Manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ“ a Muzeului de Artă Populară din Constanța. Detalii exclusive despre eveniment

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța
  • Muzeul de Artă Populară din Constanța organizează manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ“, în perioada 12 – 15 august 2023, între orele 10:00 – 20:00.
 
Conform unui comunicat de presă transmis de Consiliul Judeţean Constanţa, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa, continuă seria evenimentelor estivale.
 
Astfel, în perioada 12 - 15 august 2023, pe platoul din faţa muzeului, în intervalul orar 10:00 – 20:00, se organizează manifestarea „Meșteșuguri tradiționale - utilitar și decorativ“, prin care se doreşte evidențierea principalelor aspecte legate de arta prelucrării lemnului, a realizării unor instrumente muzicale tradiționale, dar și a podoabelor care accesorizează costumele populare. Manifestarea pune accent pe tehnicile de lucru folosite la confecționarea obiectelor prezentate de meșterii participanți, dar și pe forme sau motive decorative.         
 
La eveniment vor participa reprezentanți ai provinciilor istorice românești Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania şi Dobrogea.
 
Vasile Moldoveanu (Moreni, județul Dâmbovița), Lepădatu Cristian (Băbeni, județul Vâlcea), Marian Viorel (Fălticeni, județul Suceava) și Botezatu Vasile  (Constanţa) vor face demonstraţii de lucru legate de prelucrarea artistică a lemnului, oferind celor interesaţi informaţii legate de meşteşugul pe care-l practică.
 
Aceștia vor prezenta o serie de obiecte precum: cruci de mână, candele, troiţe miniaturale, lăzi de zestre, scaune, linguri, găvane, căuce, covate, sărăriţe, icoane de vatră sculptate în lemn, icoane pe sticlă cu rame decorate prin crestături.
 
Fero Egyed vine de la Oradea pentru a aduce la Constanța o serie de instrumente tradiționale pe care le lucrează cu măiestrie: tulnic, caval, buhai, drâmbă, corn. Pe tot parcursul manifestării, meșterul va întreține atmosfera, cântând la aceste instrumente.
 
Reprezentanta etniei tătare din Dobrogea, Epsen Memet, va imprima o notă exotică evenimentului, prezentând podoabe specifice ale acestei etnii, iar Dorina Baias de la Asociația „Cusături Dobrogene“ Constanța va veni cu podoabe pe care a brodat cu mărgele sau bumbac variate motive tradiționale. Elena Hariton din Constanța aduce piese de port pentru copii, păpuși din materiale textile, dar și podoabe ce au ca inspirație florile, adaugă sursa citată.

Citește și:


Spectacole în aer liber la Constanța, în cadrul Stagiunii Estivale

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Instanța a rămas în pronunțare Uniunea Democrată Tătară a dat în judecată Consiliul Județean Constanța!

28 Feb 2024 424

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 561

Declarații de avere Constanța Nicu Beca, auditor la Curtea de Conturi, avere și interese. Soția sa lucrează în CJC (DOCUMENTE)

27 Feb 2024 660

Firma secretarului general al UNTRR furnizează servicii RCA pentru Consiliul Județean Constanța (DOCUMENT)

27 Feb 2024 574

Consiliul Județean Constanța cumpără bonuri de combustibil. La ce valoare este estimat contractul?

26 Feb 2024 371

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 582

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1070

Ce notă a obținut la evaluarea anuală managerul de la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”(DOCUMENT)

22 Feb 2024 644

Consultare publică Consiliul Județean Constanța finanțează proiectele de tineret cu 500.000 lei!

22 Feb 2024 438

LIVE text Consiliul Județean Constanța, în ședință ordinară! Ce proiecte sunt pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 880

Ședință CJ Constanța Proiect de hotărâre privind preluarea bunului imobil drum județean DJ 383 de către CJ de la Primăria Techirghiol (DOCUMENT)

20 Feb 2024 1474

Se înființează Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ovidiu. Proiectul, pe ordinea de zi a CJ Constanța (DOCUMENT)

20 Feb 2024 414

Consiliul Județean Constanța cumpără servicii de asistență tehnică pentru proiectul de reabilitare a Bibiliotecii I.N. Roman

19 Feb 2024 353

Ședință CJ Constanța Iată ce instituții vor forma Echipa Intersectorială Locală în domeniul prevenirii și combaterii expolatării copiilor prin muncă (DOCUMENT)

18 Feb 2024 576

CJ Constanța avizează Planul anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul local al Unității Administrativ Teritoriale - municipiul Constanța

18 Feb 2024 563