Ce este oxigenul medicinal? Cum se produce și cu ce firme au încheiat spitalele constănțene contracte

  • Oxigenul este un atom, cu simbolul O, numărul atomic 8 și masa atomică 15.999
  • Oxigenul medicinal, folosit în tratamente, are o puritate ridicată și este distribuit de câteva firme specializate
  • Este folosit în mai multe situații pentru a salva și trata pacienții, nu doar la COVID-19

În spațiul public, au apărut fel și fel de supoziții cu privire la oxigenul care este folosit în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19. Odată ce saturația de oxigen scade din sânge, apar mari dificultăți în respirația pacienților și se ajunge să fie folosită fie masca de oxigen, fie intubarea.

Și, totuși, au existat proteste ale pacienților care refuzau tratamentul de oxigen crezând că poate să sfârșească. Fel și fel de teorii au apărut că de fapt nu este oxigen sau că este folosit un oxigen de proastă calitate. Totuși, societățile din România care se ocupă de producția și livrarea oxigenului medicinal prezintă o calitate superioară a compusului.


Ce este oxigenul?

Oxigenul este un atom, cu simbolul O, numărul atomic 8 și masa atomică 15.999. În natură, molecula combină oxigenul într-o legătură dublă și apare ca elementul chimic O2. Acesta a fost descoperit în secolul 18 de Joseph Priestly, Antoine Lavoisier și Carl Wilhelm Scheel. Oxigenul este baza vieții biologice pe Pământ. Oxigenul este un non-metal cu oxidare rapidă care formează rapid oxizi cu alte elemente și compuși într-o reacție exotermică. Aerul atmosferic, constă în 20,8% oxigen, 78% azot și alte gaze nobile (Argon, Heliu, Neon și Xenon).


Oxigenul folosit în medicină

Oxigenul medicinal comprimat este un gaz medicinal comprimat, sub presiune și se utilizează în următoarele situații:
- Hipoxemie determinată de insuficienţă respiratorie din diverse etiologii: infarct miocardic, boli pulmonare acute, embolie pulmonară, tineri cu status astmaticus, boli pulmonare obstructive cronice ȋn timpul exacerbărilor infecţioase, supradozaj cu medicamente care deprimă centrul respirator, traumatisme ale muşchilor şi oaselor sau traumatisme craniene;
- Adjuvant ȋn hipoxie din şoc sau din afecţiuni ȋnsoţite de scăderea capacităţii de transport a hemoglobinei (anemie severă);
- Intoxicaţie cu monoxid de carbon, cianuri, diclormetan;
- Adjuvant ȋn ischemie tisulară locală (ischemie miocardică, ischemie cerebrală, ischemie periferică prin ocluzie vasculară);
- Solvent pentru anestezice inhalatorii volatile sau gazoase;

Oxigenul hiperbar (3 atmosfere) are ca indicaţii terapeutice:
- boala de decompresiune (boala scafandrilor);
- embolie gazoasă;
- gangrena gazoasă;

- creşte efectul radioterapiei ȋn cazul tumorilor de la nivelul gâtului, extremităţii utero-cervicale şi cefalice.
 

Cu ce firme au semnat spitalele constănțene

Conform protalului de atribuiri al licitațiilor publice, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța a atribuit un contract, pe 29 decembrie 2020, cu societatea Messer Romania Gaz SRL din București pentru achiziția de oxigen medicinal lichefiat și îmbuteliat. Valoarea acordului cadru este de 4.718.784 lei.

Tot cu Messer Romania Gaz SRL a încheiat contract și Spitalul Clinic Județean Constanța, la data de 4 ianuarie 2021. 523.900 lei este valoarea finală a contractului.

Spitalul Municipal Medgidia a semnat pe 11 ianuarie un contract cu SIAD România, pentru 210.000 lei pentru furnizare oxigen medicinal lichefiat pentru COVID-19.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța cumpără oxigen medical lichid. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

06 Mar 2024 736

„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” O nouă viață pentru Palatul Copiilor din Constanța

03 Mar 2024 672

Primăria Constanța „Cetățenii din municipiu, invitați să se implice în activitățile de regenerare urbană a Palatului Copiilor”

15 Feb 2024 694

Drumuri Județene Constanța Peste 120 de persoane și zeci de utilaje au acționat pe drumurile județene

26 Nov 2023 1611

Licitația pentru creșterea siguranței pacienților Spitalului municipal Medgidia a fost anulată. Vezi de ce

01 Nov 2023 797

Licitația de furnizarea oxigen medicinal îmbuteliat organizată de SAJ Constanța, contestată la CNSC. Ce măsuri au fost dictate?

17 Aug 2023 689

UPDATE Salvatorii intervin pentru salvarea unei persoane în larg, în dreptul plajei Nomad din Corbu (FOTO+VIDEO)

22 Jul 2023 2050

Locuință din Valu lui Traian, cuprinsă de flăcări!

20 Jul 2023 1084

Ghenele de gunoi vor fi reparate iar locurile de joacă vor fi amplasate începând cu luna iunie Zona reabilitată din cartierul Inel II va beneficia de iluminat LED și camere de supraveghere!

06 May 2023 1448

În zona Inel II -Marvimex au fost plantați aproximativ 3.000 de arbori și arbuști

25 Apr 2023 913

Trei firme și-au adjudecat contracte cu Spitalul Militar Constanța, în cadrul unor licitații (DOCUMENTE)

22 Apr 2023 1641

Prima mini-pădure urbană din Constanța a fost plantată în zona Marvimex, Inel 2

03 Apr 2023 790

Parteneriat Primăria Constanța - Inspectoratul Școlar Județean pentru programul “Natură Urbană - Oxigen pentru Constanța"

16 Mar 2023 1091

Spitalul Județean Constanța, acord-cadru cu o firmă care l-a dat în judecată. Negociere fără publicare prealabilă, din cauza absenței concurenței pentru motive tehnice

23 Jan 2023 2855

Imagini impresionante Cum au salvat pompierii constănțeni un câine, în urma unui incendiu izbucnit într-un apartament(VIDEO)

07 Jan 2023 2421