Fregata „Regele Ferdinand”, pe o medalie emisă de statul român. Declarații ale comandanților navei

  • A fost lansată medalia de aniversare „155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I - Întregitorul / Fregata”
  • La eveniment au fost prezenți cei șase comandanți care au avut Fregata „Regele Ferdinand” în grijă
  • Poveștile lor sunt file de istorie și cotidianul ZIUA de Constanța le prezintă mai jos
Vineri, 2 octombrie, la sediul Muzeului Național al Marinei Române, s-a desfășurat lansarea oficială a medaliei aniversare „155 de ani de la nașterea lui Ferdinand I - Întregitorul / Fregata”.
Medalia realizată de Monetăria Statului marchează două aniversări deosebite pentru paginile de istorie ale României, împlinirea a 155 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I și a 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, care a purtat denumirea ilustrului monarh, distrugătorul „Regele Ferdinand”, tradiție continuată astăzi de fregata „Regele Ferdinand”.
La lansare, au fost prezenți foștii comandanți ai fregatei „Regele Ferdinand”, actualul comandant și conducerea Flotei. Medalia va putea fi admirată și cumpărată de la reprezentanții Monetăriei Statului, care se vor afla la sediul muzeului sâmbătă, 3 octombrie, orele 09.30-16.00, și duminică, 4 octombrie, orele 09.30-13.00.
Cei șase comandanți care au făcut istorie cu Fregata „Regelui Ferdinand” sunt: comandorul Learschi Sorin, comandorul Săvulescu Marian, comandorul Panait Mihai, comandorul Mustățea Marinică, comandorul Ioan Marian și comandorul Victor Durea, cel din urmă fiind în prezent.

Am trecut pentru prima oară cu o navă militară Ecuadorul

„Fregata Regele Ferdinand, și nava, și echipajul, au definit cariera mea de ofițer de marină. Un efort deosebit… Am reușit împreună cu echipajul Fregatei Regele Ferdinand să realizăm performanță și să îndeplinim cu succes toate misiunile pe care ni le-am asumat. Momente dificile au fost în toate cele trei operații, dar și în cadrul operației NATO și Unified Protector sau în cadrul operației de lucru împotriva pirateriei ATALANTA. Au fost situații deosebit de complexe, dar am reușit prin multă muncă, prin coeziunea echipajului să le depășim.
Realizate în cadrul celor trei operații importante pe care le-am produs sunt elemente deosebite. Faptul că am trecut pentru prima oară cu o navă militară Ecuadorul, că am executat misiuni în Emisfera Sudică, că am contribuit la efortul NATO în Marea Mediterană și la efortul Uniunii Europene în Oceanul Indian pentru dezvoltarea securității este un efort deosebit făcut de Fregata Regele Ferdinand și Forțele Navale Române.
Fregata Regelui Ferdinand are un echipaj care o face cea mai bună. Îmi place să spun ofițeri, maiștrii militari, soldați gradați profesionist, subofițeri, personal civil subcontractat cu înaltă calificare, pasiunea marinarilor pentru această meserie grea și frumoasă definește un echipaj și acest spirit din Forțele Navale Române”, a spus Mihai Panait.

Cum a luat naștere primul echipaj de pe Fregata Regele Ferdinand

„Inițial a fost un zvon care a început să circule cu privire la achiziția acestor fregate. Întâmplător, semnarea contractelor pentru achiziție m-a prins în Finlanda, eram la o activitate într-un centru de instruire. Atunci, cu multă bucurie am intrat pe Internet să văd despre ce este vorba, neștiind că peste câteva luni o să fiu nominalizat pe poziția de comandant pe Fregata Regele Ferdinand. Selecția nu a fost un apanaj al comandantului, ci s-a făcut o selecție le nivelul Forțelor Navale. Parte din cei care au fost stabiliți din cele două echipaje ale Fregatei Regele Ferdinand și Regina Maria am fost convocați pe balconul actualului sediu al Flotei, de pe malul mării și brusc am început să fim împărțiți în două, neștiind despre ce este vorba. Ni se spunea numele, în stânga sau în dreapta. După care, dacă țin minte, șeful Statului Major al Forțelor Navale a spus voi cei din stânga sunteți Regele Ferdinand, voi cei din dreapta sunteți Regina Maria”, a povestit cu mândrie Sorin Learschi, primul comandant al Fregatei Regelui Ferdinand.

