Stela Cocârlea, maestra valențelor culturale și a combinării artelor


Astăzi, coregrafa Stela Cocârlea împlinește 61 de ani. A venit pe lume la 1 noiembrie 1958, în Târgu Frumos, județul Iași, și și-a descoperit dragostea pentru dans încă din primii ani de viață.


A urmat Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, iar după absolvire a înfruntat curajos capitala. Acolo a avut loc întâlnirea providențială cu maestrul Oleg Danosvki, ce i-a împărtășit planurile sale de a deschide o companie de balet la Constanţa. Așa a ajuns tânăra balerină în orașul de la malul mării, împreună cu ceilalți 19 balerini care au fondat compania ce avea să poarte numele mentorului și directorului său.
Danovski a pus în scenă, începând cu 1979, o serie de spectacole memorabile, unde Stela Cocârlea a strălucit ca solistă: „Lacul Lebedelor“, „Spărgătorul de nuci“,Cocoşatul de la Notre-Dame“, „Bayadera“, „Crăiasa Zăpezii“, „Mandarinul miraculos“, „La piaţă“, „Priculiciul“, „Rapsodia română“, „Coppellia“, „Cenuşăreasa“, „Romeo şi Julieta“, „Giselle“ şi „Frumoasa din pădurea adormită“.


A rămas fidelă companiei până în anul 2001, când, cu sprijinul impresarului Joachim Landgraf, a ajuns în Germania, unde, timp de șase ani, a dansat şi a scris numeroase eseuri despre tehnicile din balet şi lucrul din spatele scenei.


Întoarsă în ţară, deși iubitoare a baletului clasic, a experimentat dansul modern, cu Adina Cezar („Endless day“) și Gigi Căciuleanu, căruia i-a fost și asistent coregraf, în spectacolele „Mozartissimo“ şi „Requiem“.
A activat apoi în calitate de coregraf la Şcoala de dans de la Busto Garolfo (Milano), unde și-a învățat elevele să iubească ritmurile populare românești. În anul 2013, s-a angajat într-un proiect inedit și provocator, acela de a crea o școală de balet în Kuweit, unde a devenit managerul unui centru de artă.


În calitate de coregraf, creația Stelei Cocârlea s-a făcut remarcată prin autenticitate și talentul de a exploata cele mai diverse arte și valenţe interculturale. A pus în scenă, într-o viziune proprie care i-a adus multe elogii, balete clasice precum GiselleMandarinul Miraculos, Spărgatorul de Nuci sau Romeo și Julieta, dar și performance-uri găzduite de Muzeul de Artă, unde a avut libertatea de a-și transforma ideile în mişcare.



Pe lângă neobosita activitate coregrafică, Stela Cocârlea a coordonat proiecte de mişcare creativă, a publicat poezii, eseuri şi articole despre dans, iar în anul 2008 a editat volumul biografic „Jazz Road“, inspirat din viaţa unei mari legende a jazz-ului american, Washington Rucker. Este, de asemenea, un pedagog entuziast și creativ, pe care studenții de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius o prețuiesc și o urmează.  

 
Între artiștii constănțeni sărbătoriți cu prilejul evenimentului organizat de ZIUA de Constanța - „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, s-a numărat și Stela Cocârlea, care a fost răsplătită cu medalia „Jean Ionescu” și placheta CJC #RespectTeatru, pentru remarcabila sa activitate ca balerin, coregraf și om de artă.


Sursa foto: Facebook/Stela Cocârlea
 
#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Stela Cocârlea
 

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXlX) (galerie foto)
 

Corespondență din Kuweit: Premieră în cariera coregrafei Stela Cocârlea (galerie foto+document)
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stela Cocârlea, la a 65-a aniversare. Constanța, locul desăvârșirii profesionale a balerinei

01 Nov 2023 1311

La mulți ani, Stela Cocârlea!

02 Nov 2021 2189

#citeșteDobrogea Stela Cocârlea, veșnic tânără, chiar și în postura sa de bunică fericită

02 Nov 2020 4159

Corespondență din Kuweit Premieră în cariera coregrafei Stela Cocârlea (galerie foto+document)

15 Jul 2019 3390

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Stela Cocârlea

02 Jul 2018 2985

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXlX) (galerie foto)

06 Feb 2017 5133

PROGRAM SPECTACOLE

11 May 2015 1686

TEATRUL DE STAT CONSTANŢA - PROGRAM SPECTACOLE

27 May 2014 1671