"Ziua Holocaustului" comemorata la MINAC

1191955193.jpg

In Romania, momentul este marcat din 2004, printr-o hotarare de Guvern, la propunerea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta a comemorat, ieri, in aula Adrian Radulescu, "Ziua holocaustului". La manifestare au luat parte, pe langa cei cativa membri ai comunitatii evreiesti si elevi de la Colegiul Pedagogic Constantin Bratescu, care au optat pentru o lectie de istorie in afara banalelor sali de clase. Prefectul Danut Culetu le-a vorbit adolescentilor despre modelul cultural interetnic dobrogean. El i-a indemnat sa protejeze si sa valorifice valorile umanitatii si sa invete din trecut, pentru ca istoria sa nu se mai repete. Cuvantul inainte al prefectului a fost urmat de un moment de reculegere. Muzeograful Lavinia Gheorghe a evocat momentul in care, in copilarie , desi crestina se ducea la templul iudaic si si-a exprimat regretul ca in acest moment lacasul de cult sta sa cada. Manifestarea s-a bucurat de prezenta profesorului universitar dr. Carol Fridman, presedinte al Comunitatii Evreilor din Romania, care a tinut sa precizeze ca responsabilitatea pentru ororile nazismului ii revine Germaniei acelei epoci. Drd. Florin Stan de la Muzeul Marinei Romane a prezentat publicului o serie de lucrari care au ca tema problema evreilor si prin comunicarea " Dovezi ale tragediei evreilor din Romania reflectate in documente de arhiva", a dus in plin plan marturii inedite din lagarele de concentrare. Directorul Directiei Judetene Constanta a Arhivelor Nationale, dr. Virgil Coman a sustinut lucrarea " Informatii inedite in arhivele constantene privind evreii in cel de-al Doilea Razboi Mondial". Consilierul DJCCPCN, dr. Marian Zidaru a oferit informatii despre "Luptatorii antifascisti evrei parasutati in Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial". Manifestarea a fost organizata de catre institutia gazda, Directia Judeteana Constanta a Arhivelor Nationale si Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Constanta. In Romania, Ziua Holocaustului este marcata din 2004, printr-o hotarare de Guvern, la propunerea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului. 9 octombrie 1941 reprezinta momentul in care a inceput deportarea evreilor din Bucovina de Sud, teritoriu aflat in acel moment sub administratia romaneasca.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 672

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 564

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 725

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 986

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1305

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1578

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 980

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 769

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 613

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 819

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 690

Oportunități de investiții norvegiene la Constanța

23 Apr 2024 588

Decizia lui Horia Constantinescu de a demisiona din funcţia de preşedinte al ANPC, în Monitorul Oficial

22 Apr 2024 1016

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 618

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 745