Vernisajul expoziției „Body Parts“ a artistului Dumitru Gorzo, la Muzeul de Artă Constanța (galerie foto+video)

  •  Vernisajul artistului Dumitru Gorzo s a deschis astăzi pentru publicul larg. La etajul al III lea al Muzeului de Artă Constanța, picturile adunate sub numele "Body Parts" pot fi admirate în perioada 28.10.2021 - 30.12.2021.
  • Dumitru Gorzo s-a născut la Ieud, în inima tradiției maramureșene.
  • A avut acces direct, din copilărie, la cele mai autentice meșteșuguri și îndeletniciri țărănești și la cele mai conservatoare obiceiuri și credințe românești pe care și le-a însușit automat, ca pe o datorie și un reflex existențial. 
Vernisajul artistului Dumitru Gorzo s a deschis astăzi pentru publicul larg. La etajul al III lea al Muzeului de Artă Constanța, picturile adunate sub numele "Body Parts" pot fi admirate în perioada 28.10.2021 - 30.12.2021.

Zeci de oameni s-au adunat sa admire vernisajul. De la copii la bătrâni, arta nu are vârstă.

 Lelia Rus, director Muzeul de Artă Constanța: Este o expoziție puțin mai altfel, cred că va veți putea împrieteni cu spiritul său ludic.

Erwin Kessler, curator: Acest vernisaj este o conservă Gorzo fără oase, cu ceva carne. Expune concomitent în 3-4 locuri. A început la Reșița în vara, acum suntem la Constanța și va continua ani de zile acolo unde va fi dorit.

În această expoziție am ales lucrări din medii diferite: traforajele pe lemn care au 12 ani, expuse doar o data la București,  o serie noua, făcută acum câteva luni pe folie ... ca niște abțibilduri, ca în pictura pe sticlă tradițională. Și mai sunt desenele din ciment și cărbune pe foaie. 

Gorzo și-a propus un misionarism fără limite, în interiorul țării sale, în fiecare oraș dispus să îi etaleze discursul său zăngănitor, prin care vechiul și noul, convențiile și nonconformismul, voioșenia și impertinența fac front comun pentru a crea o platformă pe care să scapere, strălucitoare și tonice, artificiile meșteșugului său care îmbină plăcerea estetică cea mai colorată cu umorul cel mai negru.

Despre Dumitru Gorzo 

Dumitru Gorzo s-a născut la Ieud, în inima tradiției maramureșene. A avut acces direct, din copilărie, la cele mai autentice meșteșuguri și îndeletniciri țărănești și la cele mai conservatoare obiceiuri și credințe românești pe care și le-a însușit automat, ca pe o datorie și un reflex existențial.

Dar apoi a studiat pictura la București, fiind unul dintre fondatorii celei mai nonconvenționale și descreierate grupări artistice de după 1989, ,,Rostopasca’’ (1998-2002).

În fruntea colegilor săi, Gorzo a luat în tărbacă nu doar stereotipurile și conformismele culturale și sociale din preajma trecerii în mileniul actual, ci și reflexele și ticurile artistice cultivate în școala de artă.

A inventat un vocabular propriu, presărat cu injurii vizuale și ghionturi politice, o iconografie proprie, îndesată cu țărani arhaici descentrați în mitologii urbane și femei masive supra-dotate genital și eviscerate emoțional, dar și un registru tehnic special, în care proliferează desenele și picturile cu noroi, ipsos, aracet și ciment, pe tot felul de table și fiare sau pe folii și plasticuri industriale.


Temele și tehnica, atitudinea și (de ce nu?) spiritualitatea lucrărilor sale induc o rabatare subită a derizoriului aparent către abisuri mentale insondabile. Acest contrast între parada artistică cea mai opulentă și vehementă și dubiul mental omniprezent caracterizează producția sa voit excesivă. Totul pe un fundal de veselie cromatică și morfologică dusă către excesul carnavalesc, hohotitor, dar mereu tăios.

După copilăria maramureșeană și tinerețea bucureșteană, Gorzo s-a lansat, de peste 10 ani, într-o experiență newyorkeză.

Maramureșan în Manhattan (sau prin preajmă), Gorzo a rămas un deteritorializat și s-a bazat mereu, în navigarea sa, pe pluta de artă pe care și-a făurit-o singur, pe maldărul de personaje hlizite și spintecate, familiare lui. La fel de (ne)integrat în New York ca și în București, Gorzo a continuat să facă ceea ce știa mai bine – să aducă meșteșugul și priceperea manuală originară, marmamureșeană, alături de vocația iconoclastă și nonconformistă proprie, să prolifereze lucrări arătoase care să profereze sensuri bățoase.

Din această serie de proliferări locale face parte și expoziția de la Muzeul de Artă din Constanța, repectiv dintr-o serie de expoziții muzeale începută în vara anului acesta la Reșița.

Gorzo și-a propus un misionarism fără limite, în interiorul țării sale, în fiecare oraș dispus să îi etaleze discursul său zăngănitor, prin care vechiul și noul, convențiile și nonconformismul, voioșenia și impertinența fac front comun pentru a crea o platformă pe care să scapere, strălucitoare și tonice, artificiile meșteșugului său care îmbină plăcerea estetică cea mai colorată cu umorul cel mai negru.

Curator: Erwin Kessler

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment caritabil la Constanța „Gala Luminilor” are loc, în acest weekend, la Muzeul de Artă

23 Apr 2024 532

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții populare în Postul Mare - „Sâmbăta Ursului”

20 Apr 2024 401

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 376

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 472

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 926

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 2986

Workshop la Muzeul de Artă Constanța dedicat Zilei Mondiale a Artei

12 Apr 2024 370

Vânătoare de comori cu tematica „Simboluri pascale” la Muzeul de Artă Populară Constanța

12 Apr 2024 389

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 894

Muzeul de Artă Populară Constanța Semnificația „Miezului Păresimilor”. Iată ce înseamnă

10 Apr 2024 465

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 641

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 502

„ART no limit”, expoziție internațională la Muzeul de Artă Constanța. Ce artiști expun pe simeze

01 Apr 2024 447

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 516

Muzeul de Artă Populară Constanța Ateliere de pedagogie muzeală cu tematica „Păpuși din fire colorate”

29 Mar 2024 515