Manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ“ a Muzeului de Artă Populară din Constanța. Detalii exclusive despre eveniment

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța
  • Muzeul de Artă Populară din Constanța organizează manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ“, în perioada 12 – 15 august 2023, între orele 10:00 – 20:00.
 
Conform unui comunicat de presă transmis de Consiliul Judeţean Constanţa, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa, continuă seria evenimentelor estivale.
 
Astfel, în perioada 12 - 15 august 2023, pe platoul din faţa muzeului, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se organizează manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ“, prin care se doreşte evidențierea principalelor aspecte legate de arta prelucrării lemnului, a realizării unor instrumente muzicale tradiționale, dar și a podoabelor care accesorizează costumele populare. Manifestarea pune accent pe tehnicile de lucru folosite la confecționarea obiectelor prezentate de meșterii participanți, dar și pe forme sau motive decorative.         
 
La eveniment vor participa reprezentanți ai provinciilor istorice românești Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania şi Dobrogea.
 
Vasile Moldoveanu (Moreni, județul Dâmbovița), Lepădatu Cristian (Băbeni, județul Vâlcea), Marian Viorel (Fălticeni, județul Suceava) și Botezatu Vasile  (Constanţa) vor face demonstraţii de lucru legate de prelucrarea artistică a lemnului, oferind celor interesaţi informaţii legate de meşteşugul pe care-l practică.
 
Aceștia vor prezenta o serie de obiecte precum: cruci de mână, candele, troiţe miniaturale, lăzi de zestre, scaune, linguri, găvane, căuce, covate, sărăriţe, icoane de vatră sculptate în lemn, icoane pe sticlă cu rame decorate prin crestături.
 
Fero Egyed vine de la Oradea pentru a aduce la Constanța o serie de instrumente tradiționale pe care le lucrează cu măiestrie: tulnic, caval, buhai, drâmbă, corn. Pe tot parcursul manifestării, meșterul va întreține atmosfera, cântând la aceste instrumente.
 
Reprezentanta etniei tătare din Dobrogea, Epsen Memet, va imprima o notă exotică evenimentului, prezentând podoabe specifice ale acestei etnii, iar Dorina Baias de la Asociația „Cusături Dobrogene“ Constanța va veni cu podoabe pe care a brodat cu mărgele sau bumbac variate motive tradiționale. Elena Hariton din Constanța aduce piese de port pentru copii, păpuși din materiale textile, dar și podoabe ce au ca inspirație florile, adaugă sursa citată.

Citește și:


Spectacole în aer liber la Constanța, în cadrul Stagiunii Estivale

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri locale 2024 Cătălin Grasa, candidat PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța - „Voi promova transparența, inovația și o administrație în slujba cetățenilor”!

10 May 2024 131

S-a terminat procesul în dosarul cadastrării județului Constanța! Când se va pronunța Tribunalul Constanța

08 May 2024 727

Oficial de la BEJ Alegeri locale 2024. 8 candidați, în cursa pentru președinția Consiliului Județean Constanța! (DOCUMENT)

08 May 2024 810

Licitații publice Cine spală autoturismele Consiliului Județean Constanța, Centrului Militar Zonal și Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale? (DOCUMENTE)

06 May 2024 1108

Prefectura cere anularea ei în instantă În 2023, Consiliul Județean Constanța a adoptat nelegal o hotărâre pe care secretarul județul a anunțat că nu o va contrasemna. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

02 May 2024 773

Mohammad Murad, candidatul AUR pentru președinția CJC, scrisoare deschisă către toți tinerii constănțeni (VIDEO)

02 May 2024 645

Atribuiri directe CJC O firmă din Iași va elabora documentațiile pentru „Centrul Turistic de Artă,recreere și Tradiții Canlia - CT

01 May 2024 487

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 774

Licitații publice O companie din Suceava va asigura asistența tehnică în cadrul proiectului „Departament Mama și Copilul din cadrul SCJU Sf. Apostol Andrei Constanța“ (DOCUMENT)

29 Apr 2024 581

LIVE TEXT+VIDEO Mohammad Murad își depune candidatura la CJ Constanța din partea AUR-„ Avem nevoie de o schimbare, iar eu sunt un om de valoare”

29 Apr 2024 836

LIVE TEXT+VIDEO Lista candidaților ADU de la CJC. Claudiu Palaz își depune candidatura la președinția CJ Constanța -„Alianță Dreapta Unită este alternativa corectă!”

29 Apr 2024 731

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 1039

Luni, 29 aprilie, dr.Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al CJC la Biroul Electoral Județean

28 Apr 2024 455

Licitații publice Nova Steel Buildings SRL va realiza lucrările în regim de urgență la sediul Muzeului de Artă Populară din Constanța (DOCUMENT)

27 Apr 2024 644

Consiliul Județean Constanța Mai multe proiecte și evenimente culturale de interes public general, regional sau județean s-au calificat. Iată lista proiectelor

26 Apr 2024 707