Mii de locuri de munca se afla in pericol din cauza conditiilor de mediu

Conformarea la Directiva CE privind IPPC (Controlul si Prevenirea Poluarii Industriale) a inceput deja sa puna probleme serioase agentilor economici, atat in ceea ce priveste respectarea conditiilor de mediu, cat si din perspectiva investitiilor care ar trebui facute in acest sens. Miercuri, ministrul mediului, Sulfina Barbu, anunta ca agentii economici vor plati 2,8 miliarde de euro pentru conformarea la aceasta directiva, prin abordarea integrata a masurilor necesare reducerii si controlului poluarii, precum si pentru obtinerea autorizatiilor integrate de mediu. Sectorul industrial este cel mai grav afectat de perioada dezvoltarii industriale intensive si care s-a conformat greoi masurilor de protectie a mediului sau aproape deloc. In Dobrogea exista 25 de societati comerciale care intra sub incidenta Directivei IPPC. Printre acestea se numara Dobrogea Grup, Edilmed, Eco Gold Invest, Avicola Mangalia, Multivita Negru Voda, Borgo Company Satu Nou, Avicola Constanta, Lafarge Romcim, Electrocentrale Bucuresti, Degaro Tulcea, Prefab Construct, Belsuintest, Crinsuin, Almet si Simcor Var. Potrivit reprezentantilor Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), in prezent, noua dintre aceste societati au depus deja documentatiile necesare obtinerii autorizatiei integrate de mediu. Documentatia este analizata preliminar si transmisa ulterior Agentiei Regionale de Mediu Galati, cea care are competenta necesara autorizarii. In cazul in care societatile nu reusesc sa se conformeze, acestea risca sa fie inchise de la 1 ianuarie 2007, si odata cu ele mii de oameni isi vor pierde locurile de munca. Daca nu, statul va trebui sa suporte plata unei amenzi de trei sute de mii de euro pe zi. Desi unele tari din Europa au recurs la aceasta solutie, este greu de crezut ca acest lucru se va intampla si la noi. Instalatiilor, in care se desfasoara activitati IPPC si care nu respecta conditiile prevazute de autorizatia integrata de mediu, li se va suspenda activitatea la data aderarii, pana la conformare. Mai mult, este obligatoriu ca autorizatiile emise pentru instalatiile "noi", care au fost puse in functiune in perioada cuprinsa intre 30 octombrie 1999 si 3 aprilie 2002, sa fie revizuite inainte de 31 decembrie 2006. In cazul societatilor care nu reusesc sa investeasca pentru conformarea directivelor de mediu, acestea trebuie sa suporte singure toate cheltuielile legate de dezafectare pentru ca UE nu permite conservarea acestora. In anumite cazuri, termenele de conformare se intind insa pe o perioada foarte mare de timp, ajungandu-se pana in anul 2014.APM si-a stabilit deja un calendar clar de emitere a autorizatiilor integrate de mediu pentru activitatile desfasurate in instalatiile IPPC (indiferent daca acestea sunt instalatii "existente" sau "noi"), astfel incat procesul sa fie finalizat pana la 31 decembrie 2006.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Ziua Limbii Tătare, sărbătorită de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România

10 May 2024 549

Eveniment cultural la Casa de Cultură „I.N.Roman“ din Medgidia Tasin Gemil lansează o nouă lucrare - „Un tătar din România“

10 May 2024 572

#citeșteDobrogea O scrisoare a profesorilor Seminarului Musulman din Medgidia, adresată ministrului Dimitrie Gusti

30 Apr 2024 1703

Neversea caută peste 1.000 de voluntari pentru cea de-a șasea ediție de festival de la Constanța

18 Apr 2024 741

Comisia Europeană Bulgaria și România intră în spațiul Schengen! Controalele la frontierele aeriene și maritime interne vor fi eliminate

30 Mar 2024 562

Lupte CS Medgidia, locul întâi pe cluburi la Memorialul „Nicolae Gheorghe“ (GALERIE FOTO)

25 Mar 2024 648

Calendar săptămânal CSM Constanța Voleibalistele, debut în play-out. Două meciuri acasă cu Știința Bacău. Intrare liberă!

22 Mar 2024 646

Lumea marinarilor Un om, o navă, un destin. „Mircea”, comandanți, repere morale

20 Mar 2024 1053

Acțiune de control în mai multe stații ale OMV Petrom! Ce nereguli au găsit comisarii ANPC (GALERIE FOTO)

12 Mar 2024 950

Congres PPE Bogdan Huțucă (PNL) - „Organizarea acestui eveniment în țara noastră reflectă importanța PNL în cadrul familiei politice europene"

03 Mar 2024 765

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, 20 de medalii la Cupa „Irina Deleanu“. „Cumpăna este mândră de voi!“ (GALERIE FOTO)

02 Mar 2024 946

Horoscop pentru vineri, 01 martie 2024. Unii dintre nativi sunt îngrijorați astăzi

01 Mar 2024 732

Quinoa, una din cerealele care revoluționează sănătatea și bucătăria

04 Feb 2024 1261

Franţa susţine aderarea completă a României la spaţiul Schengen

26 Jan 2024 737

Traficul la frontierele României, în ultimele 24 de ore

25 Jan 2024 540