Deschidere editie

Unul dintre cei mai cunoscuţi afacerişti din România a ajuns ce nu şi-a dorit vreodată (document)

Dosarul a fost instrumentat de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie
 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Emilian Schwartzenberg (cu dublă cetăţenie, domiciliat în Israel), arestat în lipsă, pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de complicitate la dare de mită. Dosarul în cauză s-a disjuns din cauza Campusului Social Henri Coandă, unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, a fost trimis în judecată alături de fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre, dar şi omul de afaceri Avraham Morgenstern.
 
Revenind la trimiterea în judecată a lui Emilian Schwartzenberg, dosarul a fost instrumentat de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În rechizitoriul întocmit, magistratul arată, pe scurt, că „inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societăţii Shapir Structures SRL, să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures SRL să câştige, în condiţii avantajoase, o licitaţie având ca obiect contractul de construire a Campusului Social Henri Coandă, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanţa“.
 
„Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societăţii offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi“, potrivit DNA.

Întâlniri la locuinţa primarului  

Detaliat, în actul de sesizare a instanţei, act care poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“, se arată că, „la data de 18.10.2011, între Morgenstern Avraham şi Mazăre Radu Ştefan au loc (...), cei doi stabilind o întâlnire pentru a doua zi la locuinţa primarului, la care Morgenstern Avraham afirmă că ar fi necesar să participe şi dl (...) - respectiv (...), director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, expert cooptat pe lângă comisia de evaluare numită în cadrul procedurii de achiziţie publică având ca obiect Campusul Social Henri Coandă“.
 
„În consecinţă, este evident că temele pe care Morgenstern Avraham voia să le abordeze în cadrul acestor discuţii vizau contractul de achiziţie publică privind proiectul de construire locuinţe sociale. Având în vedere imposibilitatea lui (...) de a fi prezent la întâlnire, cei doi convin ca în locul acestuia să participe (...). (...) Aşadar, la data de 19.10.2011, în perioada în care societatea Shapir Structures îşi întocmea oferta cu care urma să participe la licitaţie (data-limită de depunere a ofertelor fiind 4.11.2011), a avut loc o întâlnire cu primarul. Această întâlnire a avut ca scop prezentarea acestei oferte lui Mazăre Radu Ştefan, pentru a obţine acordul acestuia. (...) Mai mult, se constată că la această întâlnire sunt puse în discuţie prevederi din caietul de sarcini (...).
 
Cu privire la modul în care au fost încheiate aceste subcontracte, (...) rezultă că primarul Mazăre Radu Ştefan s-a implicat în mod direct în încheierea acestora, deşi, potrivit statutului său de terţ, prezenţa sa nu are nicio justificare legală. (...) Astfel, în dimineaţa de 13.12.2011, Morgenstern Avraham merge la primarul Mazăre Radu Ştefan, întâlnirea având loc la locuinţa acestuia din urmă. Această întâlnire a avut ca obiect finalizarea demersurilor pentru încheierea contractului dintre Shapir Structures SRL şi RAEDPP Constanţa, (...)“, conform rechizitoriului. 

Emilian Schwartzenberg nu a putut fi audiat  

„(...) Implicarea personală a primarului Mazăre Radu Ştefan, în afara cadrului
legal, în vederea semnării unor contracte între persoane private (societatea Shapir
Structures şi subcontractanţii săi), demonstrează încă o dată relaţia existentă între
Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, faptul că, urmare a «comisionului de succes» primit, primarul se asigura că societatea Shapir Structures îndeplineşte toate condiţiile pentru semnarea contractului cu RAEDPP. (...)
 
În prezenta cauză, inculpatul Schwartzenberg Emilian nu a putut fi audiat, acesta sustrăgându-se de la urmărirea penală.
 
La data de 9.11.2016, prin avocatul său ales, inculpatul a depus la dosarul cauzei o declaraţie notarială prin care şi-a exprimat poziţia în legătură cu acuzaţia formulată (...). Deşi nu constituie o declaraţie în sensul exigenţelor impuse de Codul de procedură penală, prin ordonanţa din data de 5.12.2016 a fost admis acest act notarial în cadrul probelor cu înscrisuri“, se mai arată în documentele DNA. 

Avocatul lui Radu Mazăre, apărătorul lui Schwartzenberg  

În continuare, procurorii Anticotupţie mai precizează că, „la data de 3.11.2014, cu prilejul efectuării de acte de urmărire la care a fost invitat şi avocatul ales al inculpatului Mazăre Radu Ştefan, (...), acesta a arătat că este şi avocatul lui Emilian Schwartzenberg, fiind angajat recent în acest sens (...). În consecinţă, s-a trecut la îndeplinirea procedurii de citare a suspectului prin intermediul avocatului său ales, conform disp. art. 259, alin. (4) Cpp, întocmindu-se în acest sens un proces-verbal semnat şi de avocat (...).
 
