Deschidere editie

Cercetat încă de DNA, George Papari revine în februarie la conducerea Apelor Române. Acum este în concediu de odihnă

George Papari revine la conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL). Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al instituţiei.
 
George Papari îşi va relua activitatea din data de 9 februarie, după ce a expirat perioada în care a cerut să fie suspendat din funcţie. În prezent, acesta se află în concediu de odihnă, iar Adrian Chera, directorul tehnic Exploatare Lucrări Hidrotehnice din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, care a preluat atribuţiile de şef al instituţiei, va reveni pe vechiul post.
 
Reamintim că fostul şef al ABADL Constanţa, George Papari, a solicitat în vara anului trecut să fie suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei judiciare care îl priveşte. Potrivit surselor judiciare, dosarul în care Papari este cercetat se află la DNA Constanţa. Potrivit site-ului Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, împotriva acestuia nu s-a formulat până în prezent nicio măsură preventivă.

Iată ce susţinea DNA în iunie 2016! 

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii: Papari George Daniel, director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese“. Din acelaşi comunicat aflăm că procurorii DNA o cercetează şi pe Maria Otilia Antonaru, director în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 
Mai departe, Marwan Duhair este acuzat de trafic de influenţă, de deturnare a licitaţiilor publice şi de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Asta în timp ce Ioana Roxana Craioveanu este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 
Potrivit DNA, „în cursul anului 2013, suspectul Papari George Daniel, în calitate de director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, din subordinea Administraţiei Naţionale Apele Române, a închiriat unei societăţi comerciale administrate de tatăl său un sector de plajă cu suprafaţa de 6.203 mp din staţiunea Mamaia, iar în perioada 2013 - 2015, a încheiat trei acte adiţionale la acelaşi contract“.
 
Mai departe, tot potrivit DNA, „în cursul lunii aprilie 2016, suspectul Papari George Daniel şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia deţinută şi a dispus constituirea unui nou subsector de plajă, care, anterior, fusese utilizat de instituţia menţionată ca culoar (1.086 m) destinat tranzitării utilajelor necesare întreţinerii plajelor. Apoi, acesta a dispus includerea suprafeţei în lista subsectoarelor libere de plajă, suprafaţă care a fost scoasă la licitaţia publică organizată de instituţie la data de 29 aprilie 2016“.
 
„În acelaşi context“, continuă cei de la Anticorupţie, „suspecta Antonaru Maria Otilia, în calitate de funcţionar în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, la instigarea suspecţilor Duhair Marwan şi Craioveanu Ioana Roxana, a folosit informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi a permis celor doi suspecţi accesul la informaţii legate de organizarea şi desfăşurarea licitaţiei publice organizate de către instituţia menţionată la data de 29 aprilie 2016, în scopul obţinerii, de către aceştia, a unor foloase necuvenite reprezentate de sporirea şanselor de câştigare a licitaţiei prin utilizarea informaţiilor în detrimentul celorlalţi participanţi“.
 
„În cursul lunii martie 2016, suspectul Duhair Marwan a pretins de la un administrator al unei societăţi comerciale foloase patrimoniale constând în încheierea unui contract de asociere sau închiriere între societăţile administrate de aceştia, care ar conduce la acordarea unui punctaj mai mare la licitaţia organizată la data de 29 aprilie 2016 privind subsectorul nou constituit, cel dintâi afirmând că are influenţă asupra suspectului Papari George Daniel şi că îl poate determina să asigure constituirea unui nou subsector de plajă, scoaterea la licitaţie şi obţinerea acestuia de către respectivul administrator.
 
Totodată, în cursul lunii aprilie 2016, suspectul Duhair Marwan l-a determinat, prin constrângere, pe un alt administrator de firmă să nu mai continue demersurile procedurale în care era angrenat pentru participarea la licitaţia publică organizată la data de 29 aprilie 2016 de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral privind închirierea subsectorului respectiv, îndepărtându-l de la această licitaţie, astfel încât câştigător să iasă administratorul cu care se înţelesese anterior“, se mai arată în documentele procurorilor.
 
