Cultura

Regina Maria, cea mai iubită suverană a românilor

Astăzi se împlinesc 144 de ani de la nașterea celei mai iubite suverane a României, regina Maria.
Născută la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia, Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818–1881).

După o copilărie petrecută în mijlocul naturii din comitatul Kent, după vizite la Curtea ţarului, bunicul său, dar şi în Malta, unde a petrecut clipe frumoase împreună cu Principele George, viitorul Rege George al V-lea al Marii Britanii şi Irlandei, Maria a sosit în România în 1893, ca soţie a Principelui Moştenitor Ferdinand; urma să devină regină în 1914.

Inteligența, căldura și naturalețea ei au transformat-o repede într-o figură cuceritoare. La venirea în ţară, George Coşbuc îi închina o poezie în care îi ura să devină un „al doilea soare“ pentru România.
Curajoasă, elegantă, tenace și foarte devotată familiei și țării sale, viitoarea regină participă de la început la viaţa socială și culturală românească.
Pe timpul războiului, își însoțește soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare. Încurajează răniţii şi soldaţii, nu se teme de răni, de sărăcie, înfruntă gloanțele, epidemiile, tifosul exantematic sau gripa spaniolă. Este supranumită  „Mama răniţilor“ sau „Regina-soldat“ (chiar a fost desemnată comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori, care i-a purtat numele şi a cărui uniformă a îmbrăcat-o, fiind şi o iscusită călăreaţă).
Rolul său de sfătuitor al Regelui Ferdinand a atârnat greu în decizia acestuia de a intra în război împotriva patriei sale de origine, iar Regina a pledat cauza României în corespondenţa cu verii ei primari, Regele George al V-lea al Marii Britanii şi Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

După război, Regina este unul dintre cei mai buni emisari pe lângă puterile victorioase, spre a obţine recunoaşterea visului istoric al românilor: România Mare. Ea vizitează Franţa şi Marea Britanie, pentru a pleda cauza ţării la Conferinţa de Pace de la Paris. De asemenea, în 1926, face o vizită memorabilă în America, unde este primită de președinte la Casa Albă și i se înmânează cheia orașului New York.
Deşi neoficiale, vizitele Reginei aduc multă simpatie cauzei româneşti.
După moartea lui Ferdinand I, în 1927, Maria a României îşi consacră toată energia bunului mers al ţării, sub domnia nepotului său, Regele-copil Mihai. Alături de Principesa-mamă Elena, ea îl însoţeşte pe noul Rege în toate împrejurările, ocrotind copilăria celui chemat prea devreme să ia locul bunicului. Este profund rănită de atitudinea fiului său celui mare, Carol, care prin excesele din viaţa personală pune în pericol dinastia şi ţara.

Suverana României este autoarea multor pagini de memorialistică, scrie de asemenea literatură pentru copii, poeme, povestiri sau romane. Povestea vieţii mele, cartea sa de memorii, a avut un mare succes în Marea Britanie, Regina fiind prima femeie invitată să prezideze un dineu al Fondului Literar Regal. Volumul a fost reeditat și în zilele noastre, în România și în Franța.
Pe lângă volumele publicate, Regina Maria a fost în permanenţă prezentă în presa românească şi internaţională, cu articole, interviuri sau montaje fotografice. Multe dintre nuvele i-au fost adaptate pentru teatru, balet, film, radio şi televiziune. A ţinut şi un jurnal, care însumează aproximativ 100 de caiete, şi a lăsat numeroase manuscrise.

Un reportaj al suveranei este publicat și în „Analele Dobrogei“, anul 9, vol. 2, 1928, un valoros document, prezent în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța – putem citi aici o impresionantă mărturie a Reginei Maria despre momentul în care a descoperit Coasta de Argint a Balcicului, locul de care s-a simțit atât de legată și unde și-a dorit să-i rămână inima după trecerea în neființă.
Mamă a şase copii - Principele Carol, Principesele Elisabeta şi Mărioara, Principele Nicolae, Principesa Ileana şi Principele Mircea - Regina Maria s-a stins din viață la 18 iulie 1938, la Sinaia, în vârstă de şaizeci şi doi de ani, fiind condusă pe ultimul drum, către Curtea de Argeş, de mulţimi de români îndurerați, care i-au prezentat ultimul onor Reginei lor iubite.
 
Sursa foto:
Captura Youtube/TVR
 
Citește și:

#citeșteDobrogea Regina Maria descoperind Balcicul. Un reportaj al suveranei publicat în „Analele Dobrogei“ (galerie foto)
 
Vâlcea. Expoziţie dedicată Reginei Maria, deschisă la Muzeul Judeţean. Ce obiecte pot admira vizitatorii

Sătui de batjocură, jurnaliștii de la Info Sud-Est lansează expoziția-manifest „Palatul Reginei“


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Filmul „Maria, Regina României”, o evocare a unui personaj istoric fermecător

16 Nov 2019 1582

LIVE TEXT Colegiu Prefectural Festiv Comun. Reprezentanți din toată regiunea sărbătoresc Ziua Dobrogei (galerie foto)

15 Nov 2019 884

Parcul de la Casa de Cultură poartă de acum numele “Parcul Regina Maria” (galerie foto)

07 Nov 2019 777

#DobrogeaDigitală Regina Maria și Principesa Ileana, surprinse la Balcic, în imagini rare oferite de academicianul dobrogean Orest Tafrali (galerie foto)

05 Nov 2019 1085

Eveniment rutier grav în Constanța, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu

01 Nov 2019 4236

Seară de gală la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski, în onoarea celor mai talentați tineri pianiști

31 Oct 2019 985

Ordine suplimentară de zi, la şedinţa Consiliului local al municipiului Constanţa Un proiect ce vizează schimbarea numelui parcului situat în zona Casei de Cultură a Sindicatelor

28 Oct 2019 811

MApN, întâlnire cu structurile asociative ale personalului militar în activitate, rezervă, retragere și ale veteranilor de război

24 Oct 2019 520

UPDATE Regina-Mamă Elena, reînhumată astăzi, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş

19 Oct 2019 590

Vâlcea. Expoziţie dedicată Reginei Maria, deschisă la Muzeul Judeţean. Ce obiecte pot admira vizitatorii

18 Oct 2019 552

UPDATE Regina-Mamă Elena, repatriată astăzi. Programul complet al ceremoniei

18 Oct 2019 521

#DobrogeaDigitală Regele Carol I, la inaugurarea lucrărilor de construire a Portului Constanța - „Am pus astăzi piatra de temelie a acestei însemnate lucrări“

16 Oct 2019 780

Știati că... Pe 12 octombrie 1894 se năștea regina Elisabeta a Greciei, fiica regelui Ferdinand

12 Oct 2019 153

Lansare editorială de excepție la Colegiul de Arte din Constanța Celebra soprană Marina Krilovici, „eroina“ cărții scrise de Alice Năstase Buciuta

07 Oct 2019 560

Regina-mamă Elena a României, reînhumată alături de regele Mihai I. Programul ceremoniei

06 Oct 2019 1437