Deschidere editie

Cotidianul ZIUA de Constanţa solicită primarului Decebal Făgădău şi Consiliului Local Municipal modificarea hotărârilor privind acordarea titlului de cetăţean de onoare/cetăţean de onoare post-mortem (galerie foto + documente)

Municipiul Constanţa are 63 de cetăţeni de onoare. Majoritatea au primit în timpul vieţii recunoaşterea comunităţii pe care au slujit-o, fie în domeniul academic, fie în cel sportiv, artistic, militar sau cultural. Din nefericire, Constanţa are şi cetăţeni de onoare post-mortem; ei nu au mai apucat să se bucure de acest titlu, care, în ultimii ani, a devenit mai mult o formalitate.
 
Motivul pentru care oamenii de valoare ai oraşului trebuie să se „mulţumească“ cu o simplă diplomă încastrată în mapă de piele ecologică ţine de voinţa legislativului şi executivului local. În trecut, cetăţenii de onoare ai municipiului primeau, în timpul ceremoniei, o plachetă, cheia oraşului Constanţa şi, ulterior, un teren, în conformitate cu HCL 629 din 29.09.1995 şi HCL 323 din 29.04.1999, care a completat HCL 629 din 29.09.1995, respectiv statutul municipiului Constanţa (hotărârile pot fi consultate în secţiunea „Documente“ din ediţia online). Mai există şi HCLM 121 din 7.04.2005, prin care se completa din nou statutul municipiului Constanţa şi se introducea, la capitolul V, art. 19, posibilitatea acordării titlului de cetăţean de onoare post-mortem.
 
În ultimii ani, cetăţenii de onoare ai Constanţei nu au mai primit, în conformitate cu HCLM 323/1999, suprafaţa de teren de 500 mp în intravilanul municipiului în vederea edificării unei locuinţe sau a unui centru, în funcţie de specificul activităţii fiecărei personalităţi în parte. Motivul este explicat chiar de primarul Constanţei, Decebal Făgădău: „În acest moment nu mai există terenuri disponibile“. Edilul-şef recunoaşte că documentele în baza cărora, în 1995, s-a instituit acordarea acestor titluri sunt perimate.
 
Mai mult, în cazul cetăţenilor de onoare post-mortem ai oraşului Constanţa, din cauza acestor regulamente ce nu au fost reactualizate, municipalitatea este, practic, „legată de mâini şi de picioare“ şi nu poate sprijini în niciun fel urmaşii, în special când în urma celor decedaţi rămân copii minori sau care urmează programe şi cursuri de formare academică şi profesională. Aceşti tineri, de cele mai multe ori, au nevoie să fie sprijiniţi financiar pentru finalizarea studiilor şi pentru dezvoltarea personală.
 
Considerăm că, în memoria cetăţenilor de onoare ai Constanţei dispăruţi prematur, alături de familiile lor, şi municipalitatea are datoria să susţină aceşti tineri pentru integrarea lor în societate. O rentă de studii ar putea fi baza financiară la momentul potrivit pentru fiecare dintre aceşti tineri. Există, cu siguranţă, şi alte soluţii pe care municipalitatea şi Consiliul Local ar trebui să le ia în discuţie şi să aleagă cea mai bună cale.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa solicită, pe această cale, primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, şi Consiliului Local Municipal să se aplece asupra acestor chestiuni şi să amendeze printr-o nouă hotărâre de Consiliu Local precedentele hotărâri sau să iniţieze o hotărâre de la zero, care să îndrepte această situaţie bizară, ce nu face cinste constănţenilor.
 
În principiu, primarul Decebal Făgădău s-a arătat deschis la această propunere şi admite că este necesară o altă abordare, mai ales în ceea ce-i priveşte pe urmaşii cetăţenilor de onoare post-mortem ai municipiului Constanţa.