Prin adresa din data de 4.11.2014, dl (...) a arătat că Emilian Schwartzenberg l-a împuternicit să îi reprezinte interesele doar în raport de autorităţile din Liechtenstein şi că nu este împuternicit să îl reprezinte şi în dosarul din România, astfel că nu se poate îndeplini procedura de citare prin intermediul său (...). Având în vedere aceste precizări, prin adresa din data de 10.11.2014, organul de urmărire penală i-a solicitat comunicarea unor date de contact, la care să poată fi citat suspectul Schwartzenberg Emilian (...). Dl avocat (...) a răspuns prin adresa (...) din data de 12.11.2014 că a discutat cu Emilian Schwartzenberg şi că acesta nu i-a încuviinţat să comunice astfel de date (...). Având în vedere acest răspuns este evident că Emilian Schwartzenberg, pe
de o parte, a fost încunoştinţat despre existenţa prezentei cauze şi despre necesitatea prezenţei sale în faţa organului judiciar, şi, pe de altă parte, acesta a refuzat să furnizeze organului judiciar datele sale de contact, sustrăgându-se în acest fel de la urmărirea penală efectuată împotriva sa. Ulterior, la data de 28.12.2015, s-a procedat la citarea inculpatului Schwartzenberg Emilian pentru data de 15.01.2016 la ultimele adrese la care a figurat în ţară, rezultatul fiind că la niciuna dintre aceste adrese inculpatul nu mai locuieşte (...)“, potrivit rechizitoriului.

Nu a răspuns la telefon  

„La data de 10.02.2016 (...), având în vedere dispunerea unei expertize contabile, a fost din nou contactat dl avocat (...), solicitându-i-se să comunice dacă, între timp, a fost desemnat avocat ales al lui Emilian Schwartzenberg în
prezentul dosar. Dl avocat (...) a răspuns că nu a fost desemnat (...). (...) Conform procesului-verbal din aceeaşi dată (...), s-a încercat citarea inculpatului Emilian Schwartzenberg prin intermediul fratelui său (...), însă acesta nu a dorit să primească citaţia. În acelaşi timp, acesta nu a dorit să pună la dispoziţia organului de urmărire penală adresa de e-mail a inculpatului, în vederea citării. (...) a pus la dispoziţia organului judiciar un număr de telefon la care a arătat că poate fi contactat Emilian Schwartzenberg.
 
S-a procedat la apelarea acestui număr chiar în prezenţa martorului, rezultatul fiind că apelantul nu a răspuns (...). Ulterior, s-a mai încercat (la datele de 15.02.2016, 3.03.2016, 4.03.2016, 13.05.2016) contactarea inculpatului la numărul de telefon indicat de fratele său, rezultatul fiind că telefonul era închis (...). În acelaşi timp, s-a procedat la citarea inculpatului şi prin afişare la sediul organului judiciar pentru termenele din 9.02.2016, 17.02.2016, 26.02.2016, 16.05.2016 (...).
 
Având în vedere cele de mai sus, s-a considerat că este evidentă intenţia inculpatului Schwartzenberg Emilian de a se ascunde, pentru a se sustrage de la urmărirea penală, singura modalitate prin care putea fi adus în faţa organelor judiciare fiind emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia“, conform celor de la Anticorupţie.

Citat la adresa din Israel  

„(...) La data de 28.09.2016, dl avocat (...) s-a prezentat la sediul DNA, depunând la dosarul cauzei o cerere prin care a solicitat consultarea dosarului de urmărire penală, participarea la orice act de urmărire penală ce urma a fi efectuat, depunând totodată împuternicirea avocaţială. În această cerere, dl avocat (...) a indicat adresa de domiciliu a inculpatului Emilian Schwartzenberg ca fiind (...), Israel, fiind prima oară când această adresă de domiciliu a fost comunicată organului de
urmărire penală în dosarul nr. 220/P/2016.
 
La aceeaşi dată de 28.09.2016, având în vedere prezenţa la sediul DNA a avocatului ales al inculpatului Schwartzenberg Emilian, s-a procedat la înmânarea către avocat a unei citaţii a inculpatului pentru data de 7.10.2016 (...). Inculpatul nu s-a prezentat la sediul DNA. În motivarea neprezentării, la data de 5.10.2016, la dosarul cauzei a fost ataşată cererea formulată de dl avocat (...) ca citarea inculpatului să se realizeze la adresa acestuia de domiciliu din Israel, şi nu la sediul cabinetului său avocaţial (...).
 
