Muzeul de Artă Constanța celebrează Ziua Mondială a Artei printr-un eveniment special


Muzeul de Artă Constanța celebrează Ziua Mondială a Artei – marcată anual la 15 aprilie, data de naștere a artistului renascentist de geniu Leonardo da Vinci  (1452–1519) – prin expoziția Față în față. Luna albă a artistei Anca Pașa Deaconu.

Expoziția continuă seria de evenimente pe care artista le-a organizat ca parte a cercetării sale doctorale la Universitatea de Arte București, precum proiectul Față în față la Muzeul de Artă Constanța (august 2022) și Față în față. Începuturi la galeria ARTA a U.A.P. Craiova (februarie 2023), în care a combinat cu rafinament și inteligență vizuală diverse medii de expresie: pictură, obiect, colaj, instalație, fotografie, video, performance., transmite un comunicat din partea Muzeului de Artă Constanța. 

<<Preocupată de conceptul de dualitate, exprimat prin binomul alb-negru – cu conotații simbolice legate de dihotomii: ziua și noaptea, lumina și întunericul, binele și răul – Anca Pașa Deaconu propune de această dată o amplă instalație site-specific, creată special pentru una dintre sălile dedicate expozițiilor temporare de la parterul Muzeului de Artă Constanța, însoțiță de un performance documentat filmic. Instalația consistă în cinci panouri de mari dimensiuni (două pe peretele frontal și trei suspendate de plafon), pictate în negru și parțial drapate în pânză neagră, sugerând un cer nocturn. Într-o primă secvență, bucăți din aceeași pânză se regăsesc răspândite pe jos, ca și când ar fi „picate” din cer.

Într-o a doua secvență, bucățile de pânză neagră de la sol dispar – cu excepția uneia singure, poziționate în mijlocul sălii – și sunt înlocuite cu mari sfere albe.

Pe pânza neagră centrală se află o sferă mai mică, iar în jurul ei sunt așezate în genunchi patru tinere costumate în alb (două perechi de fete gemene). Într-un fel de ritual magic, acestea încep să picteze cu mâinile sfera în alb, apoi trei dintre ele se ridică și înalță sfera albă până la nivelul panoului negru central, ținând-o în mâini ca pe un prețios trofeu, pentru a marca triumful Lunii albe.>>, a relatat istoricul și criticul de artă Eduard Andrei.

Anca Pașa Deaconu (n. 23 aprilie 1978, Cernavodă, jud. Constanța) este artist vizual și profesor de arte vizuale. Se exprimă în diverse medii: pictură, grafică, fotografie, colaj, artă video, instalație, obiect, performance., mai transmite sursa citată.

În perioada 2000-2006 a participat la realizarea mai multor ansambluri de artă monumentală (mozaic și pictură murală) pentru edificii laice și religioase.

Este licențiată a Universității „Ovidius” din Constanța, Secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative (2004). Deține o diplomă de masterat de la Universitatea Națională de Arte din București, Secția Pictură (2008) și în prezent este doctorandă la aceeași universitate. A avut opt expoziții personale și a participat la peste 50 de expoziții de grup. A fost distinsă cu mai multe premii, între care: Premiul Special al Juriului la Bienala „Ion Andreescu”, Buzău (2010) și Premiul pentru artă fotografică la Expoziția „Portret și Autoportret”, acordat de U.A.P.R. – filiala Iași (2022). Din 2005 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța 1.

     
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment caritabil la Constanța „Gala Luminilor” are loc, în acest weekend, la Muzeul de Artă

23 Apr 2024 555

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții populare în Postul Mare - „Sâmbăta Ursului”

20 Apr 2024 412

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 386

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 476

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 971

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 465

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 3201

Workshop la Muzeul de Artă Constanța dedicat Zilei Mondiale a Artei

12 Apr 2024 371

Vânătoare de comori cu tematica „Simboluri pascale” la Muzeul de Artă Populară Constanța

12 Apr 2024 391

Muzeul de Artă populară Constanța Tradiții populare legate de Postul Mare

11 Apr 2024 426

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” își prelungește perioada de vizitare

10 Apr 2024 578

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 942

Muzeul de Artă Populară Constanța Semnificația „Miezului Păresimilor”. Iată ce înseamnă

10 Apr 2024 467

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea atelierelor educaționale din cadrul proiectului „Tradiție în lut – În siajul artiștilor ceramiști”

06 Apr 2024 432

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 644