Deschidere editie

Povestea tristă a fermei Nazarcea, intrată în insolvenţă sub administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. Dosarul, amânat pentru 2017

Tribunalul Constanţa a amânat pentru anul viitor judecata în dosarul privind insolvenţa societăţii comerciale Nazarcea Ovidiu SA. Dosarul a ajuns pe rolul acestei instanţe la jumătatea lunii mai 2003, iar până în prezent au fost acordate zeci de termene, următorul fiind stabilit pentru data de 30 ianuarie 2017. Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase Arhiepiscopiei Tomisului prin Hotărârea de Guvern 300/2002. La vremea respectivă, Executivul a decis transmiterea terenului agricol în suprafaţă de 350 ha (n.r. viţă-de-vie şi livadă), proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.

Reorganizarea judiciară nu a funcţionat. Falimentul, inevitabil 

Prin Hotărârea Guvernului nr. 300/26.03.2002 s-a aprobat transmiterea cu plată a imobilului „Grup Social Culme“ din proprietatea SC Nazarcea - Ovidiu SA, în proprietatea publică a Statului, în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.
 
Prin art. 2 al aceluiaşi act normativ s-a aprobat transmiterea terenului agricol în suprafaţă de 350 de hectare, proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, în proprietatea publică a statului, în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.
 
Iniţial, s-a încercat salvarea societăţii prin deschiderea procedurii reorganizării judiciare, aceasta fiind dispusă prin sentinţa civilă nr. 5005/COM/2003 pronunţată de Tribunalul Constanţa la 25.07.2003, în dosarul nr. 2957/COM/2003.
 
Această procedură nu a dat roade, motiv pentru care, prin sentinţa comercială nr. 5922/25.06.2004, pronunţată în dosarul 2957/com/2003 al Tribunalului Constanţa, s-a dispus intrarea în faliment a debitoarei SC Nazarcea Ovidiu SA şi desemnarea în calitate de lichidator judiciar a Corinei Curutz, devenită prin reorganizare CC Insol IPURL Constanţa.
 
Ulterior, prin încheierea din data de 14 septembrie 2004, s-a aprobat numirea în calitate de evaluator al bunurilor falitei SC Nazarcea Ovidiu SA a societăţii comerciale SC CBN, iar prin procesul-verbal al Comitetului Creditorilor SC Nazarcea Ovidiu SA din data de 7 aprilie 2005 s-a aprobat modalitatea de vânzare a bunurilor falite ca fiind vânzarea la licitaţie publică cu strigare.
 
În luna octombrie 2004 a fost întocmit raportul de evaluare a bunurilor falitei, în cuprinsul căruia, alături de plantaţiile de viţă-de-vie, produse din vin şi derivate din vin, era menţionat şi imobilul (prin componentele sale) Grup Social Culme, a cărui scoatere la vânzare publică a fost contestată. Raportul a fost actualizat în luna ianuarie 2010.
 
Împotriva măsurii lichidatorului judiciar de a include în patrimoniul falitei suprafeţele de plantaţie de viţă-de-vie, pomi fructiferi, precum şi produsele de vin şi derivate din vin obţinute din exploatarea respectivelor plantaţii, la data de 12 mai 2005 Arhiepiscopia Tomisului a formulat o contestaţie. Ulterior analizării cauzei, judecătorii au dispus anularea măsurilor de lichidare efectuate de lichidatorul judiciar în ceea ce priveşte plantaţiile de pomi fructiferi şi viţă-de-vie aflate pe terenul în suprafaţă de 350 de hectare aflat în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului, precum şi în ce priveşte cantităţile de vin şi produse derivate din vin.
 
Cu ocazia licitaţiei publice cu strigare din data de 22 decembrie 2009 au fost adjudecate activele „Cămin Nefamilişti” şi „Locuinţă nefamilişti“ în favoarea Danielei Sandulache.
 
