziția „Simboluri Monocrome. Basarabi – Murfatlar” (GALERIE FOTO+VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce poți face în Constanța sâmbătă, 27 aprilie 2024?Iată programul complet al evenimentelor

27 Apr 2024 673

Primăria Constanța Șase clădiri emblematice din municipiu vor fi iluminate arhitectural timp de o lună (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 448

Nava de pasageri Scenic Opal a ajuns la Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 415

Compania Forex SRL, din Constanța, cu mai multe contracte publice, a intrat în faliment! (MINUTĂ)

05 Apr 2024 742

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 788

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 554

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 745

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 663

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 685

Muzeul de Artă Populară Constanța Zilele Babei Dochia. Istorie, semnificații și obiceiuri

01 Mar 2024 603

Ședință CJ Constanța Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanţa, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

04 Feb 2024 879

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 956

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Jan 2024 764

Mihai Bucovală, arheologul care a trăit și și-a desăvârșit cariera la Constanța

07 Jan 2024 957

Retrospectiva lansărilor de carte la Constanța, în anul 2023. Ce autori și-au prezentat noile creații editoriale

05 Jan 2024 963