Cultura

info-sud-est.ro Raluca Trandafir, președintele Comisiei pentru Cultură din CL Constanța „Ar fi oportun crearea unui Grup Consultativ pe Probleme de Patrimoniu“

Info Sud Est: Cum apreciați starea actuală a patrimoniului cultural și istoric al județului Constanța?
 
Raluca Trandafir: Apreciez că fără o preocupare atentă, faţă de tot ceea ce înseamna cultură, nu putem vorbi de o stare a patrimoniului istoric și cultural. Există la nivelul municipiului Constanţa un număr impresionant de monumente istorice, din care o mare parte nu sunt conforme cu aşteptările noastre, nefiind puse în valoare şi nici restaurate. Pentru a răspunde întrebării dumneavoastră, aș opina că starea patrimoniului se află la nivel de avarie.

ISE: Cât de important este, în viziunea dumneavoastră, patrimoniul istoric și cultural pentru o comunitate?
 
Raluca Trandafir: Cultura reprezintă un factor esenţial al vieţii sociale prin toate dimensiunile pe care aceasta le generează, de la identitatea culturală naţională pȃnă la dezvoltarea economică. Cu siguranță este fundamental să ne cunoaștem trecutul, istoria, să ne regăsim valorile și reperele, pentru că numai în acest fel putem reclădi încrederea în viitor.

Patrimoniul constănţean are o amprentă de unicitate datorită coexistenţei comunităților de diferite religii și tradiții, care împreună au contribuit la o istorie aparte în acest spaţiu. Prin urmare, conservarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice, monumente ce sunt dovada unei istorii vii, implică o obligaţie morală pe care o avem, pentru a le face accesibile generaţiilor viitoare.
Dintr-o altă perspectivă, patrimoniul cultural şi istoric prin punerea sa în valoare, poate să contribuie la creșterea veniturilor municipalității, deoarece turismul cultural este un turism de tip elitist, care determină perioade mai lungi de şedere şi care va antrena sume de bani considerabile. Acest tip de turism cunoaşte o dezvoltare accelerată care se bazează pe potenţialul moştenirii culturale, despre care putem afirma că reprezintă o componentă strategică în dezvoltarea socio-economică la nivelul unei regiuni sau ţări.

ISE: Două clădiri simbol ale Constanței (Cazinoul și Palatul Regal din Mamaia), trei lăcașe de cult emblematice pentru trecutul comunității (Sinagoga așkenază, Geamia Hunkiar și Biserica Greacă), cetăți antice (Capidava, Histria, Adamclisi), Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, Mormântul Hypogeu și alte monumente de importanță națională se află într-o stare avansată de degradare. Din calitatea dumneavoastră de consilier local, cum comentați această scurtă și tristă statistică? Cum și de ce credeți că s-a ajuns în această situație?
 
Raluca Trandafir: În această situaţie tristă pentru noi, pentru comunitate, nu pot să remarc decȃt existența unor cauze multiple, însă mă gândesc că trei factori au contribuit categoric la această situație: primul – nepăsarea autorităţilor locale, al doilea – poate fi neştiinţa iar al treilea – lipsa unei strategii de dezvoltare, împreună conducând la situaţia la care suntem azi cu toţii martori.
De asemenea, lipsa unei strategii de informare a comunităţii în legatură cu valoarea patrimoniului și lipsa unui departament specific, care să expertizeze şi să ofere soluţii, au condus la o slabă conştientizare şi punere în valoare a patrimoniului cultural şi istoric.
Despre Cazinoul din Constanţa, „frumoasa adormită de la malul Marii Negre”, pot să remarc cu bucurie faptul că el nu are nevoie de reconsolidări, dar să privim cu preocupare la partea de restaurare, întrucȃt aceasta trebuie realizată de specialisti, în conformitate cu elementele originale.

Palatul Regal de la Mamaia este un monument istoric de valoare naţională, clasat în categoria A, care face parte din istoria noastră modernă, dar asupra căruia planează suspiciuni de corupţie privind înstrăinarea sa, existȃnd pe rolul instanţelor un dosar în acest sens.
 
 
Citește interviul integral pe info-sud-est.ro
Autor: Cristian Andrei Leonte

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Interviu online cu Raluca Trandafir - „Decernarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța reclamă o nouă abordare!“ (document)

05 Jul 2019 1582

Declaraţie de avere - Raluca Trandafir, consilier juridic la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa (document)

14 Mar 2019 2086

Teatrologul Anaid Tavitian şi scenograful Eugenia Jianu devin cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa

23 Oct 2018 1784

Finanţarea unor cluburi sportive din Constanţa, în atenţia Comisiei pentru învăţământ şi sport din cadrul Consiliului Local. Arhitectul oraşului, invitat la Comisie în septembrie!

25 Aug 2018 940

PNL a stabilit cine îi înlocuieşte pe Romeo Rezeanu şi Horia Căliminte în Consiliul Local Municipal Constanţa. Tulică şi Gavrilă aşteaptă validarea mandatelor! (galerie foto)

25 Jul 2017 4003

Termenul de depunere era 31 martie Au apărut primele rapoarte de activitate ale aleşilor locali municipali (documente)

24 May 2017 4587

Copil atacat de câini la Casa de Cultură. Sesizări şi nemulţumiri Primăria Constanţa a semnat contractul de ecarisaj. Cu ce preţ

06 Apr 2017 7203

Desemnarea membrilor comisiei, apanajul primarului sau al CLM? PNL Constanţa acuză politizarea concursului pentru funcţiile de directori în învăţământul preuniversitar (document)

30 Sep 2016 2448

Conferință de presă PNL, la Constanța

29 Sep 2016 1268

Propunerile PNL pentru Consiliul Local Municipal

26 Apr 2016 3352

Mai mulţi primari liberali, primii pe lista consilierilor judeţeni propuşi de PNL

24 Apr 2016 1498

Lista de consilieri locali Societatea civilă a dispărut de pe lista lui Chițac

23 Apr 2016 2699

Adio tichete de vacanţă la Primăria Constanţa! „Săracul“ buget local a trecut şi cu absenţa liberalilor

30 Jan 2016 1624

UPDATE4-A început ședința Consiliului Local Constanța cu retragerea a trei proiecte de pe ordinea de zi (video, foto+document)

29 Jan 2016 3016

Enigma viceprimarului PNL a fost desluşită Viceprimăriţa dorită de Făgădău era Raluca Trandafir (documente)

02 Oct 2015 4084