Primele drepturi şi obligaţii ale cetăţenilor de onoare ai Constanţei 

Hotărârea Consiliului Local 629 privind aprobarea statutului municipiului Constanţa s-a adoptat în 29.09.1995, în mandatul lui Corneliu Neagoe (primarul Constanţei între 1992 şi 1996). La capitolul 5 al HCL, redactat de mână, se regăseşte şi documentul privind acordarea „titlului de cetăţean de onoare“ al municipiului Constanţa. Acordarea acestei recunoaşteri se realiza „în baza meritelor deosebite dintr-un domeniu de activitate - social, politic, cultural, ştiinţific, economic sau sportiv - ale unei persoane fizice care prin conduita morală trezeşte în rândul cetăţenilor sentimente de mândrie şi preţuire. Acordarea titlului prin care se urmăreşte realizarea unor scopuri politice este interzisă. Iniţiativa acordării aparţine primarului sau consilierilor locali. Propunerea trebuie motivată temeinic şi validată de o comisie“, aşa cum se arată în hotărârea adoptată în 1995.
 
Titlul se traducea, practic, prin decernarea unei diplome pe care erau reproduse stema şi sigiliul oraşului, semnată de primar, a câtorva facilităţi, precum gratuite pe mijloacele de transport public şi scutirea de plata unor taxe speciale stabilite de Consiliul Local, invitarea la solemnităţi şi recepţii, dar şi înscrierea în „Cartea de onoare“ a municipiului.
 
Foarte interesant este faptul că, la acea vreme, titlul nu putea fi acordat post-mortem. L-am întrebat din ce motiv chiar pe primarul în funcţie din acea perioadă, Corneliu Neagoe. „Am încercat să introducem şi această prevedere, însă consilierii s-au opus. Concret, nu au dorit să-l declare cetăţean de onoare post-mortem pe Corneliu Coposu. Au refuzat şi nu am avut ce să fac“, a explicat Neagoe. Acesta a mai spus că primul cetăţean de onoare al Constanţei a fost maestrul Oleg Danovski, iar ultimul din mandatul său, care s-a încheiat pe 21 iunie 1996, artistul plastic Ion Tiţoiu.
 
Tot în mandatul lui Neagoe, consilierii locali au refuzat acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru poetul, criticul literar, istoricul literar, semiologul şi eseistul Marin Mincu. La rândul său, primarul Neagoe a refuzat să acorde acest titlul primului prefect al Constanţei, Adrian Rădulescu. 

Din 1999, cetăţenii de onoare au primit şi un teren de 500 mp 

În mandatul primarului Gheorghe Mihăieşi (1996-2000), statutul municipiului Constanţa a fost completat, prin urmare, şi capitolul dedicat cetăţenilor de onoare ai oraşului. Astfel, prin HCLM 323/1999, se completează art. 21 prin adăugarea literei „e“, astfel formulată: „atribuirea în proprietate a unui teren din domeniul privat, situat în intravilanul municipiului, în suprafaţă de 500 de mp, în vederea edificării unei locuinţe sau a unui centru cultural sportiv, artistic, ştiinţific, în funcţie de doleanţele cetăţenilor de onoare“. Această prevedere se adăuga astfel celor din HCLM din 629/1995.

Din 2005, titlul de cetăţean de onoare se acordă şi post-mortem

Prin hotărârea nr. 121 adoptată în şedinţa Consiliului Local Municipal din 7.04.2005, se completează, din nou, statutul municipiului Constanţa şi se reglementează şi acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem, cu singurul drept de a fi înscrişi în „Cartea de onoare“ a municipiului sau ca numele lor să fie atribuite unor străzi, unor instituţii de cultură sau unor cluburi sportive. Ultima modificare în statutul municipiului a fost realizată în mandatele primarului Radu Mazăre (2000-2015).
 
Într-unul dintre mandatele acestuia, consilierii locali ai PNL au venit cu o năstruşnicie care a trecut cu brio, mai exact ca „acei consilieri locali sau judeţeni care au mai mult de trei mandate la activ să primească titlul de cetăţean de onoare“. Aşa se face că pe lista cetăţenilor de onoare ai Constanţei veţi găsi o sumedenie de politicieni, foşti consilieri, cu trei, patru sau chiar cinci mandate. În plus, în vremea lui Mazăre, cetăţenii de onoare au putut beneficia şi de acces liber la toate spectacolele şi manifestările ştiinţifice, cultural-artistice şi sportive de pe raza municipiului, de o reducere de 50% la facturile de apă, canal şi termoficare ori de gratuitate la atribuirea unui loc de înhumare.