Totodată, cu ocazia licitaţiei publice cu strigare organizate în data de 16 februarie 2010 au fost adjudecate activele „Grajd Caia” şi „Dormitor Locuinţă“ în favoarea SC Seatrans House Services SRL. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, Seatrans House Services are sediul în municipiul Constanţa, în clădirea administrativă Rădăcina Mol 3, şi are ca obiect de activitate „alte activităţi anexe transporturilor“. Asociat unic este Ştefan Garolea, născut la data de 29.06.1951, în Breaza, Prahova. Numele lui Ştefan Garolea este legat, conform Registrului Comerţului, şi de SC Aries MIL SRL, cu sediul în Suceava, Vatra Dornei, firma fiind radiată.
 
De asemenea, cu ocazia licitaţiei publice cu strigare din data de 16 martie 2010, a fost adjudecat activul „Dormitor Comun“ în favoarea Vasilicăi Deajanschi. Tot cu ocazia licitaţiei publice cu strigare organizate în data de 16 martie 2010 a fost adjudecat activul „Dormitor Comun“, în favoarea lui Dumitru Negrescu.
 
Cu ocazia licitaţiei publice cu strigare din data de 11 mai 2010 a fost adjudecat activul „Dormitor Comun“ în favoarea Valeriei Carp la preţul de 1.628 de lei, aşa cum rezultă din procesul-verbal de licitaţie încheiat cu acea ocazie.
 
La data de 29 martie 2011 a fost organizată o nouă licitaţie publică în cadrul căreia a fost vândută „Crama“ lui Niculae Marghiol, fostul primar al localităţii Ciocârlia, la preţul total de 515.308 lei, exclusiv TVA, aşa cum rezultă din procesul-verbal de licitaţie încheiat cu acea ocazie.
La data de 14 iunie 2011 a fost vândut prin licitaţie publică „Dormitorul comun pavilion nr. 24“ către Elena Doroftei, la preţul de 1.555 de lei.
 
În cadrul licitaţiei organizate la data de 29 octombrie 2013 au fost adjudecate de SC Gula Din SRL următoarele bunuri: „Dormitor comun ferma 5”, „Atelier reparaţii ferma 5”, „Drum acces ferma 5”, „Amenajare irigaţii ferma 5”, „Platformă parc piatră ferma 5”, „Nod hidraulic ferma 5”, contra sumei de 7.450 de lei, exclusiv TVA.
 
Potrivit Registrului Comerţului, Gula Din SRL are sediul social în satul Culmea, oraşul Ovidiu, (zona fostei SC Nazarcea), fosta Fermă 5 - Nazarcea, corp C2. Asociat unic al firmei este Stelică Gula, născut la data de 10.01.1994, în Babadag, Tulcea. Firma are ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“.
 
La data de 3 februarie 2015, Plant Agro Expert SRL a cumpărat, prin licitaţie publică, „Magazie şi şopron“ la preţul de 1.626 de lei. Potrivit Registrului Comerţului, Plant Agro Expert SRL are sediul social în Ovidiu. Asociatul unic al firmei este Dan Pocea, născut la data de 24.11.1968, în Năvodari. Activitatea principală a firmei este reprezentată de „alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice n.c.a.“.
 
ZIUA de Constanţa va urmări acest subiect, urmând ca la următoarele termene să prezinte deciziile luate de instanţa de judecată. 

Dosarul de la DNA Constanţa

De menţionat că, în prezent, Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, este cercetat de DNA Constanţa, pentru luare de mită dar şi pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, cauza având legătură cu Ferma Nazarcea.
 
Potrivit DNA, „în perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene“.

Fonduri europene, obţinute pe nedrept? 

„În declaraţiile prezentate la APIA, inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin” / „vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 de lei, după cum urmează: în anul 2010 - 142.988,37 de lei, în 2011 - 148.610,21 de lei, în 2012 - 239.732,26 de lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 de lei, în 2015 - 281.633,28 de lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei)“, potrivit DNA.