În luna august a anului 2014, Primăria Constanţa elibera o serie de autorizaţii de construire al căror obiect consta în „amenajare sectoare de plajă“. Solicitantul autorizaţiilor era Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea -Litoral, care a depus documentaţia necesară pentru un şir de societăţi comerciale. Printre acestea se număra şi SC Mioriţa 2001 SA, firmă controlată de tatăl său, Aurel Papari.
 
Pe data de 11 august 2014, a fost eliberată Autorizaţia de construire nr. 1214 pentru societatea Mioriţa 2001 SA, în scopul amenajării plajei din subsectorul 19, sectorul V, staţiunea Mamaia. Investiţia avea să fie realizată însă de SC Princess Summer Club, firmă controlată la rândul ei de palestinianul Marwan Duhair şi de Ioana Roxana Craioveanu, după cum vom arăta mai târziu. 
 
Totuşi, cu doar două luni înainte, ABADL obţinea pentru Mioriţa 2001 şi pentru Everest Construct SRL (firmă controlată de fosta şefă ANT, Mirela Matichescu) certificat de urbanism pentru amenajarea subsectoarelor 18 şi 19 de plajă, sectorul V. Scopul era amenajarea plajelor, investiţie realizată de Everest Construct SRL, conform contractului de închiriere nr. 1805/844/AM/13.05.2013, SC Princess Summer Club SRL, conform contractului de colaborare nr. 1/02.04.2014, SC Mioriţa 2001 SA, conform contractului de închiriere nr. 1806/844/AM/13.04.2013, şi SC Princess Summer Club, conform contractului de colaborare nr. 1/15.04.2013.
 
Potrivit datelor furnizate de ABADL, în 2013, sectorul V, subsectorul 18, a fost adjudecat de singurii participanţi - Asocierea Everest Construct SRL şi Hotel Richmond SRL. Ceea ce înseamnă că restul solicitărilor se refereau la subsectorul 19, adjudecat de Mioriţa 2001 SA. Mai râvnea la acelaşi subsector şi Light System SRL, care a avut un punctaj mult mai mic. Conform planului de încadrare, subsectorul 19 are o deschidere de 74,44 de metri şi o suprafaţă totală de 6.203 metri pătraţi. Anul acesta, ABADL a scos la licitaţie un alt sector de plajă, chiar în vecinătate. Astfel, a luat fiinţă subsectorul 20, transformat dintr-un fost culoar al ABADL, având o suprafaţă de 1.086 de metri pătraţi. Datele coincid cu cele semnalate şi de procurorii DNA.
 
În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arata că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: „În cursul anului 2013, suspectul Papari George Daniel, în calitate de director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral din subordinea Administraţiei Naţionale «Apele Române», a închiriat unei societăţi comerciale administrate de tatăl său un sector de plajă cu suprafaţa de 6.203 mp din staţiunea Mamaia, iar în perioada 2013 - 2015, a încheiat trei acte adiţionale la acelaşi contract“, arată procurorii DNA.
 
Mai mult, spun procurorii Anticorupţie, „în cursul lunii aprilie 2016, suspectul Papari George Daniel şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia deţinută şi a dispus constituirea unui nou subsector de plajă, care anterior fusese utilizat de instituţia menţionată ca culoar (1.086 m) destinat tranzitării utilajelor necesare întreţinerii plajelor. Apoi, acesta a dispus includerea suprafeţei în lista subsectoarelor libere de plajă, suprafaţă care a fost scoasă la licitaţia publică organizată de instituţie la data de 29 aprilie 2016“, se arăta în iunie 2016 în ordonanţa DNA.
 
Citeşte şi:
 
Afacerile din dosarul procurorilor
DNA Constanţa l-a luat în colimator pe George Papari, şeful Apelor Române de pe litoral (documente)

Papari, numit în ianuarie 2013 la conducerea ABADL 

Social-democratul George Daniel Papari a fost numit în ianuarie 2013 director general al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, în locul lui Marian Mitrea. Numirea venea la câteva luni după ce Papari devenise director tehnic al instituţiei.
 