În consecinţă, la data de 7.10.2016 s-a procedat la citarea inculpatului Emilian Schwartzenberg la adresa indicată de avocatul ales al acestuia din Israel pentru data de 13.12.2016 (...), prin intermediul unei cereri de comisie rogatorie cu statul Israel (...). Nici de această dată inculpatul nu s-a prezentat, deşi a primit citaţia la data de 4 noiembrie 2016 prin intermediul avocatului său ales din Israel, aşa cum rezultă din nota întocmită de judecătorul israelian desemnat (...)“, potrivit rechizitoriului.

Fără urmă  

„Faţă de toate cele prezentate mai sus, se constată că, în ciuda numeroaselor demersuri efectuate de organele judiciare, conform documentelor ataşate, inculpatul a refuzat să se prezinte conform citaţiilor legal emise, fiind evidentă intenţia sa de a se sustrage de la urmărirea penală. În consecinţă, se constată că inculpatul s-a sustras de la urmărirea penală atât înainte de emiterea mandatului de arestare în lipsă, cât şi după emiterea acestui mandat, până în prezent“, mai spun cei de la Anticorupţie.
 
Prin adresa din data de 27.03.2017, ca răspuns la solicitarea de a depune înscrisurile la care face referire în declaraţia sa notarială, Emilian Schwartzenberg:
a) a arătat, cu titlu preliminar, că la 13 martie 2017 a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu o plângere împotriva organelor
judiciare române pentru încălcarea art. 5 şi 6 din Convenţie în legătură cu împrejurările prin care s-a solicitat şi dispus arestarea sa preventivă;
 
b) a depus un extras din Încheierea nr. 10/C/18.04.2014 prin care ÎCCJ a arătat că «statul nu poate obliga un suspect să coopereze cu acuzarea prin oferirea de probe care l-ar putea incrimina (…)»;
 
c) a arătat că percepţia sa este că imparţialitatea DNA este în mod vădit afectată, scopul urmărit prin obţinerea de noi înscrisuri fiind acela de a le interpreta strict în defavoarea inculpatului.

Şapte cereri de comisii rogatorii cu autorităţile judiciare din patru state  

Urmărirea penală din prezenta cauză s-a bazat, într-o mare măsură, pe rezultatul cooperării judiciare internaţionale, având în vedere că au fost formulate şapte cereri de comisii rogatorii, cu autorităţile judiciare din patru state, astfel: trei comisii rogatorii cu autorităţile judiciare din Liechtenstein, o comisie rogatorie au autorităţile judiciare din Cipru, o comisie rogatorie cu autorităţile judiciare din Austria, două comisii rogatorii cu autorităţile judiciare din Israel.
 
„Se remarcă demersurile făcute de fraţii Mazăre, prin avocaţii lor aleşi, cu
scopul de a împiedica obţinerea din Israel a documentelor aferente conturilor lor personale deschise la (...) şi care au condus la tergiversarea finalizării cercetărilor.
Aceste demersuri au fost indicate într-o scrisoare adresată autorităţilor române de autorităţile din Israel (...), în care se subliniază că singurul motiv pentru care documentele bancare solicitate autorităţilor judiciare din Israel nu au fost puse la dispoziţia organelor judiciare române a fost că avocaţii lui Radu Ştefan Mazăre şi Alexandru Mazăre au iniţiat o procedură de blocare a transmiterii acestor
materiale motivând că: Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România din data de 18 aprilie 2014 prin care a fost respinsă propunerea DNA de arestare preventivă a lui Mazăre Radu Ştefan trebuie interpretată ca însemnând că nu există nicio bază legală pentru a continua actele de anchetă penală,
precum cele solicitate în Cererea de Asistenţă.
 
În calitate de membru al Parlamentului României, Alexandru Mazăre beneficiază de imunitate în cazul anchetei referitoare la informaţiile din conturile sale bancare din Israel. Nu se poate avea încredere că autorităţile române vor folosi materialele obţinute din Israel doar pentru scopurile pentru care au fost acestea solicitate. Este evident că o astfel de atitudine este explicabilă prin rolul important pe care aceste documente îl au în dovedirea infracţiunilor reţinute în cauză. (...)“, au conchis cei de la DNA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile dispuse în cauză.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Bucureşti, o nouă amânare în dosarul lui Elan Schwartzenberg

05 Oct 2018 449

Emilian Schwartzenberg a ieşit din Seaview Advertising SRL. Către cine a cesionat părţile sociale deţinute

20 Sep 2018 1560

Elan Schwartzenberg, trimis în judecată de DNA. Care sunt acuzaţiile. S-a stabilit un nou termen

