Stela Cocârlea, la a 65-a aniversare. Constanța, locul desăvârșirii profesionale a balerinei

  • Născută Costioaie, viitoarea balerină și coregrafă a venit pe lume într-o zi de 2 noiembrie 1958, la Târgu Frumos, județul Iași
  • În decursul anilor, Stela Cocârlea a fost distribuită în spectacolele: „Lacul lebedelor”, „Mandarinul miraculos”, „Miorița”, „Carmen”, „Giselle”, „Spărgătorul de nuci”, „Bayadera”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Cenușăreasa”, „La piață”, „Priculiciul”, „Coppelia”, „Romeo și Julieta”, „Oedip”, „Motanul încălțat”, „Crăiasa zăpezii”, „Șeherezada”, „Casa Bernardei Alba”, „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Don Quijote”, „Pinocchio” etc.
  • Cariera ei la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța a început în anul 1978 și s-a încheiat în 2001
 
Născută Costioaie, viitoarea balerină și coregrafă a venit pe lume într-o zi de 2 noiembrie 1958, la Târgu Frumos, județul Iași.
 
Cele 12 clase au fost finalizate în anul 1977, când a absolvit Liceul de Coregrafie din Cluj – Napoca.
 
A urmat mutarea la București, sinonimă cu întâlnirea lui Oleg Danovski, cel care i-a împărtășit Stelei Cocârlea planurile sale de a pune bazele unei companii de balet la Constanța. Astfel, balerina a ajuns la viitorul Teatru Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, făcând parte dintr-o companie de 20 de balerini.
 
În decursul anilor, Stela Cocârlea a fost distribuită în spectacolele: „Lacul lebedelor”, „Mandarinul miraculos”, „Miorița”, „Carmen”, „Giselle”, „Spărgătorul de nuci”, „Bayadera”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Cenușăreasa”, „La piață”, „Priculiciul”, „Coppelia”, „Romeo și Julieta”, „Oedip”, „Motanul încălțat”, „Crăiasa zăpezii”, „Șeherezada”, „Casa Bernardei Alba”, „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Don Quijote”, „Pinocchio” etc.
 
Cariera ei la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța a început în anul 1978 și s-a încheiat în 2001, când, cu ajutorul impresarului Joachim Landgraf a ajuns în Germania. Acolo, Stela Cocârlea a dansat și scris numeroase eseuri despre tehnicile din balet și lucrul din spatele scenei, vreme de șase ani.
 
După întoarcerea în țară, Stela Cocârlea și-a descoperit o nouă pasiune, anume coregrafia. A experimentat dansul modern alături de Adina Cezar și Gigi Căciuleanu, căruia i-a fost și asistent coregraf în spectacolele „Mozartissimo” și „Requiem”.
 
Ulterior, ea a activat în calitate de coregraf la Școala de dans de la Busto Garolfo (Milano), unde și-a învățat elevele să iubească ritmurile populare românești.
 
Stela Cocârlea a coordonat proiecte de mișcare creativă, a publicat poezii, eseuri și articole despre dans, iar în 2008 a editat volumul biografic „Jazz Road”, inspirat din viața unei mari legende a jazz-ului american, Washington Rucker.

 
În anul 2013, ea s-a implicat într-un proiect ambițios, anume deschiderea unei școli de dans în Kuweit.
 

Stela Cocârlea s-a numărat printre laureatele evenimentului organizat de ZIUA de Constanța în anul 2018, „Incredibila memorie a teatrului constănțean”. Ea a fost distinsă cu medalia „Jean Ionescu” din partea ziarului, dar și cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean Constanța și scrisoarea de mulțumire din partea Primăriei Municipiului Constanța.
 
Citește și:
Stela Cocârlea, maestra valențelor culturale și a combinării artelor

La mulți ani, Stela Cocârlea!

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La mulți ani, Stela Cocârlea!

02 Nov 2021 2189

#citeșteDobrogea Stela Cocârlea, veșnic tânără, chiar și în postura sa de bunică fericită

02 Nov 2020 4161

Stela Cocârlea, maestra valențelor culturale și a combinării artelor

02 Nov 2019 3781

Corespondență din Kuweit Premieră în cariera coregrafei Stela Cocârlea (galerie foto+document)

15 Jul 2019 3392

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Stela Cocârlea

02 Jul 2018 2985

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXlX) (galerie foto)

06 Feb 2017 5134

PROGRAM SPECTACOLE

11 May 2015 1687

TEATRUL DE STAT CONSTANŢA - PROGRAM SPECTACOLE

27 May 2014 1671