Născut pe 26 iulie 1973, George Papari este licenţiat în Turism - Servicii. În perioada 2000 - 2006 a urmat şcoala doctorală în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, devenind doctor în Administrarea afacerilor, strategii de management. Este, de asemenea, doctorand în Ştiinţe administrative la Universitatea din Craiova. Între 1998 şi 2002, George Papari a fost asistent universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea „Andrei Şaguna“. Din 2002 până în 2006 a fost lector la aceeaşi instituţie de învăţământ. În perioada 2006 - 2010, Papari a ocupat un post de conferenţiar universitar. A devenit profesor universitar în 2010 şi predă, în continuare, la Universitatea „Andrei Şaguna“. A fost chiar decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul universităţii. Aşadar, în doar câţiva ani, George Papari a avut, în mediul universitar, o ascensiune fulminantă.

Statutul de membru PSD, incert 

George Papari a „părăsit“ în vară şefia ABADL din postura de membru PSD. Acum, statutul său este incert. „Poate doar la municipiu să mai fie membru, la judeţ nu este sigur“, au precizat surse social-democrate.
 
În vara anului trecut, preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe, declara: „Nu cunosc în detaliu problemele penale ale domnului Papari. Daca domnul şi-ar da demisia, e un capitol încheiat. În partid vom analiza când vom vedea exact care sunt problemele lui penale (n.r. ale lui George Papari)“.
 
Facem precizarea că George Papari a deţinut şi funcţia de consilier local municipal. Menţionăm că acesta nu a putut fi contactat pe parcursul zilei de ieri, pentru un punct de vedere.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul în care Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, a fost trimis în judecată, se întoarce la procurori

20 Feb 2018 804

Veste proastă pentru procurori! Este vizat dosarul lui Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ Constanţa

12 Dec 2017 1666

Ordonanţa de începere a urmăririi penale în dosarul lui Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“, nulă. Probe excluse

01 Dec 2017 1125

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul prof. univ. dr. Aurel Papari, preşedintele Fundaţiei şi Universităţii „Andrei Şaguna“

21 Nov 2017 719

Hotărâre definitivă în cazul lui Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa

31 Oct 2017 2218

Oficial despre trimiterea în judecată a lui Aurel Papari, președintele Universității „Andrei Șaguna“ din Constanța

26 Oct 2017 929

Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, rămâne sub control judiciar

25 Oct 2017 1343

Azi, primul termen Preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, Aurel Papari, a fost trimis în judecată

24 Oct 2017 2704

Aurel Papari rămâne sub control judiciar!

04 Jul 2017 1055

Cine este judecătorul care l-a eliberat pe Aurel Papari

04 Jul 2017 3793

Aurel Papari, liber. Judecătorii au respins propunerea de arestare

02 Jul 2017 2926

UPDATE Aurel Papari, președintele Universității Andrei Șaguna, adus la Judecătoria Constanța. Pentru un presupus șantaj de 500 de lei

01 Jul 2017 2685

Poziţia oficială a Universităţii Andrei Şaguna referitor la acuzaţiile aduse preşedintelui Aurel Papari

01 Jul 2017 2500

UPDATE. Preşedintele Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa, Aurel Papari, reţinut de poliţişti. Ce acuzaţii i se aduc

01 Jul 2017 18186

Doi candidaţi la funcţia de director ABADL au fost respinşi la selecţia dosarelor. Cine sunt cei rămaşi în cursă

22 May 2017 3204

Reţinuţi de DIICOT pentru trafic de minori şi proxenetism

17 Nov 2016 1054

Preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe, despre siuaţia şefului ABADL, Geroge Papari - „Daca domnul şi-ar da demisia, e un capitol încheiat“

22 Jun 2016 1584

Adrian Chera, noul director al ABADL!

21 Jun 2016 1599

George Papari nu mai este directorul ABADL!

18 Jun 2016 1614

Serghei Mizil şi George Papari, parteneri în „Noul Byblos“ Restaurantul „La doi vagabonzi“, în fostul sediu al „Primăriei Constănţenilor“

13 Jun 2016 10994

Revista presei locale

11 Jun 2016 1840

Afacerile din dosarul procurorilor DNA Constanţa l-a luat în colimator pe George Papari, şeful Apelor Române de pe litoral (documente)

11 Jun 2016 4831

UPDATE George Papari, directorul ABADL, sub urmărire penală!