 
„Fiecare din cei cinci care și-au încheiat stagiul (n.r. comandant la Fregata Regelui Ferdinand) au lăsat o amprentă și s-au identificat cu un anumit moment în viața fregatei. Eu sunt bucuros, am dus nava în patru examene internaționale și am certificat-o pentru operații NATO ”, a spus cel de-al doilea comandant al fregatei, Marian Săvulescu.
„Vreau să mulțumesc pentru activitatea organizată astăzi. Este un moment extraordinar. Am participat la bordul Fregatei Regelui Ferdinand nu numai în calitate de comandant, ci și în calitate de șef de departament și comadant secund. ”, a declarat comandorul Marinică Mustățea.

Spiritul Ferdinand

„Sunt mândru că am făcut parte din galeria comandanților Fregatei Regelui Ferdinand. Activitatea mea la bordul navei s-a desfășurat pe o perioadă de 11 ani. Am fost comandant secund în perioada 2009-2016 și comandant al navei între 2016 și 2019. Sub comanda mea, am încercat să duc tradiția Regelui Ferdinand – aceea de a duce la bun sfârșit misiuni inedite. De asemenea, pentru a cinsti memoria cei care au luptat la bordul Distrugătorului Regelui Ferdinand. Sub comanda mea s-au desfășurat 10 misiuni NATO. A fost prima oară când o navă românească a participat la misiunea SeaGuard. Dar cel mai important, a fost crearea unui spirit – spiritul Ferdinand cum îi spunem noi”, a punctat comandorul Marian Ioan.

Nava e la reparat

„Ca urmare a măsurilor, toate discursurile noastre seamănă a reclame la medicamente. În 30 de secunde vreau să spun că moștenirea primită este o datorie de a transmite experiența cu care Fregata a venit sub comanda domnului comandor Learschi și pentru a o transfera către tinerii aduși de mine în sală. Deocamdată am reparat ce s-a stricat înainte, nava fiind în șantier anul acesta. Cum spuneam, abia aștept să luptăm pe mare alături de echipajul căruia îi mulțumesc”, a spus actualul comandant al navei, comandor Victor Durea.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un an de la moartea Caporalului Marinescu Ionuț, militar veteran, marinar pe Fregata F-221 „Regele Ferdinand“

26 Dec 2020 1699

#Dobrogea Digitală „Regele și regina Mării Negre”, de Marian Moșneagu, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

20 Nov 2020 913

LIVE VIDEO & TEXT Medalia Fregata „Regele Ferdinand”, lansată la Muzeul Marinei Române Constanța

02 Oct 2020 1209

Medalia Fregata „Regele Ferdinand”, lansată mâine la Muzeul Marinei Române Constanța

01 Oct 2020 764

Fregata „Regele Ferdinand”, prima navă de război a României, pe o medalie emisă de statul român (galerie foto)

24 Sep 2020 644

S-a organizat o ceremonie restrânsă pentru a marca centenarul fregatei Fregata „Mărășești”, 100 de ani de istorie navală

01 Jul 2020 736

Caporalul Marinescu Ionuț, condus astăzi pe ultimul drum. Soția, transportată la spital (galerie foto)

26 Dec 2019 28965

Caporalul Marinescu Ionuț, militar veteran, marinar pe Fregata F-221 „Regele Ferdinand“, condus astăzi pe ultimul drum

26 Dec 2019 3768

Armata în doliu! A murit cap. Marinescu Ionuț, militar veteran, marinar pe Fregata F-221 „Regele Ferdinand“

23 Dec 2019 12034

Fregata „Regele Ferdinand” se întoarce, în Portul Constanța, după o misiune, în Marea Mediterană

23 Nov 2019 1334

Încă o misiune îndeplinită de marinarii militari Fregata „Regele Ferdinand” se va întoarce acasă, în portul militar Constanța

20 Nov 2019 1020

Instrucție în Marea Mediterană Marinarii militari români, prezenți la una dintre cele mai complexe activități de manevră a navei (galerie foto)

15 Nov 2019 1176

Fregata „Regele Ferdinand” va participa la Exercițiul „DoguAkdeniz 19”

08 Nov 2019 1049

Fregata „Regele Ferdinand” a participat la Operația NATO „Sea Guardian 19” în bazinul estic al Mării Mediterane

07 Nov 2019 775

Fregata „Regele Ferdinand”, o nouă misiune NATO în Marea Mediterană

18 Oct 2019 968