Muzeul de Artă Constanța este prezent la două expoziții de anvergură din București


Sursa foto: Faceboook/ Muzeul de Artă Constanța




 
  • La Palatul Dacia-România de pe Lipscani, Art Safari a deschis șase expoziții, care prezintă opere de mare valoare ale artei românești: „Muzeul secret”, curator: Lelia Rus Pîrvan, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Topalu; „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”, curator: Angelica Iacob, scenograf: Cosmin Florea, expoziție realizată cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Național de Artă al României; „Istoria României în 100 de portrete”, curator: Cornel Ilie, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român, cu un design de Diana Nicolaie ; „Atelierele Pangratti”, curator: Simona Vilău; „Grădinile palatului” – prima expoziție temporară a sezonului; „Alma Redlinger. Centenar”, expoziție organizată de Primăria Municipiului București prin Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, curator & design: Ștefan Simion și Irina Melița, arată Muzeul de Artă Constanța într-o postare pe pagina sa de Facebook.  
 
 
Potrivit sursei menționate, Muzeul de Artă Constanța este prezent la două dintre aceste expoziții. La Expoziția „Eustațiu Stoenescu. Potretistul aristocrației”, care va fi deschisă în perioada 8 martie – 28 iulie 2024, Muzeul de Artă Constanța participă cu două lucrări semnate de artistul care a fost apreciat drept unul dintre cei mai rafinați portretiști ai vremii.
 
Cea de-a doua expoziție, intitulată „Muzeul secret”, deschisă în perioada 8 martie – 26 mai 2024, face cunoscute publicului iubitor de artă 91 de capodopere, picturi și lucrări de grafică, semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Oscar Han, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Constantin Piliuță și mulți alții, punând în valoare una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică, colecția adăpostită de Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din comuna Topalu.
 
Colecția impresionantă a muzeului din Topalu a aparținut medicului Gheorghe Dinu Vintilă (1898–1978), apropiat al marilor artiști români, pe care el a donat-o, în memoria părinților, comunei sale natale Topalu, din județul Constanța. Așa a luat naștere, în anul 1960, Muzeul de Artă de la Topalu, numit „Dinu și Sevasta Vintilă”, în cinstea părinților medicului colecționar, amenajat în casa natală a acestuia, singura instituție de artă de acest fel din mediul rural din toată Europa.
 

„Proiectul „Muzeul Secret” s-a născut din dorința de a face cât mai vizibilă această comoară pe care noi, dobrogenii, o deținem grație generozității doctorului Vintilă și pe care ne dorim să o descopere și cei care nu au ajuns încă în comuna Topalu și la Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”. După numărul mare de vizitatori pe care l-a primit expoziția din București, încă din prima zi, cred că acest deziderat este posibil și aș dori să mulțumesc Consiliului Județean Constanța, prin reprezentantul său, președintele Mihai Lupu, Primăriei Comunei Topalu, Art Safari și tuturor colegilor mei care au dat o mână de ajutor la acest frumos proiect expozițional”, a declarat curatorul expoziției Lelia Rus-Pîrvan.


Citește și
Groaznica Judecată, într-o icoană pe sticlă de secol XIX, pictată la Gherla

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment caritabil la Constanța „Gala Luminilor” are loc, în acest weekend, la Muzeul de Artă

23 Apr 2024 554

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții populare în Postul Mare - „Sâmbăta Ursului”

20 Apr 2024 412

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 385

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 476

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 968

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 3190

Workshop la Muzeul de Artă Constanța dedicat Zilei Mondiale a Artei

12 Apr 2024 371

Vânătoare de comori cu tematica „Simboluri pascale” la Muzeul de Artă Populară Constanța

12 Apr 2024 391

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 942

Muzeul de Artă Populară Constanța Semnificația „Miezului Păresimilor”. Iată ce înseamnă

10 Apr 2024 467

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 644

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 504

„ART no limit”, expoziție internațională la Muzeul de Artă Constanța. Ce artiști expun pe simeze

01 Apr 2024 454

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 518

Muzeul de Artă Populară Constanța Ateliere de pedagogie muzeală cu tematica „Păpuși din fire colorate”

29 Mar 2024 517