11 Aug 2018 774

Doi la unu! Cine a înclinat balanța în cazul lui Elan Schwartzenberg

03 Aug 2018 610

Capitalul social al Seaview Media SRL, firmă controlată de Sorin Ionuţ Barbu şi Emilian Schwartzenberg, a fost majorat. Cum au fost împărţite părţile sociale

03 Aug 2018 712

Elan Schwartzenberg nu scapă de mandatul de arestare preventivă emis pe numele său

02 Aug 2018 433

Libertatea unui cunoscut afacerist va fi decisă azi. Legături cu Radu Mazăre, fostul primar al Constanței

02 Aug 2018 608

Capitalul social al Seaview Advertising SRL a fost majorat. Cum a fost distribuit între asociați

27 Jul 2018 444

Cine sunt judecătorii care vor decide libertatea lui Elan Schwartzenberg. Unul este din Constanţa

27 Jul 2018 1066

Procurorii Anticorupţie, reacţie oficială în cazul lui Elan Schwartzenberg

23 Jul 2018 1376

Judecătorii i-au revocat arestul preventiv lui Elan Schwartzenberg. Judecat într-un dosar disjuns dintr-un proces al lui Radu Mazăre

21 Jul 2018 889

Magistrații au decis revocarea mandatului de arestare în lipsă emis pe numele lui Elan Schwartzenberg

20 Jul 2018 612

Judecătorii cer declasificarea unor documente în procesul lui Elan Schwartzenberg

25 Jun 2018 545

Elan Schwartzenberg, trimis în judecată de către DNA. S-a stabilit un nou termen în dosar

19 May 2018 1016

Ionuţ Barbu şi Emilian Schwartzenberg investesc într-un imobil în Mamaia

08 Mar 2018 1962

Elan Schwartzenberg a vorbit la B1 Tv despre situația lui. Dar și despre Mazăre și Madagascar. Al cui este terenul pe care se află resortul (galerie foto)

24 Feb 2018 8427

O cunoscută firmă a intrat în faliment. Trebuia să revitalizeze oraşul. Legături cu Radu Mazăre şi Emilian Schwartzenberg

08 Feb 2018 2705

Investiţii imobiliare în plin scandal Emilian Schwartzenberg, arestat în lipsă, şi Ionuţ Barbu vor ridica un imobil cu piscină în Mamaia

09 Jan 2018 4141

Emilian Schwartzenberg, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc. Fostul primar Radu Mazăre implicat în dosar

05 Jan 2018 1107

Plajă turistică din Mamaia, amenajată de Geatonyo & Mare Nero SRL. Legături cu Emilian Schwartzenberg şi Ionuţ Barbu

15 Jun 2017 3127

Seaview Media SRL, deţinută de Ionuţ Barbu şi familia Schwartzenberg, undă verde de la Primăria Constanţa. Iată ce a solicitat!

20 Mar 2017 3911

E vizat un sector de plajă din Mamaia Ionuţ Barbu şi Elan Schwartzenberg au intervenit pentru afacerea lui Răducu Mazăre

26 Jul 2016 5845

DNA face public ultimul rechizitoriu al lui Radu Mazăre Procurorii acuză! Cum ar fi acţionat fostul primar al Constanţei (document)

06 Apr 2016 5242

Agerpres.ro DNA a disjuns cercetările față de Elan Schwartzenberg

04 Apr 2016 1899

Mihaela Rădulescu-gânduri despre relele din lume

08 Dec 2015 1373

Mihaela Rădulescu destăinuri pe Facebook. De ce şi de cine-i e dor

27 Nov 2015 1696

Supervizor.ro NEWS TELEVISION (ROMANIA). insolvenţă ciudată la unul dintre asociaţii B1 TV CHANNEL SRL

16 Oct 2015 830

Elan Schwartzenberg împlinește astăzi 47 de ani

25 Apr 2014 2042

ŞTIRIPESURSE.RO Stenograme în dosarul lui Radu Mazăre

10 Apr 2014 1755

Ce mai construieşte fostul soţ al Mihaelei Rădulescu în Constanţa

06 Feb 2013 4742

Elan Schwartzenberg i-a cedat Mihaelei Rădulescu afacerea de la Constanţa

18 Jan 2013 5426

Cum comentează partenerul de afaceri Ionuţ Barbu Elan Schwartzenberg, fostul patron al postului Realitatea TV, a fugit din țară

10 Dec 2012 3836

Petrecere la Power Marine

06 Nov 2011 2037

Asociata Mihaelei Rădulescu Elan şi Ionuţ Barbu, părăsiţi de Roxana

15 Jun 2011 3398

Ionut Barbu si Elan au renuntat la Perena

11 Aug 2010 4544

Elan se leapada de Mazare?!

16 Apr 2010 2546

Mihaela si Elan fac afaceri cu Roxana

22 Mar 2010 3743