Deschidere editie

Ministerul Culturii vrea Vila Regală din Mamaia. Când se redeschide dosarul


Procesul în care Ministerul Culturii revendică Vila Regală din Mamaia, aflată în prezent în proprietatea unor particulari, se reia la începutul săptămânii viitoare, la Tribunalul Constanța.
La termenul stabilit să se desfășoare marți la Tribunal, judecătorii vor verifica dacă, în timpul scurs de la ultima înfățișare, Prefectura Constanța, Muzeul Constanța, dar, mai ales, Direcția Națională Anticorupție au răspuns la adresele transmise de instanța de judecată și dacă au depus relațiile solicitate.

După cum arătam în edițiile anterioare, la momentul de față, Vila Regală din Mamaia se află în proprietatea SC Light System SRL, în urma contractului încheiat cu SC Mamaia SA.
 

Ce spune Ministerul

Așa se face că, în procesul aflat pe rolul Secției civile a Tribunalului, părțile sunt Ministerul Culturii, în calitate de reclamant, SC Light System SRL şi SC Mamaia SA, în calitate de pârâţi, dar şi Dan Lucian Victor, fost director general al SC Mamaia SA, în calitate de intervenient în numele altei persoane.

Potrivit informaţiilor oficiale puse la dispoziţie de Ministerul Culturii, obiectul dosarului este reprezentat de „constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial «Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ștefan». Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896“.

În acest proces, Ministerul Culturii cere ca Vila Regală să revină în proprietatea statului.
„Ministerul Culturii a promovat această acţiune în contradictoriu cu SC Light System SRL şi SC Mamaia SA şi a solicitat anularea contractului sus-menţionat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare“, susţine Ministerul.

Fostul ministru Valer-Daniel Breaz arăta, la momentul deschiderii acțiunii în instanță: „Constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului naţional reprezintă o acţiune responsabilă şi legitimă a MCIN. Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preempţiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi autorităţile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria faţă de statul român, faţă de lege şi patrimoniul cultural al acestei ţări“.

 

Citește și:

Litigiul pentru recuperarea Vilei Regale din Mamaia, îngreunat de epidemia de coronavirus
 

Legături cu Palatul Regal din Mamaia:
Dimos Profesional va fi radiată din Registrul Comerțului. Cine a luat decizia și de ce. Date despre acționari


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Noi, ca minister, ne-am făcut datoria“ Ministerul Culturii versus Light System. Miza, Vila Regală din Mamaia. Ziua „Z“ - 17 iunie

05 Jun 2020 317

S-a stabilit data când Ministerul Culturii ar putea intra în posesia Vilei Regale din Mamaia

25 May 2020 455

Legături cu Palatul Regal din Mamaia Dimos Profesional va fi radiată din Registrul Comerțului. Cine a luat decizia și de ce. Date despre acționari

30 Apr 2020 1903

Litigiul pentru recuperarea Vilei Regale din Mamaia, îngreunat de epidemia de coronavirus

17 Mar 2020 1017

Anticorupţia, solicitată în procesul pentru Vila Regală din Mamaia, deschis de Ministerul Culturii

20 Feb 2020 587

Procesul pentru Vila Regală din Mamaia se reia anul viitor. S-au respins excepţiile invocate

28 Dec 2019 1920