De ce nu au ajuns răniţii din Muntenegru şi la Spitalul Judeţean Constanţa Raed Arafat - „La Bucureşti au tot ce trebuie pentru pacienţi” (galerie foto)

Toţi cei 29 de români răniţi în accidentul de duminică din Muntenegru, aflaţi la spitalul din Podgorica, inclusiv cei de la Terapie Intensivă, au fost aduşi, ieri, în România. Răniţii au fost împărţiţi în patru spitale din Bucureşti - Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că cele patru unităţi sanitare au o infrastructură bună, echipe de specialişti şi o capacitate de cazare corespunzătoare. Oficialul ministerului a mai precizat că 11 dintre răniţii au ajuns la Spitalul Universitar, 10 la Floreasca, 5 la Elias, iar 4 la Bagdasar-Arseni.

De ce însă Ministerul Sănătăţii nu a luat în calcul ca o parte dintre răniţi (cei cu politraumatisme) să ajungă şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care dispune de una dintre cele mai moderne Secţii de Ortopedie şi Traumatologie din ţară? Mai ales că echipa medicală de pe secţie este compusă din 19 cadre medicale, venite de la Spitalul Floreasca din Bucureşti şi coordonate de doctorul Alexandru Şerban. La acestea se adaugă aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, dar şi heliportul din curtea Spitalului Judeţean Constanţa, pe care pot ateriza şi elicoptere militare. La întrebarea noastră „de ce nu s-a luat în calcul ca o parte dintre persoanele rănite să fie aduse la Spitalul Judeţean din Constanţa”, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a răspuns: „Nu. La Bucureşti au tot ce trebuie pentru pacienţi”. Aceeaşi întrebare i-am trimis-o printr-un sms şi ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu, însă oficialul nu ne-a răspuns. Cât priveşte directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţînă, acesta a precizat că unitatea sanitară pe care o conduce „i-ar fi primit cu drag pe răniţi”. 

O investiţie de peste 10 milioane de euro

Inaugurată cu mare fast în urmă cu un an, Secţia de Ortopedie şi Traumatologie beneficiază de paturi ultramoderne, speciale pentru ortopedie şi instalaţii specifice afecţiunilor ortopedice. În secţie sunt în total 16 saloane cu 56 de locuri disponibile pentru pacienţi. Secţia este dotată cu un bloc operator care se întinde pe o suprafaţă de 700 de metri pătraţi şi are patru săli de operaţii. Blocul operator a fost prevăzut cu un sistem de ventilare cu flux laminar, aşa cum sunt dotate doar câteva mari spitale din ţară şi din Europa, tehnologie care determină o scădere masivă a infecţiilor intraspitaliceşti. Mai mult, Secţia de Ortopedie este dotată şi cu un salon post operator, complet echipat, în care sunt monitorizaţi pacienţii care ies din operaţie. În noul sector destinat pacienţilor abia operaţi, există şase paturi, dotate toate cu echipamente care oferă cadrelor medicale informaţii despre starea bolnavilor. Două dintre paturile din acest sector sunt destinate cazurilor mai grave şi au sisteme care permit medicilor să afle inclusiv greutatea bolnavilor. Întreaga investiţie se ridică la aproximativ 10,2 milioane de euro, din care şapte milioane au fost alocaţi aparaturii şi echipamentelor medicale, iar 3,2 milioane au fost destinaţi amenajării. Secţia este dotată şi cu un aparat de radiologie unic în ţară, care diagnostichează afecţiunile cu mare precizie.
Şi totuşi pacienţii nu au fost trimişi aici dându-ne de înţeles că spitalul, de fapt secţia, nu este chiar cum ar vrea mai marii judeţului să înţelegem că ar fi după masivele investiţii efectuate de Consiliul Judeţean.
Reamintim că un autocar cu turişti români s-a răsturnat duminică în jurul orei 18.00, ora României, într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morţi şi 29 de răniţi.  Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Culturism și Fitness CS Farul Constanța, șase medalii la Campionatul Balcanic (DOCUMENT)

01 May 2024 424

Primăria Constanța Eveniment internațional cu primari din Georgia și Muntenegru

06 Oct 2023 821

Neptun UM 01769 Comunicații Bacău, campioana turneului „Cupa Camarazii LMP“. Ce premii a înmânat Helmuth Duckadam (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Sep 2023 1815

Gimnastele de la CS Victoria Cumpăna, participare de succes la Campionatul Balcanic din Muntenegru (GALERIE FOTO)

17 Sep 2023 1140

Neptun La „Cupa Camarazii LMP“ participă și echipa militarilor din Muntenegru. Helmuth Duckadam, invitat de onoare (GALERIE FOTO)

14 Sep 2023 1246

Farul Constanța Constantin Grameni, gol la Naționala Under-21, din pasa lui Adrian Mazilu (VIDEO)

13 Sep 2023 1582

UPDATE Start în FIBA 3x3 World Tour - Constanta Masters 2023, evenimentul care scrie istorie în România (GALERIE FOTO + VIDEO)

09 Sep 2023 1376

Știri Constanța Municipiul Constanța dorește să colaboreze cu municipiul Bar din Muntenegru. Ce domenii vizează cooperarea? (DOCUMENT)

30 Jul 2023 1058

Universitatea „Ovidius“ Constanța Diana Șamanț, desemnată MVP la Campionatul European Universitar 2023

20 Jul 2023 1074

Handbal Echipa Universității „Ovidius“ Constanța, campioană europeană universitară. „Ne-am atins visul!“ (GALERIE FOTO)

15 Jul 2023 1315

Handbal Echipa Universității „Ovidius“ din Constanța, finalistă la Campionatul European Universitar (GALERIE FOTO)

13 Jul 2023 1172

Aproximativ 10.000 de militari români și străini participă la exercițiul SABER GUARDIAN 23 în mai multe locații, printre care și județul Constanța

10 May 2023 1302

Atenționare de călătorie într-o țară din Balcani. Ce trebuie să știe românii care merg acolo

17 Jan 2023 1031

România întâlnește diseară Finlanda în Liga Națiunilor. Doi jucători de la Farul Constanța în lotul tricolor

23 Sep 2022 1451

LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța La Campionatul Balcanic, atletul Tudor Ghiță și-a făcut debutul internațional (GALERIE FOTO)

17 Jun 2022 1410