CERONAV pierde monopolul

1215096539.jpg

Adoptarea initiativei legislative a deputatilor PSD de Constanta ar putea permite personalului navigant sa se perfectioneze in alte institutii si, poate, la alte preturi

Completarea trioului PSD din Camera Deputatilor cu profesorul universitar al Facultatii de Electromecanica Navala din cadrul Universitatii Maritime Constanta, Lucian Balut, si-a pus amprenta pe activitatea grupului parlamentar tomitan. In perioada in care grupul parlamentar al deputatilor PSD de Constanta functiona in formula Corneliu Dida, Alexandru Mazare si Eduard Martin, preocuparile acestora s-au axat, in special, pe aspecte legate de preluarea de actiuni de la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu de catre Consiliul Judetean, obtinerea unei cote parti din actiunile Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta si trecerea in administrarea autoritatilor locale a plajelor. Putem spune ca acestea au fost initiativele legislative cele mai importante ale trioului PSD de la mal de mare. Trecerea in nefiinta a deputatului Corneliu Dida a permis promovarea, in februarie, anul curent, a profesorului universitar Lucian Balut. Pentru a-si face simtita prezenta, deputatul Balut, provenind din domeniul pregatirii personalului navigant, impreuna cu colegii de grup parlamentar din Constanta, a initiat o propunere legislativa privind modificarea Ordonantei de Guvern nr. 42/1997 privind transportul maritim si pe caile navigabile interioare, modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 74/2006. Deputatii PSD tomitani si-au motivat initiativa prin necesitatea cresterii personalului navigant brevetat, calificat. Sub pretextul dorintei de a avea "un sistem educational cat mai performant, care sa asigure o forta de munca bine instruita" si prevalandu-se de faptul ca actualul cadru legislativ privind pregatirea si perfectionarea personalului navigant roman "instituie un monopol in domeniu", parlamentarii vin cu sugestii.

Alte centre... aceleasi preturi?

De fapt, problema se rezuma la un singur aspect: in prezent, Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) Constanta este singura institutie care detine dreptul de a organiza cursuri de pregatire si perfectionare la tarife aprobate prin ordin al ministrului Transporturilor. Pornind de la lipsa concurentei in domeniu si, chipurile, limitarea posibilitatii tinerilor "de a urma o cariera de succes in domeniul navigatiei", deputatul Lucian Balut (n.r. intrucat intuim ca el este initiatorul real al proiectului) vine cu propuneri ce ar putea "deranja" conducerea CERONAV. "La dorinta colegilor de la Universitate, am initiat acest proiect legislativ", a declarat parlamentarul PSD. El apreciaza ca atat Universitatea Maritima Constanta, cat si Academia Navala "Mircea cel Batran" au baza materiala necesara si cadre pregatite, care permit organizarea cursurilor de perfectionare. "Consider ca putem face pregatirea viitorilor ofiteri II si I, iar cursurile ar urma sa fie sustinute de profesorii atestati de Autoritatea Navala Romana", a afirmat Balut. Cu toate ca sansa de a trece proiectul este mica, modificarile propuse de deputatii PSD de Constanta ar aduce fonduri suplimentare celor doua institutii universitare. Insa, chiar daca ar aparea concurenta, personalul navigant brevetat nu va avea certitudinea ca va plati mai putin pentru cursurile obligatorii, pe care trebuie sa le faca la diverse intervale de timp pentru a promova sau a putea pleca in curse. De ce? Intrucat activitatea potentialelor centre de perfectionare va fi tot sub umbrela ANR, institutie ce va propune si preturile. Altfel spus, singurii beneficiari ai initiativei legislative ar putea fi Universitatea Maritima Constanta si Academia Navala.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 617

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 856

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 872

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 602

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 772

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 650

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 863

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1487

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 714

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 522

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 757

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1293

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 462

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 1087

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1092