Avocați, inventatori, profesori, preoți Arhiepiscopia Tomisului, la judecată cu autoritățile competente anti-Covid. Cine „face scut“ în jurul înaltului ierarh

  • Cazul a fost înregistrat pe data de 18 noiembrie 2020, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.
  • Arhiepiscopia, împreună cu alți reclamanți, au dat în judecată Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța prin Prefect, Prefectura Județului Constanța prin Prefect, pe Prefectul Județului Constanța, dar și Inspectoratul pentru Situații Dobrogea.
  • Printre reclamanți, alături de Arhiepiscopia Tomisului, se numără inventatori de renume, avocați, profesori, dar și preoți.
  • „Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! (...) Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care nu au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători“, afirma ÎPS Teodosie în cadrul unui interviu transmis pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, citat de agențiile de presă pe 14 noiembrie 2020.
  • Avocata Diana Iovanovici Șoșoacă, reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul este, într-adevăr, despre pelerinajul la peștera Sfântului Andrei.
Dosar cu greutate pe rolul instanțelor din Constanța. Magistrații Tribunalului Constanța au fost chemați să împartă dreptatea între Arhiepiscopia Tomisului, alături de susțințătorii săi, pe de o parte, și autoritățile județene competente în măsurile anti-Covid, de partea cealaltă.
 
Cazul a fost înregistrat pe data de 18 noiembrie 2020, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța și are ca obiect „anulare act administrativ suspendare executare act administrativ“. În acest moment, dosarul se află în etapa procedurii prealabile primului termen de judecată.
 

Prefectul, ISU și CJSU chemați în instanță

 
Potrivit informațiilor oficiale, în calitate de reclamant, Arhiepiscopia Tomisului, condusă de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, este reprezentată în proces de avocatul Diana Iovanovici Șoșoacă, aceasta fiind, tototdată, și reclamant în prezenta cauză.
 
Arhiepiscopia, împreună cu alți reclamanți, au dat în judecată Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța prin Prefect, Prefectura Județului Constanța prin Prefect, pe Prefectul Județului Constanța, dar și Inspectoratul pentru Situații Dobrogea.
 

„Este un drept constituțional“

 
Așa cum am precizat, se solicită anularea unui act administrativ, dar și suspendarea executării acestuia, până la soluționarea cererii privind anularea sa.
 
Reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces, dar și reclamant în dosar este, așa cum am precizat anterior, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă.
 
Contactată telefonic, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă a declarat pentru ZIUA de Constanța că dosarul are legătură cu pelerinajul la peștera Sfântului Andrei.
 
„Este vorba despre Hotărârea CJSU Constanța nr. 72, din 10 noiembrie 2020 (...) Oricum se va ține pelerinajul de la  Sfântul Andrei pentru că este un drept constituțional, conform art. 29, care nu poate fi restrâns în niciun mod, deci nu are incidență art. 53 – conform art. 53 se restrâng drepturi și libertăți în anumite situații, prin lege. Articolul 29 din Constituție, cu privire la dreptul religios și la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent, poate să fie și război“, a precizat reprezentantul legal al Arhiepiscopiei Tomisului în acest proces.
 

Ce prevede actul contestat

 

Amintim, prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 72 din 10 noiembrie 2020, s-a constat încadrarea județului Constanța în limita de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori și s-au luat o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19.
 
Printre aceste măsuri se numără și faptul că „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaj religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate“.

 
De asemenea, prin același document, „se interzice participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități“.
 
Totodată, „se interzice efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități“.
 

Inventatori, avocați, profesori – reclamanți alături de Arhiepiscopie

 
Alți reclamanți sunt Florian Colgeac, Dorina Colceag, Mircia Chelaru, inventatorul Iuliean Horneț, Doru Dinu Pavel Glăvan, avocatul Gheorghe Gabriel Căcescu, din Baroul Iași, avocata Iulia Adalmina Medeleanu, din Baroul Vaslui.
 