Mandatul lui Făgădău, umbrit de liberali 

La început de mandat, primarul Decebal Făgădău a primit o lecţie. Sigur, nu a fost un caz singular în istoria primarilor constănţeni, însă a fost un moment dificil. Se întâmpla pe 30 martie 2016, când şase aleşi locali liberali au votat împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare profesorului Gheorghe Dumitraşcu, unul dintre fondatorii Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. Propunerea a fost făcută de viceprimarul Decebal Făgădău, care l-a avut ca diriginte pe prof. Dumitraşcu la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. În ianuarie 2017, profesorul pleca în călătoria fără întoarcere, iar câteva luni mai târziu, primarul Făgădău a reuşit o reparaţie morală firavă pentru cel care a fost Gheorghe Dumitraşcu. Consiliul Local Constanţa a adoptat proiectul privind redenumirea străzii Dianei în Gheorghe Dumitraşcu. După această „poveste ruşinoasă”, iniţiatorii viitoarei hotărâri de Consiliu Local trebuie să se gândească şi la modificarea cvorumului necesar pentru decernarea unui astfel de titlu. Unul din consilierii personali ai primarului, Mihai Petre, consideră că „numărul de consilieri trebuie să rămână reprezentantiv, dar s-ar putea limita la jumătate plus unu din numărul de aleşi locali”. Este doar o ipoteză.
Totodată, Petre, care studiază posibilitatea de modificare a regulamentelor deja existente spune că vrea să ia în considerare toate elementele, pentru că nici un aspect nu trebuie neglijat. Cu amănunte legate de posibilele modificări vor reveni într-un alt material.
 
Ultimul cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa este Dumitru Lupu, compozitor, dirijor, cadru universitar. În memoria acestuia, fiica maestrului, Dumitrana Lupu, a ridicat, în ultima şedinţă de Consiliu Local, o diplomă. Puţin, prea puţin, domnule primar!
 
Lista cu cetăţenii de onoare ai municipiului Constanţa - 1995-2016
 
- 29 septembrie 1995 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - OLEG DANOVSCHI;

- 31 octombrie 1995 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - sportivul LEONARD DOROFTEI;

- 31 octombrie 1995 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - sportivul FRANCISC VASTAG;

- 31 octombrie 1995 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa – sportiva EMILIA CIOSU;

- 31 octombrie 1995 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - GHEORGHE HAGI; 

- 31 octombrie 1995 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - sportiva SIMONA AMÂNAR;

- 14 iunie 1996 - Trofeul „Amfora“ al Consiliului Local Municipal Constanţa - RADU CIOREI, pentru merite deosebite în domeniul culturii;

- 14 iunie 1996 - Trofeul „Amfora“ al Consiliului Local Municipal Constanţa - MIHAI SORIN VASILESCU, pentru merite deosebite în domeniul culturii;

- 14 iunie 1996 - Trofeul „Amfora“ al Consiliului Local Municipal Constanţa - ION TIŢOIU, pentru merite deosebite în domeniul culturii;

- 14 iunie 1996 - Trofeul „Amfora“ al Consiliului Local Municipal Constanţa - Liceul „MIRCEA CEL BĂTRÂN“;

- 14 iunie 1996 - Acordarea numelui de „Amfora“ trofeului Consiliului Local Municipal Constanţa;

- 30 iunie 1997 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - colonel veteran GHEORGHIU ZOANEL;

- 27 septembrie 1997 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - MUTSUO ARIYAMA;

- 22 ianuarie 1998 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - FORMINTE VALERIN NICOLAE;

- 27 mai 1999 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - JEAN CONSTANTIN;

- 23 martie 2000 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - MICHAEL C. DOW, primarul oraşului Mobile, Alabama, SUA;