10 Jun 2016 2722

George Papari, directorul ABADL, audiat de procurorii DNA?

09 Jun 2016 2917

Un nou restaurant în zona peninsulară a Constanţei Serghei Mizil şi George Papari îşi deschid un nou local pe Tomis

23 May 2016 25490

Să le spunem „La mulţi ani!” Constănţeni din lumea politică, economică şi sportivă îşi serbează onomastica de Sfântul Gheorghe

23 Apr 2016 3076

„Problema în turism este a primarului“ Administrarea plajelor, în atenţia ministrului Costin Borc. S-a cerut demisia lui Papari (galerie foto)

20 Apr 2016 1668

Veniturile consilierului Papari, în regres (documente)

28 Jan 2016 1783

În timp ce unele statui au soartă „de câine“ Monumentul Mitropolitului Andrei Şaguna va îmbogăţi patrimoniul Constanţei (document)

06 Oct 2015 1327

Revista presei locale

15 Sep 2015 1800

Revista presei locale

20 Jul 2015 1339

Absolvenţii promoţiei 1965 a Liceului Teoretic „Ovidius“ s-au regăsit după o jumătate de secol (galerie foto)

06 Jun 2015 1799

După demisia lui Radu Mazăre Şedinţă extraordinară a CLM Constanţa pentru desemnarea viceprimarului care va prelua atribuţiile de primar

05 Jun 2015 1813

Arc peste timp Reuniune de clasă după o jumătate de veac la Liceul Teoretic „Ovidius“ din Constanţa

05 Jun 2015 1105

O delegaţie a Universităţii „Andrei Şaguna” la Sarajevo

27 May 2015 677

Ziua Europei Unite sărbătorită la Universitatea „Andrei Şaguna”

10 May 2015 733

Universitatea „Andrei Şaguna“, vizitată de ambasadorul Chinei

05 Dec 2014 1173

Schimbare de acţionariat şi administrator la Byblos Mamaia

19 Nov 2014 1565

Prof. univ. dr. Aurel Papari, la ceas aniversar

19 Oct 2014 1891

Universitatea "Ovidius", gazda unui eveniment organizat de AOSR România

18 Sep 2014 1087

Universităţile „Ovidius“ şi „Andrei Şaguna“, printre fondatori Asociaţia Universităţilor din Balcani - un pol al spiritualităţii culturale balcanice

18 Sep 2014 1397

Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa şi Universitatea Europeană din Tirana au semnat un protocol de colaborare

05 Aug 2014 3231

355 de studenţi şagunişti vor participa la stagii de practică Proiectul „Reţeaua de practică economică - Career.hub“, lansat la „Andrei Şaguna“ (galerie foto)

26 Jun 2014 946

„Este un legământ pe care îl respectăm! Ne vom întâlni până vom rămâne doi“ Ca la 20 de ani. Cine sunt ultimii patru absolvenţi ai promoţiei '44 de la „Mircea“ (galerie foto)

28 May 2014 9583

Teodor Meleşcanu, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Andrei Şaguna“ „Constanţa trebuie să fie cel mai important punct de tranzit pentru Europa“ (galerie foto)

10 May 2014 2466

Teodor Meleşcanu va primi titlul de „Doctor Honoris Causa“ al Universităţii „Andrei Şaguna” din Constanţa

08 May 2014 1601

Mandatat de aleşii locali Ce informaţii trebuie să obţină „trimisul“ Consiliului Local în Adunarea Generală a Acţionarilor a Portului Constanţa

18 Apr 2014 1499

Ion Cristoiu, în „vizită de lucru“ la Universitatea „Andrei Şaguna“ Libertatea presei, în centrul atenţiei jurnaliştilor constănţeni (galerie foto)

29 Mar 2014 1527

ABADL Constanţa dă jumătate de milion de lei pentru managementul zonei costiere

23 Jan 2014 2033

Politicienii constănțeni au intrat în 2014 cu datorii de zeci de mii de euro (documente)

05 Jan 2014 3586