De asemenea, calitatea de reclamanți în acest proces, alături de Arhiepiscopia Tomisului, o mai au profesor Adalmina Ungureanu, Silvestru Dumitru Șoșoacă, Dumitru Silvestru Șoșoacă, părintele Nicolae Dale, Florentina Dale, Ramona Mance, Liana Neag, Rafila Neag, Cristian Nicolae Bucuroiu, Grațiela Gheorghina Botezatu.
 

„Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei?“

 
Este de amintit faptul că, în cadrul unui interviu transmis pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, și citat în data de 14 noiembrie 2020 de agențiile de presă, ÎPS Teodosie a precizat că este deja în căutare de avocați în contextul eventualelor restricții ce ar putea exista la pelerinajul de Sfântul Andrei, din data de 30 noiembrie 2020.
 
„Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși pentru că nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră strămoșească spirituală. Vom ține toate regulile. Este un loc atât de larg acolo“, a afirmat ÎPS Teodosie cu ocazia respectivă, citat de Mediafax.
 
„Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toți românii. Este cu adevărat apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea, sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară“, este declarația înaltului prelat.
 
Totodată, acesta a precizat că trebuie să ne susținem „drepturile noastre de închinători“.
 
„Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care nu au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători“, a mai precizat arhiepiscopul Tomisului, potrivit sursei citate.
 
Iată că, la doar patru zile de la aceste declarații, la Tribunalul Constanța a fost înregistrată acțiunea intentată de Arhiepiscopia Tomisului autorităților județene ce au competențe în stabilirea și punerea în aplicare a măsurilor anti-Covid.
 
Conform legislației în vigoare, următorul pas în procesul deschis de Arhiepiscopia Tomisului este stabilirea primului termen de judecată și citarea părților din proces la data stabilită, pârâții urmând să primească și o copie a solicitărilor transmise de avocații Arhiepiscopiei și ai susținătorilor acestora.
 
Citește și:

Procesul pentru Sfânta împărtășanie continuă, la Judecătoria Constanța

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a ajuns și aici Arhiepiscopia Tomisului așteaptă verdictul Judecătoriei Constanța pentru sfânta împărtășanie

20 Jan 2021 1340

Sărbătoare în Arhiepiscopia Tomisului. Astăzi este prăznuit Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare

11 Jan 2021 1216

Decizia nu este definitivă Arhiepiscopia Tomisului, obligată să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la Așezământul Monahal Sfânta Treime Constanța

09 Jan 2021 1159

Plângere penală împotriva Arhiepiscopului Tomisului, după slujba de Bobotează. Ce spune Arhiepiscopia

07 Jan 2021 1609

„Apa sfințită va combate și bolile!“ Cum a fost la Bobotează, la Constanța. De la un cap la altul

07 Jan 2021 3156

La ce ora începe, azi, slujba la Catedrală Praznicul Botezului Domnului în Arhiepiscopia Tomisului. Programul arhiepiscopului

05 Jan 2021 1044

Pregătiri pentru Bobotează, la Constanța (LIVE)

04 Jan 2021 1027

„Proceduri care se exclud reciproc“ De ce au refuzat judecătorii din Constanța pelerinajul de Sfântul Andrei

01 Jan 2021 1665

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului – „Bucuria, lumina și dragostea să vă fie razele în care să se scalde sufletele voastre”

31 Dec 2020 1179

Sfânta împărtășanie, în atenția magistraților de la Judecătoria Constanța

29 Dec 2020 2182

Programul Arhiepiscopului Tomisului în zilele de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, și Sfântul Ștefan

25 Dec 2020 986

Mesajul de Crăciun al ierarhului Tomisului, ÎPS Teodosie. „Să ne dăruim unii altora dragostea noastră”

24 Dec 2020 831

ÎPS Teodosie - „Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor“ Proces pentru intrarea în biserică, la Tribunalul Constanța. Judecătorul a vrut să se abțină

21 Dec 2020 2381

#citeșteDobrogea 88 de ani de la nașterea fostului episcop vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos, Epifanie Norocel

14 Dec 2020 2280

„Lucrări realizate fără autorizație de construire“ Arhiepiscopia Tomisului nu renunță la Biserica Izvorul Tămăduirii, din Tomis Nord

11 Dec 2020 1717