- 20 aprilie 2000 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - CAMELIA VOINEA, pentru merite deosebite în activitatea sportivă;

- 23 mai 2000 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - profesor doctor VASILE SÂRBU;

- 30 noiembrie 2000 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - EMANOIL MORARU;

- 27 decembrie 2000 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - GHEORGHE ZAMFIR;

- 21 februarie 2001 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - SILVIU FLORIN SBURLAN, decan al Facultăţii de Matematică şi Informatică - Universitatea „Ovidius“ Constanţa;

- 30 mai 2002 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - pictorul IOAN MĂTĂSĂREANU;

- 27 iulie 2002 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - FILIMON MIHAI ANDREI;

- 27 iulie 2002 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ARAM AGOP;

- 6 noiembrie 2002 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - NICOLAE RASCANU;

- 29 septembrie 2004 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - OCTAVIAN BELU;

- 29 septembrie 2004 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - MARIA BITANG;

- 29 septembrie 2004 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - STANEI MATEI;

- 29 septembrie 2004 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - MIRELA SZEMERJAI;

- 29 septembrie 2004 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - CĂTĂLINA PONOR;

- 7 aprilie 2005 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ANTONIO ALEXE;

- 25 mai 2005 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ION NICODIM;

- 11 aprilie 2007 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - TRANDAS EMIL;

- 25 ianuarie 2008 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - DIDA IOAN CORNELIU; 

- 9 mai 2008 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ANDREI PAVEL; 

- 9 decembrie 2009 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ION TIŢOIU; 

- 30 martie 2010 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - JEAN NOEL KERDRAON; 

- 30 martie 2010 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - IONUŢ RUDI STĂNESCU; 

- 30 martie 2010 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - LAURENŢIU MIHAI TOMA; 

- 16 iulie 2010 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - MIRCEA DOBRE; 

- 16 iulie 2010 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - DĂNUŢ NICUŞOR ANASTASIU MOISOIU; 

- 16 iulie 2010 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - FELIX STROE; 

- 16 iulie 2010 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - GHEORGHE STOICA; 

- 10 februarie 2011 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - HARRY TAVITIAN; 

- 5 septembrie 2012 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ALI NURHAN; 

- 31 iulie 2013 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - BARBU DANESCU; 

- 18 septembrie 2013 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ZAMFIR PETRE; 

- 18 septembrie 2013 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - CONSTANTIN GHEORGHE; 

- 3 februarie 2014 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - FRÎNCU ELENA; 

- 23 iunie 2014 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - SIMONA HALEP; 

- 18 decembrie 2014 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - RĂZVAN IONUŢ FLOREA; 

- 31 iulie 2015 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - HORIA VLAD TECĂU;
 
 - 27 noiembrie 2015 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - VASILE MOLDOVEANU; 

- 27 noiembrie 2015 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ELIZABETA SAMARA; 

- 27 noiembrie 2015 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - NICULAE ŞTEFAN; 

- 18 decembrie 2015 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - MARIN VOICU; 

- 30 martie 2016 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - VICTOR CIUPINĂ;

- 30 martie 2016 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ADRIAN BAVARU;
 
- 31.08.2016 - Cetăţean de Onoare post-mortem al Municipiului Constanţa - VIRGIL COMAN;

- 31.10.2016 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - IONEL EUGEN BIDA;

- 31.10.2016 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - FLORIN BOLOVAN;

- 29.11.2016 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - ELENA PLOSCARIU;

- 29.11.2016 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - MARIUS DANIEL FRIPIS;
 
- martie 2017 - Cetăţean de Onoare al Municipiului Constanţa - TRAIAN PETCU, maestru al sportului;
 
- iulie 2017 - Cetăţean de Onoare post-mortem al Municipiului Constanţa - DUMITRU LUPU, compozitor, dirijor, cadru universitar.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrologul Anaid Tavitian şi scenograful Eugenia Jianu devin cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa

23 Oct 2018 1349

Interviu live În turcă, Aciçay, în greacă, Aghikos. În sec. XIX, Agigea se populează cu păstori din părţile Sibiului, Brăilei, Ialomiţei, alături de pescarii greci şi tătarii din Dobrogea (galerie foto + documente)

23 Oct 2018 2426

Interviuri live Karacoyun, Satul negru sau Năvodari în anul Centenarului. În 1968 se profila perspectiva industrială şi primea statut de oraş. Din 2013 este staţiune balneoclimaterică (galerie foto + documente)

27 Aug 2018 4180

Veteranii scenei constănţene, actorii Ileana Ploscaru şi Alexandru Mereuţă, devin cetăţeni de onoare ai judeţului

20 Mar 2018 988

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!

16 Sep 2017 2615

Militarii Ionel Eugen Bida şi Florin Bolovan, răniţi în Afganistan, devin cetăţeni de onoare ai Constanţei

31 Oct 2016 5129

Doi militari răniţi în Afganistan, propuşi să devină cetăţeni de onoare ai Constanţei

25 Oct 2016 3292

CLM Constanţa, convocat în şedinţă Întemeietorii Universităţii „Ovidius“, cetăţeni de onoare ai Constanţei?

28 Mar 2016 1919

Cernavodă are patru noi cetăţeni de onoare (galerie foto+documente)

17 Nov 2015 4796

Consilierul local Mircea Dobre își sărbătorește ziua de naștere

27 Aug 2014 1524

Harry Tavitian, Vasile Sârbu şi Laurenţiu Toma Ce au făcut cetăţenii de onoare ai Constanţei cu terenurile primite odată cu distincţia

12 Jun 2014 4237

Veteranii de război, omagiaţi de autorităţile din Mangalia (galerie foto)

23 Oct 2013 1005

UPDATE Doi veterani de război, declaraţi cetăţeni de onoare ai municipiului

18 Sep 2013 973

Loturi de teren pentru sportivi şi artişti constănţeni

12 Jun 2013 1206

Titus Corlăţean, Puiu Haşotti şi Kemal Karpat vor primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Medgidia

31 Aug 2012 1201

Consilierii locali de la Tuzla decid pe 31 august Cetăţenii care nu au construit case rămân fără loturile de pământ

29 Aug 2012 1452

Nicuşor a înmânat titluri noilor cetăţeni de onoare ai judeţului

20 May 2011 912

Mazăre înmânează diplome celor patru cetateni de onoare

06 Sep 2010 971

Consilierii si-au votat colegii cetateni de onoarePrimarul Mazare „Un titlu onorific“

17 Jul 2010 2280

Mazare, despre titlurile de cetateni de onoare Au doar rol onorific

16 Jul 2010 1568

Replica Dobre si Stoica - Meritam sa fim cetateni de onoare ai municipiului

16 Jul 2010 606

Moisoiu, Dobre, Stoica si Stroe - cetateni de onoare. Iata motivele

14 Jul 2010 2132

Reactiile cititorilor privind titlurile de cetateni de onoare ale consilierilor„Ma mir ca nu s-a autopropus si Mazare“

13 Jul 2010 1441

Consilierii Moisoiu, Stroe, Stoica si Dobre, propusi cetateni de onoare

10 Jul 2010 1638

Observator de Constanta Handbalistii Toma si Stanescu, cetateni de onoare

31 Mar 2010 625

Handbalistii Laurentiu Toma si Rudi Stanescu, cetateni de onoare ai Constantei (galerie foto)

27 Mar 2010 1543

Lt. col. Vasile Vreme si Mihai Daraban, cetateni de onoare ai comunei Agigea

04 Dec 2009 4116

Trei oameni de cultura au devenit "Cetateni de onoare"

30 Nov 2007 519

Politia vrea mai multa incredere de la cetateni

03 Aug 2006 533

Cinci dintre fostii primari au fost declarati cetateni de onoare ai comunei Valu lui Traian

14 Jan 2005 1295

Belu si Bitang, cetateni de onoare ai Constantei

30 Sep 2004 751

Belu si Bitang vor deveni cetateni de onoare

14 Jul 2004 617