Expoziția Mixobarbarii din Dobrogea în contextul lumii bizantine, la Muzeul de Istorie Constanța



Expoziția cu tema Mixobarbarii din Dobrogea în contextul lumii bizantine (secolele VI-XIII) poate fi admirată, începând din 14 octombrie 2020, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea.

Astfel, potrivit organizatorilor, publicul iubitor de istorie și arheologie dobrogeană la vernisajul expoziției Mixobarbarii din Dobrogea în contextul lumii bizantine (secolele VI-XIII), care va avea loc miercuri, 14 octombrie, orele 13.00, la sediul din Piața Ovidiu, nr. 12.

Secolele VI-XIII însumează în Dobrogea partea de final a antichității, perioada migrațiilor și partea de început a Evului Mediu. Aflat în granițele Imperiului bizantin, teritoriul istro-pontic intră, în a doua jumătate a secolului al VI-lea, în atenția populațiilor venite din regiunea nord-pontică, care, aflate la începutul procesului de migrație, vor copleși cu amploarea acțiunilor lor aproape întreaga provincie. Sfârșitul antichității a fost urmat de o lungă perioadă de amalgamare a populației existente cu noii migratori, proces ce s-a încheiat spre finalul intervalului cronologic propus, cu marea invazie mongolă. Cu staționări mai lungi sau doar în trecere, fiecare populație migratoare (slavi, kutriguri, avari, utriguri, bulgari, maghiari, varego-kieveni, pecenegi, uzi, cumani, tătari și alte seminții antrenate de aceștia) și-a lăsat, mai mult sau mai puțin, amprenta asupra populației, culturii și istoriei provinciei.

”Mixobarbaroi”/mixobarbari este termenul prin care cronicarul Mihail Attaliates desemna populația din spațiul paristrian, termen tradus prin expresia ”populație pe jumătate barbară”. Prin el bizantinii desemnau pe străinii bizantinizați (prin adoptarea limbii grecești și a religiei creștin-ortodoxe), precum și pe bizantinii care aveau străini în linia de rudenie ascendentă. Este dificil de stabilit care și câți dintre autohtoni și migratori au fost ”bizantinizați” și în ce măsură acest proces a fost de durată sau doar o oportunitate a momentului. Tocmai de aceea, ne-am permis să alocăm termenul tuturor acelora care în intervalul cronologic propus au locuit în Dobrogea, chiar și pentru o perioadă scurtă. Moștenirea acestora, parte a istoriei Dobrogei, sperăm să se dovedească importantă și fascinantă.

Expoziția, ce va putea fi vizitată în perioada 14 octombrie – 15 decembrie 2020 la etajul al II-lea al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, reunește peste 200 de obiecte arheologice descoperite pe teritoriul Dobrogei, oferind ocazia cunoașterii unei lumi mai puțin știute și scoțând la lumină o perioadă ”întunecată” și ”barbarizată”.

Toate acestea, precum și o succintă expunere a istoriei provinciei în secolele VI-XIII, sunt prezente în catalogul expoziției, bilingv, care însumează 186 de pagini și a fost publicat la prestigioasa Editură Mega, din Cluj-Napoca.

Sursa info și foto: Muzeul de Arheologie și Istorie Tulcea - Facebook.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 780

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 743

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 659

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 683

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 953

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Jan 2024 761

Mihai Bucovală, arheologul care a trăit și și-a desăvârșit cariera la Constanța

07 Jan 2024 957

Expoziție despre cartografierea Mării Negre la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

15 Dec 2023 787

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 1006

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 891

Personalități Constanța Nubar Hamparțumian, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și cercetător legat de cetatea Histria

03 Dec 2023 1176

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12416

LIVE TEXT Simpozion de 1 decembrie la MINA Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Nov 2023 1137

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pregătește un simpozion pentru celebrarea Zilei Naționale

28 Nov 2023 792

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19668