Citeşte şi: 

Banul, „ochiul dracului“?
Arhiepiscopia Tomisului, datoare la stat. „Bonus“, un dosar la DNA


dezvaluiri.ro
Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal în dosarul fermei Nazarcea


APIA Constanţa, despre controalele de la ferma lui Teodosie - „Suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“

UPDATE
Ancheta procurorilor DNA în cazul fermei Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ferma oferită de Guvernul Năstase Arhiepiscopiei Tomisului, în faliment. Azi un nou termen

03 Sep 2018 780

Falimentul societăţii Nazarcea Ovidiu SA, din nou în atenţia judecătorilor

14 May 2018 1284

Termenul cu numărul 50 Insolvenţa Fermei Nazarcea, din nou în atenţia judecătorilor

29 Jan 2018 1007

Dosar la Judecătoria Constanţa. Arhiepiscopia Tomisului contestă o decizie de executare

24 Jan 2018 1703

Insolvenţa societăţii comerciale Nazarcea Ovidiu, amânată pentru 2018

31 Oct 2017 1337

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul lui Teodosie! Ce a declarat arhiepiscopul Tomisului în faţa instanţei (galerie foto)

31 Oct 2017 2921

Ferma Nazarcea, administrată de Arhiepiscopia Tomisului, în atenţia judecătorilor. Dosarul insolvenţei, amânat

22 Sep 2017 1943

Revista presei locale

18 May 2017 1447

Premieră pentru BOR Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de procurorii DNA

03 Feb 2017 4426

Un nou termen în dosarul insolvenţei Fermei Nazarcea, administrată de Arhiepiscopia Tomisului

30 Jan 2017 1209

Ce spun procurorii despre dosarul lui Niculae Marghiol, fostul primar al localităţii Ciocârlia

28 Jan 2017 4869

UPDATE. Dezvaluiri.ro Direcția Antifraudă APIA, control la Arhiepiscopia Tomisului! Sunt vizate subvențiile între 2010 și 2016 de la Nazarcea

28 Nov 2016 2002

Banul, „ochiul dracului“? Arhiepiscopia Tomisului, datoare la stat. „Bonus“, un dosar la DNA

08 Nov 2016 2278

Arhiepiscopia Tomisului reacţionează după decizia Curţii de Apel Constanţa

24 Oct 2016 2324

dezvaluiri.ro Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal în dosarul fermei Nazarcea

17 Oct 2016 7242

UPDATE 2 Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sub control judiciar pentru luare de mită și dosarul APIA (galerie foto+video+document)

17 Oct 2016 6390

dezvaluiri.ro Secretariatul de Stat pentru Culte, complicele Arhiepiscopiei Tomisului la distrugerea Fermei Nazarcea?

30 Sep 2016 2793

APIA Constanţa, despre controalele de la ferma lui Teodosie - „Suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“

07 Sep 2016 3361

UPDATE Ancheta procurorilor DNA în cazul fermei Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului

29 Aug 2016 4843

UPDATE 3. Exclusiv Descinderi DNA la Ferma Nazarcea a Arhiepiscopiei Tomisului!

26 Aug 2016 13987

Teodosie, agricultorul. Povestea reală a devalizării fermei Nazarcea (documente)

28 Jul 2016 11655

Cadavru scos din apă de scafandri! Crimă la Palazu Mic! Judecătorii au dictat aproape 45 de ani de închisoare

30 May 2016 3061

Buletin de presă IPJ Constanţa

08 Jul 2015 731

Reținut pentru că ar fi furat 16 oi Depistat în flagrant de către poliţiştii din Ovidiu

08 Jul 2015 992

Vezi când se oprește curentul săptămâna viitoare

23 Mar 2012 1028

Schimb cu Mazăre Al cui a fost terenul de la Carrefour

11 Jul 2011 9557

Preoţii, cotropitorii secolului XXI

19 Nov 2010 1514

ÎPS Teodosie a pângărit sângele Domnului

18 Nov 2010 2354

Cine pe cine a păcălitÎPS Teodosie zice că Niculae Marghiol. Marghiol, invers

28 Sep 2010 3272